Emekçiler, yoksulluk sınırının altında

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik

  • Yüzde 30 zam oranının emekçiyi yoksulluk sınırının üzerine çıkarmadığını belirten KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, “Hiper enflasyon ile karşı karşıyayız. İktidar yalana ve talana dayalı bir politika izliyor” dedi. 

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, 21 yılda asgari ücretin 23 katı maaş alan kamu emekçilerinin, neredeyse ortalama asgari ücret seviyesinde ücret alır düzeyine geldiğini söyledi. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı tartışmalı verileri baz alınarak kamu emekçileri ve emeklilerin aldığı ücretlere yapılacak zam, yüzde 30 olarak belirlendi. Yüzde 30 zamla kamu emekçilerinin ücretleri yoksulluk sınırı altında kalıyor. Bununla birlikte her geçen yıl asgari ücret ile kamu emekçilerinin ücretleri arasındaki makas da daralıyor. Açıklanan oranlara karşı birçok kentte alanlara çıkan emekçiler, enflasyon oranlarını belirleyen Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tartışmalı rakamlarını protesto etti. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, bütçeden emekçilere ayrılan kısmın yetersiz olmasının nedenlerine değinerek, bu durumun bütçenin “güvenlikçi ve sermayeden yana politikalara” ayrılmasının bir sonucu olduğunu söyledi.

Yoksulluğa mahkum ediyor

Yüzde 30 zam oranıyla kamu emekçilerinin aldığı ücretin yoksulluk sınırının üzerine çıkmadığına dikkat çeken Bozgeyik, “21 yılda asgari ücretin 23 katı maaş alan kamu emekçileri, neredeyse ortalama asgari ücret seviyesinde ücret alır düzeyine geldi. Bu da emekçilerin yaşamış olduğu yoksulluğun daha fazla arttığını gösteriyor. Bu nedenle resmi enflasyonun bile altında bir ücret artışını kabul etmiyoruz” dedi. 

Yalana ve talana dayalı

Yaklaşık 13 milyon 900 bin emekli ve 3 milyon 600 bin kamu emekçisi olduğunu hatırlatan Bozgeyik, “Gıdada, ulaşımdaki bağımsız araştırma şirketlerinin yapmış olduğu enflasyon araştırmalarına baktığımızda, Aralık ayı sonu itibariyle Türkiye’de enflasyon yüzde 100 artmış durumda. Biz hiper enflasyonla karşı karşıyayız. İktidar yalana ve talana dayalı bir politika izliyor. Özellikle TÜİK’in yalanlarını kendisine veri alarak, ücret artışını belirliyor. 2023'e girerken taleplerimiz doğrultusunda karşılanmamıştır” şeklinde konuştu.

Kaynakların çoğu savaşa

Özellikle 2023 bütçesine bakıldığında; kaynakların birçoğunun savaşa, güvenlikçi politikalara ayrıldığın görüldüğünü vurgulayan Bozgeyik, şöyle devam etti: "Emekçilere, emeklilere, çiftçilere, kadınlara, gençlere gelince bütçe kaynak yokluğundan bahsediyor. Biz bunun bir tercihten kaynaklı olduğunu ifade ediyoruz. Eğer gerçekten emekten, demokrasiden, barıştan yana politikalar tercih edilseydi bugün hem kamu emekçilerinin, emeklilerin yaşam standartları, yine gayrisafi milli hasıladan almış oldukları payın da giderek daha fazla yükseldiğini, yükseleceğini ifade edebilirim.” 

Mücadeleye devam

Bozgeyik, 2023'te de alanlarda olacakların; tüm illerde iş yerleri önünde, alanlarda, oturma eylemleri ve basın açıklamalarıyla bu güvenlikçi politikaları, özellikle baskı politikalarını ve kamu emekçilerine reva görülen açlık sınırına yakın ücret artışına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Bozgeyik, şunları ekledi: "Mücadeleyi sokakta yürüterek bugünlere geldik. Bundan sonra da aynı tarzda, aynı yöntemle, sokaklarda tüm bu baskılara, hukuksuzluklara, işsizliğe, yoksulluğa karşı birçok güçlü eylem ve etkinlikleri yürüteceğiz. Mücadele etmekten başka bir çıkar yok.”

*****

Batman Emek Platformu

Sadaka değil, emeğin karşılığı

Memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 30 zamma tepki gösteren sendika temsilcileri, “Sadaka değil, emeğimizin, alın terimizin karşılığını istiyoruz” dedi.

Sendika temsilcileri, işçi ve emekçileri bir kez daha açlığa mahkum eden oranlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TÜİK oynuyor

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Özev, enflasyon oranlarını belirleyen TÜİK’in işçi ve emekçilerin hayatlarıyla oynadığını belirtti. TÜİK’in açıkladığı oranları “gülünç” olarak nitelendiren Özev, “Doğalgazdan benzine, ulaşımdan kiraya gerçek enflasyon bunun çok çok üzerinde. Yüzde 100’ü geçmiş bir oran ortadayken, TÜİK insanlarla dalga geçercesine yüzde 1,18 gibi bir oran açıklıyor. Oysa enflasyonu iliklerimize kadar yaşıyoruz. Dolayısıyla TÜİK rakamları emeklileri, çalışan memurları önemli oranda rahatsız etti” dedi. Kamu çalışanları, memur emeklileri ve işçilerin taleplerinin ortak olduğunu vurgulayan Özev, “Farklı sendikalara üye olabiliriz, farklı dünya görüşümüz olabilir ama bu yoksulluktan hepimiz ortak etkileniyoruz. Sendikaların ortak hareket ettiği, birleştiği bir mücadele ortaya koyarsak bu gücün karşısında hiçbir iktidar duramaz ve haklarımızı elde ederiz. Bundan kurtulmanın yolu birleşik emek, birleşik demokrasi mücadelesidir” çağrısında bulundu. 

Rakamları sahte

Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan, emekçilerin “iktidar, TÜİK ve yetkili sendika” olmak üzere “kötülük üçgeni” ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Enflasyon Araştırma Grubu’nun açıkladığı enflasyon ile TÜİK’in açıkladığı veriler arasında uçurum olduğunun altını çizen Aslan, “İkisinden birinin hata yaptığını çok net biliyoruz. Şunu da çok net biliyoruz ki; TÜİK bugüne kadar bağımsız ve özerk olmadı. Kendi kararlarını değil, bir başkalarının söylemlerini bize deklare ediyor. Bundan dolayı da ‘TÜİK rakamları gerçek değil, sahte’ diyoruz” şeklinde konuştu.  

Asgari ücretin üstüne olmalı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) Kadıköy Şube Sekreteri Rahim Noz, siyasal iktidarın ülkenin bütçesini oluşturan emeklilere “küfedeki yük” olarak baktığını söyledi. Emeklilik maaşının asgari ücretin üstünde olması gerektiğine dikkat çeken Noz, şunları belirtti: “Yoksulluk sınırı 26 bin bandındayken yüzde 25 gibi bir rakam telaffuz etmesi ve ‘bu da yetmiyor mu’ demesi, biz emeklilerin onuruna dokunuyor. Biz sadaka istemiyoruz. Peşin ödediğimiz emeğimizin, alın terimizin karşılığını istiyoruz.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.