Erdoğan tipi ikiyüzlülük

Özkan ailesi

Özkan ailesi

  • Türk cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 28 Şubat davasında müebbet ceza olan İlhan Kılıç ve Kenan Deniz ile adli tutuklu Osman Kartal'ın cezasını kaldırırken, siyasi tutsakları görmezden gelmesine tepki gösteren aileler, bunun “ikiyüzlülük” olduğunu söyledi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, 3 Ocak’ta yayınlanan “Sürekli Hastalık, Sakatlık ve Kocama Sebebiyle Kişilerin Cezalarının Hafifletilmesi veya Kaldırılması Hakkında İşlemler” genelgesinin kendisine tanıdığı yetkiye dayanarak, 28 Şubat davasında tutuklu İlhan Kılıç ve Kenan Deniz ile adli tutuklu Osman Kartal’ı serbest bırakırken, onlarca ağır hasta siyasi tutsağı görmezden geldi. Erdoğan'ın cezasını kaldırdığı isimlerle benzer sağlık sorunları yaşayan Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 84 yaşındaki Mehmet Emin Özkan ile Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Civan Boltan’ın aileleri söz konusu ayrımcı tutumu kınayarak, adaletin herkese eşit uygulanmasını istedi. 

Herkes için adalet

Özkan’ın kızı Selma Özkan, Erdoğan’ın politik ve ayrımcı bir şekilde yaklaştığını belirterek, babasının dört kez anjiyo olduğunu ve daha birçok sağlık sorunları olmasına rağmen serbest bırakılmamasına tepki gösterdi. Babasının ihtiyaçlarını tek başına karşılayamadığı için oğlu Ahmet Özkan’ın refakat ettiğini vurgulayan Selma Özkan, “Hasta tutukluların genelgesinin yetersiz olduğunu hepimiz bir kez daha görmüş olduk. Bu durum sadece benim babam için değil birçok hasta tutuklu için aynı sonuç veriyor. Bizler herkes için adaleti istiyoruz, fakat adalet sadece bizlere yok. Başka davalarda insanlar serbest bırakılırken, bizim tutuklular niye bırakılmıyor? Babamın suçu ne olursa olsun sonuç olarak hasta ve bırakılması lazım. Siyasi tutuklular neden bırakılmıyor, bu duruma bir açıklık gelmesini talep ediyoruz. Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanlığı’na sesleniyorum, hasta tutukluların bırakılmama nedeni nedir? Biz de öğrenmek istiyoruz” diye konuştu. 

Kanunları uygulasa bile

Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 9 yıldır tutulan Civan Boltan’ın annesi Nazime Boltan ise oğlunun bir elinin olmadığını, sol gözünü yitirdiğini ve sağ gözünün de benzer bir risk altında olduğunu; vücudun çeşitli yerlerinde şarapnel parçalarının olduğunu, buna rağmen Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) cezaevinde kalabilir raporu verdiğini hatırlattı. Anne Boltan, iktidarın politik tutsaklara karşı yaklaşımının adaletsiz ve hukuk dışı olduğunu dile getirerek, Erdoğan’ın ikili tutumuna dikkat çekti. Bütün hasta tutuklulara eşit davranılmasını isteyen Boltan, şöyle devam etti: “Neden hasta ve yaşlı Kürt tutukluları serbest bırakmıyorlar. Bu ikiyüzlülüktür. Madem ‘kocama’ sebebiyle diğer tutukluları serbest bırakıyorsunuz, bizim de tutuklularımızı serbest bırakın. Bu taleple bir yıldan fazla süreyle adalet nöbetini tuttuk. Talebimiz de açık ve net olmasına rağmen görmezden gelindi. Ne adalet ne de ahlak var. ATK keyfi davranarak tutuklularımıza rapor vermiyor. Acilen çıkartılan genelgenin tüm tutuklular için dikkate almaları gerekir.” 

İHD verilerine göre; bin 517 hasta tutsağın 651’i ağır hasta konumunda bulunuyor. Bunlardan 38’inin ise acil tahliyesi edilmesi gerekiyor. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.