Ek gösterge adaletsizliği bitsin

  • Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), milyonlarca kamu emekçisi ve emeklilerin ek göstergede yaşadığı adaletsizliğine ilişkin düzenlediği basın toplantısı düzenledi.

Konuya ilişkin hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaşan KESK EşBaşkanı Mehmet Bozgeyik, iktidarın 3600 ek gösterge konusunda algı yarattığını, seçimler için malzeme konusu yaptığını söyledi. Bozgeyik, “Hiç kimsenin milyonlarca insanımızı etkileyen bu denli önemli bir konuyu geçiştirmeye, talepleri görmezden gelmeye hakkı yoktur, olamaz. 3600 konusu şimdi de Çalışma Bakanlığı ve Memur Sen arasında kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerle sürüyor. Şimdiye kadar yapılan toplantılarda neler konuşuldu kendileri dışında kimse bilmiyor” dedi.

Bozgeyik, şu bilgileri verdi: “Mayıs 2008'den sonra 5510 sayılı kanuna göre kamu görevine başladığından dolayı ek gösterge düzenlemesi yapılırsa, yaklaşık 1,75 milyon kamu görevlisi mevcut yasaya göre emekli aylığına yansımasından yararlanamayacaktır çünkü bu grubun emekli aylığı ileride emekli olduklarında 5510 sayılı kanuna göre hesaplanacaktır. Bu durumda görev yapan 3,5 milyon kamu görevlisinden sözleşmeli olmayıp doğrudan doğruya 657 sayılı kanunun 4A maddesine tabi olan memurlar bakımından ek gösterge düzenlemesi çalışırken bir anlam ifade edecektir. Böylece bu sayıyı yaklaşık 3 milyon olarak tahmin edebiliriz. Yapılacak ek gösterge düzenlemesinin görev yapan yaklaşık 3,5 milyon kamu görevlisinden 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanuna tabi 1,5 milyonunu emeklilik bakımından ilgilendirdiğini, bunların emekli olduğunda emekli aylıklarına daha fazla bir yansıması olacağını belirtebiliriz.”

Bozgeyik, raporda yer alan talepleri şöyle sıraladı: 

* Konfederasyonumuz daha önceden de kamuoyuna açıkladığı gibi ön lisans ve lisans mezunlarının ek göstergesinin 3600’den başlayarak düzenlenmesini, tabip, diş tabibi bakımından ise bu oranların yukarıya doğru 7600 ek göstergeye ulaşacak şekilde yükseltilmesini talep etmektedir. 

* Lise ve altı mezun olanlar bakımından ise ön lisans ve lisans mezunlarına yapılacak oransal artış dikkate alınarak, yardımcı hizmetler sınıfına tabi hizmetliler de dâhil edilerek, ek gösterge tablosunun yeniden düzenlenmesini ve bu şekilde 1400 puan artışın bu gruptakilerine de yansıtılmasını talep ediyoruz. 

* Ek gösterge tablosunda yapılacak düzenlemenin 5434 sayılı kanuna tabi kamu görevlilerinin emekliliğine adaletli bir şekilde yansıyabilmesi için 5434 sayılı kanunun ek 70. Maddesinde düzenlenen özel hizmet aylığı oranlarının aşağıdaki gibi yükseltilmesini talep etmekteyiz.

Bozgeyik, ek göstergenin toplu sözleşme konusu olduğunu belirterek, Memur-Sen ile siyasi iktidar arasında kapalı kapılar arkasında yapılacak görüşmeleri kabul etmeyeceklerini duyurdu. Bozgeyik, "Görüşmelere en çok üyeye sahip üç konfederasyonun katılması zorunludur. Ek gösterge adaletsizliğinin çözümü, 3600 ek gösterge ve emekli aylığı bağlama oranı ile emekli aylığı güncelleme katsayısının artırılması talebinin karşılanması için bir an önce tüm konfederasyonların katılımının sağlandığı toplantıları hayata geçirmeye davet ediyoruz” dedi.   ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.