Emniyet yasa dışı kullanmış

Muharrem Aksem

Muharrem Aksem

  • Urfa Valiliğinin 16 yaşındaki Muharrem Aksem’in katledildiği alana dair yaptığı “2005'ten bu yana resmi atış ve eğitim yeri” açıklamasının doğru olmadığı, alanın polisler tarafından yasa dışı bir şekilde kullanıldığı ortaya çıktı.  

Urfa'nın merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Micit Mahallesi’nde, 24 Mart’ta Polis Özel Harekat (PÖH) elemanlarının atış talimi yaptığı alanda 16 yaşındaki Muharrem Aksem, ölü bulundu. Aksem’in ölümü ile ilgili Urfa Valiliği iki gün sonra yaptığı yazılı açıklamada, herhangi bir bilgilendirici tabela ve koruyucu önlem alınmayan alanın 2005'ten bu yana “resmi atış ve eğitim yeri” olduğunu iddia etti. Valiliğin “Resmi atış ve eğitim yeri” dediği 315 numaralı parselin, Urfa Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu tarafından 17 Şubat’ta Emniyet'e tahsis edildiği, ancak karar askıdayken mahalle muhtarı ve mahallelilerin itirazı sonucu kararın yeniden sevk edildiği öğrenildi. 

MA'ya konuşan mahalle sakinleri, karar çıkmadan önce de polisin 2019'dan bu yana alanı atış talim alanı olarak kullandığını belirtti. 2019 ve Aksem’in yaşamını yitirdiği tarih aralığında onlarca kez mahalle muhtarı ve mahalle sakinleri tarafından alanın kullanılmaması için Emniyet ve belediyeye dilekçe verdiklerini, ancak bir geri dönüşün sağlanmadığını kaydetti. Alanın 17 Şubat’ta Emniyet'e tahsis edilmesinden sonra, karar askıdayken mahalle muhtarı itiraz etti. Mahalle muhtarı son olarak Muharrem Aksem yaşamını yitirdiği 24 Mart'tan bir gün sonra belediyeye, alanın Emniyet'in kullanımına kapatılması yönünde dilekçe verdi. Aksem yaşamını yitirdiği dönemde karar henüz askıda bekliyordu. 
 
İtiraz değerlendirmesi
ölümden sonra
 
Aksem yaşamını yitirdikten sonra mahalle muhtarının verdiği itiraz dilekçesini de değerlendiren İmar ve Bayındırlık Komisyonu, itirazı Nisan'daki meclis gündemleri arasına alarak önerge hazırladı. Önergede, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na ait “Nazım İmar Planı” adı altında alanın 17 Şubat’ta belediyenin 125 numaralı “Resmi kurum alanı (Emniyet hizmet alanı)” olarak kullanılması yönünde karar alındığı hatırlatılarak, 13 Nisan'daki meclis birleşiminde yapılan itirazların değerlendirilmesi için kararın Mayıs ayı toplantı gündemine alınmasını istedi. Söz konusu itirazlar belediyenin Mayıs ayında yaptığı meclis görüşmelerinde tartışıldıktan sonra oylamaya sunuldu. 
 
AKP'li üye: Tahsis edelim
 
Önerge ile ilgili söz alan AKP’li Meclis Üyesi Cihan Canbeyli, mahalle sakinlerinin atış talim alanı olmasını istemediği alan ile ilgili “Bizim burayı Emniyet'e tahsis etmemizdeki temel amaç, Emniyet'in buraya taşınmasıdır. Özellikle çevik kuvvetin oraya taşınmasıdır. Alan mevcuttan tahsis edilmediği için Emniyet alanın etrafını çeviremiyor. Kulağımıza gelen duyumlara göre çevik kuvvet zaten bu alanda mevcut atışlarını yapıyor. Zaten yapıyor. Biz burayı tahsis edelim ki etrafını çevirsin” ifadesini kullandı. 
Söz konusu itirazı oylayan belediye meclis üyeleri, itirazları yerinde görerek oy çokluğu ile alan ile ilgili “Nazım İmar Planının iptal edilmesine karar verdi. Oylamada meclis üyelerinden sadece AKP’li Meclis Üyesi Cihan Canbeyli çekimser oy kullandı. MA/URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.