Erdoğan’a para topladılar 

Dünya Haberleri —

"Türkiye ve Suriye halkı için Birlikte" Konferansı

  • Brüksel’de depremzedeler için düzenlenen yardım konferansında Türkiye ve Suriye’ye gönderilmek üzere 7 milyar euro toplandı. NATO üyeliği Türkiye tarafınan bloke edilen İsveç’in öncülüğünde yapılan konferansa G20 ve Körfez ülkeleri ilgi gösterdi.  

Avrupa Birliği, depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye halkına yardım etmek, kaynakları seferber etmek ve yıkılan kentlerin yeniden inşasını koordine etmek amacıyla Brüksel'de "Türkiye ve Suriye halkı için Birlikte" adıyla bir uluslararası bağış konferansı düzenledi.
AB Dönem Başkanı, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türk hükümetiyle koordinasyon içinde yapılan konferansta, Türkiye ve Suriye için 7 milyar Euro bağış toplandığını açıkladı.
Konferansta Türkiye'yi temsil eden Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplanan bağışın 4,3 milyar Euro'luk kısmının kredi olacağını, 1,7 milyar Euro'luk kısmının ise hibe olarak verileceğini bildirdi. Brüksel'de yapılan konferansı AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Dönem Başkanı İsveç Başbakanı Ulf Kristersson organize etti. Genişlemeden Sorumlu Komiser Oliver Varhelyi ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell’in eş başkanlık ettiği Konferansa 60'tan fazla delegasyon katıldı.
Brüksel, Suriye'ye yapılacak yardımlar için Beşar Esad Hükümeti ile koordinasyon oluşturmadı. AB Dönem Başkanı, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, 14-15 Haziran günlerinde Suriye için başka bir konferans daha düzenleneceğini açıkladı. Suriye'de acil durum onarımlarının maliyeti BM tarafından 13,8 milyar Euro olarak tahmin ediliyor.
Bu konferansın “bir başlangıç" olduğunu belirten Ursula von der Leyen, 7 milyar Euro'luk yardımın yaklaşık 950 milyon Euro'luk kısmının Suriye halkına gideceğini söyledi.
Almanya, depremzedeler için yaptığı yardımı ikiye katlayarak 240 milyon Euro'ya çıkardığını duyurdu. Fransa, etkilenen iki ülke için halihazırda açıklanan 30 milyona, 12 milyon Euro daha eklediğini belirtti.
Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, "Bugün yardımla, sahada hızla uygulanacak; okulların ve hastanelerin restore edilmesine, altyapının yeniden inşa edilmesine ve bölgede istihdamın ve büyümenin yeniden başlamasına olanak sağlayacak gerçek bir yardım yapıldı" dedi.
ABD de, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen uluslararası bağışçı konferansı kapsamında Türkiye ve Suriye’de depremden etkilenenlere insani yardım için 50 milyon dolarlık ilave yardım açıklamıştı. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.