Efrînli göçmenlere sürekli saldırı

Efrîn Bölgesi Özerk Yönetim üyelerinden onlarca kişi ve şehit aileleri, işgalci Türk devletinin üç yıl önce Til Rifet'in batısında gerçekleştirdiği katliam yerinde bir araya gelerek açıklama yaptı. Türk saldırganlığı kınandı, şehitler anıldı.

Efrîn Bölgesi Özerk Yönetim üyelerinden onlarca kişi ve şehit aileleri, işgalci Türk devletinin üç yıl önce Til Rifet'in batısında gerçekleştirdiği katliam yerinde bir araya gelerek açıklama yaptı. Türk saldırganlığı kınandı, şehitler anıldı.

  • Til Rifet'te 8'i çocuk 10 kişinin katledilmesinin 3. yıl dönümü, dündü. Türk devletinin, Efrînli göçmenlere ve Şehba Kantonu’ndaki yurttaşlara yönelik 5 yıldır sürdürdüğü saldırılar sonucunda 30 yurttaş şehit düştü, 86 yurttaş da yaralandı.

Türk ordusu, Efrîn’in Mart 2018’de işgal edilmesinden bu yana Efrînli göçmenlerin yerleştiği köy ve ilçeleri sürekli bombalıyor. Türk ordusu, şimdiye kadar dört katliam gerçekleştirdi.

İlk katliam Til Rifet ilçesinde 2 Aralık 2019’da gerçekleştirildi, 8’i 15 yaşında altında olan 10 yurttaş şehit oldu ve çoğu çocuk 13 yurttaş da yaralandı. Katliamda şehit düşenleri isimleri şöyle: Ebdulfetah Elîko (3), Arif Mihemed Cafer (6), Mihemed Mihemed Omer (7), Îmad Ehmed Kêfo (9), Mistefa Mihemed Mecîd (10), Hemûde Mihemed Elî (11), Semîr Ebdurehman Hiso (12), Mihemed Ebdurehman Hiso (15), Elî Mehmûd Osman (54) ve Hisên Ebdullah (73).

İkinci katliam, 25 Şubat 2020’de Şêrawa ilçesine bağlı Aqîbê köyüne gerçekleştirildi. Katliamda şehit düşenler şunlar: Hesen Izet Mihemed (55), Fatme Ehmed Elî (46) ve Sirûşt Hesen Mihemed (12).

Üçüncü katliam da yine Til Rifet ilçesinde ve 23 Ocak 2021’de erçekleşti, iki çocuk ve bir kadın şehit oldu, 7 kişi de yaralandı. Katliamda şehit düşenlerin isimleri şöyle: Macid Yasir Sekran (5), Ebdulmuhsin Sekran (12) ve Nazlî Mihemed Mistefa (55).

Til Rifet, 24 Ağustos 2022’de dördüncü kez katliamın hedefi oldu; dört yurttaş şehit düştü, 5'i de yaralandı. Katliamda şehit düşenlerin isimleri şöyle: Hemze Îbo Birîm (21), Reşîd Elîko (28), Fatme Osman Mamo (21) ve Zuhêr Ebdurehman Mihemed (36).
Türk ordusu, 26 Temmuz 2022’de Til Rifet çevresini ve Şêx Îsa köyün ile Şêrewa ve Şera ilçelerine bağlı köylerini 940 fazla topla hedef aldı. Saldırılar sonucunda bir kadın (17) şehit düştü ve 5 kadın da yaralandı.
SİHA'ların 4 Ağustos 2022’de Til Rifet ilçesine düzenlediği saldırı sonucu 6’sı çocuk olmak üzere 9 yurttaş yaralandı. Ayrıca Til Rifet katliamında yaralananlardan birinin babası olan Hisên Elîko’da yaralandı. 

İşgalci Türk ordusunun son olarak 19-20 Kasım 2022 gecesi Kuzey- Doğu Suriye'ye yönelik saldırıları çerçevesinde 20 Kasım'da Şêrewa ilçesine bağlı Dercimêle köyünde dört; 29 Kasım'da aynı ilçeye bağlı Soxaneke köyünde iki yurttaş yaralandı.
Heyva Sor a Kurd ve Avrin Hastanesi’nin açıklamalarına göre Efrîn'in işgalinin başlamasından ve sakinlerinin Şehba ve Şereva ilçesine göç ettirilmesinden bu yana 13'ü çocuk 7'si kadın olmak üzere 30 yurttaş şehit düştü; 39'u çocuk 25'i kadın olmak üzere 86 yurttaş yaralandı.

Şera ve Şêrawa ilçelerinde yaklaşık 350 bin Efrîn göçmeni ve Şehba Kantonu sakini, Til Rifet ilçesinde ise 7 bini ilçenin asıl sakini olmak üzere 22 binden fazla yurttaş yaşıyor.
Şehba Kantonu ve Şerewa İlçesinde 5 adet Efrîn göçmen kampı bulunuyor. Fafin ilçesinde Berxwedan, Ehdas ilçesinde Efrin, Ehdas ilçesinin Til Sosin köyünde Serdem, Şêrawa ilçesinde Veger ve Şehba kampları var. Her kampta yaklaşık 10 bin kişi yaşıyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.