Emeklerinin kilosu 2 TL

Kadın Haberleri —

Biber

Biber

  • Riha’nın Hewag (Bozova) ilçesinde kadınlar, baharatlık isot yapımında kullanılan acı biberlerin kök kısımlarını ayıklamak için sabahın erken saatlerinden akşama kadar mesai yapıyor. Fakat ayıkladıkları biberlerin kilosu için ise sadece 2 TL kazanabiliyor.

Ekonomik kriz halkın cebini yakmaya devam ederken, çalışan kadının emeği sömürülüyor. Özellikle evin geçimini sağlamaya çalışan kadınların emeği görünmüyor.

MA’dan Ceylan Şahinli, Riha’nın Hewag (Bozova) ilçesinde yaşayan kadınların biber ayıklayarak krizle nasıl mücadele ettiklerini yazdı.

Baharatlık isot yapımında kullanılan acı biberlerin kök kısımlarını ayıklayan kadınlar, sabahın erken saatlerinden akşama kadar mesai yapıyor. Fakat ayıkladıkları biberlerin kilosu için ise sadece 2 TL kazanabiliyor.

İşsizlik, göç, ödenemeyen borçlar

70 yaşındaki Zehra Durmaz, emekli maaşıyla geçinemediği için bu işi yapıyor. Borçlarını ödemek için yaz aylarında biber ayıklama işinde çalıştığını belirten Durmaz, böylelikle ekonomik sıkıntılarını biraz olsun azaltmak istediğini söyledi.

Durmaz, “Çiftçiler fabrikalarla anlaşıyor. Biberlerini onlara satıyor. Biz de buraya gelerek bu biberleri ayıklıyoruz. İşimizin bir saati yok. Eğer biber gelirse o günü biber ayıklamakla geçiriyoruz” diye belirtti.

İlçe de iş bulamadıkları için çocuklarının göç ettiğini aktaran Durmaz, birçok rahatsızlığına rağmen çalışmak zorunda olduğunu böylelikle borçlarını ödediğini kaydetti.

İstihdam alanı yok, tarlalar uzak

45 yaşındaki İslim Durmaz ile 44 yaşındaki Emine Durmaz da istihdam alanı olmadığı için yazın bu işi yapan kadınlardan.

Ulaşım sorunu olduğu için tarlalarda çalışamadıklarını söyleyen kadınlar, “Düzenli bir iş olmadığı için düzenli bir gelirimiz de olmuyor. Geçim sıkıntısı yaşıyoruz” dedi.

Suriye’den Hewag’a

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından önce Pîrsus (Suruç) daha sonra da Hewag’a göç eden 43 yaşındaki Ayşe Ressan, çocukları ve eşinin annesiyle birlikte biber ayıklıyor.

Ailesiyle 4 yıl önce ilçeye gelen Ressan, sabah saat 06.00’da işe başladıklarını aktararak, “5 çocuğum var. Evde eşimle birlikte 7 kişi yaşıyoruz. Buradan aldığımız parayla geçinmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

RIHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.