Embera yerlileri için anlaştılar

Dünya Haberleri —

Kolombia

Kolombia

  • Barış görüşmelerinin devam ettiği Karakas’tan Amerikan yerlisi halk için iyi haberler geldi. Kolombiya hükümeti ve ELN arasında ilk anlaşma göçertilen Embera yerlilerin evlerine dönüşüne izin verilmesi anlaşması oldu. 

Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile Kolombiya hükümeti arasındaki barış görüşmelerinde, ülkenin batısında yerinden edilmiş yerli halkın topraklarına güvenli dönüşüne ilişkin anlaşma sağlandı.

Görüşmelerde varılan ilk anlaşmayı Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, duyurudu. Petro, 21 Kasım'da yeniden başlayan barış görüşmelerinde 3 Aralık'ta ilk anlaşmanın sağlandığını açıkladı. Kolombiya'nın ilk solcu devlet başkanı olan eski gerilla Gustavo Petro, üç yılın ardından yeniden başlayan barış görüşmelerinde ülkenin batısında yerinden edilmiş yerli halkın topraklarına güvenli dönüşüne ilişkin ELN ile ilk anlaşmanın yapıldığını bildirdi.

İlk haftada anlaştılar

Basına açıklamalarda bulunan Petro, "ELN ile görüşmelere başladıktan sadece bir hafta sonra ilk anlaşma noktası, bu örgüt tarafından Embera yerlilerinin topraklarına dönüşüne izin verilmesidir" dedi.

ELN liderlerinden Antonio Garcia da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yalnızca ülkenin gerçeklerindeki değişiklikler bizi barışa götürecek. Bu nedenle, toplumun katılımıyla ve hükümetlerin dönüşümleri sayesinde umarım başarıya ulaşır" dedi.

3 yıl sonra yeniden 

Venezuela'nın garantörlük ve ev sahipliğinde başkent Karakas'ta bir araya gelen Kolombiya hükümeti ve ELN temsilcileri, 2019'da askıya alınan barış görüşmelerini 21 Kasım'da yeniden başlatmıştı.

Norveç ve Venezuela gözlemcilerinin de hazır bulunduğu görüşmede, Kolombiya hükümeti adına M-19 (19 Nisan hareketi) eski üyesi Otty Patino başkanlık ederken, ELN heyetine Pablo Beltran liderlik etmişti.

Kolombiya'da devlet başkanlığı seçimini kazanan ve 7 Ağustos'ta görevi devralan Gustavo Petro, iktidara geldiğinde Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşmasını uygulamaya ve ELN ile de barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti. KARAKAS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.