Erdoğan’ın şantajına boyun eğildi

Dünya Haberleri —

Amineh Kakabaveh

Amineh Kakabaveh

  • Kürt Milletvekili Amineh Kakabaveh Sosyal Demokratların İsveç'in NATO üyeliği konusunda Erdoğan'a "taviz verdiğini ve boyun eğdiğini” söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Finlandiya ve İsveç NATO'ya üye olmaya karar verdi. Rusya’nın tepkisine rağmen İsveç ve Finlandiya'nın birlikte en geç yarına kadar NATO’ya resmi başvuru yapması bekleniyor. 30 üyeli NATO’nun genişlemesiyle ilgili kararların üyelerin oybirliğiyle alınması gerekiyor. 

Türkiye iki talepte bulundu

Ancak Türkiye iki ülkenin ittifaka alınmasına karşı çıkıyor. İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye’nin iki ülkenin NATO üyeliğine itiraz ettiğini ve hafta sonu Berlin’deki NATO toplantısında gerçekleşen görüşmelerde taraflara taleplerini sıraladığını da aktardı. Ajans, Türkiye’nin Rojava’ya ve YPG’ye verilen desteğin durdurulmasını ve Türkiye’ye bazı silahların satışının yasaklanmasının kaldırılmasını istediğini yazdı. 

Uzlaşma sinyali

NATO ve ABD’den gelen peş peşe açıklamalar ise Türkiye ile uzlaşmaya hazır olunduğuna dair bir sinyal olarak görüldü. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg “Türkiye’nin endişelerine yanıt vererek üyelik sürecinin uzamasını engellemeyeceğimize eminiz” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Berlin’deki kapalı kapılar ardından gerçekleşen görüşmelerin detayını vermeyerek, “Bu konuda bir uzlaşmaya varacağımıza eminim. NATO, diyalog için ideal bir yer” diye konuştu.

İsveç heyet gönderiyor

İsveç ise Türkiye’yi vetodan vazgeçirmek için diplomatik temaslarını sürdürüyor. Sosyal Demokrat Partili hükümet, NATO üyeliğini görüşmek için diplomatlardan oluşan bir heyeti çok yakında Ankara’ya göndermeye karar verdiğini açıkladı. 

Vetoya karşı taviz verildi

İsveç Parlamentosu üyesi Kürt Milletvekili Amineh Kakabaveh ise iktidardaki Sosyal Demokratların İsveç'in NATO üyeliğini veto etmemesi karşılığında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "taviz verdiğini" söyledi ve ekledi: “İsveç'in Erdoğan'ın taleplerine bir ölçüde boyun eğeceğini düşünüyorum ve sonra Kürtlerin başı belaya giriyor. Şu anda NATO üyeliği İsveç'in demokrasi ve dayanışma ilkelerini savunmaktan daha önemli görünüyor. Benim ve birçok Kürt için endişe verici.”

Kürtlerin başı belaya giriyor

Basına yaptığı açıklamada Kakabaveh bu tavizle birlikte İsveç'teki Kürtlerin durumunun kötüleşme riski taşıdığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Hükümet, PKK'nin terörist olduğu konusunda Erdoğan'la aynı fikirde olduğunu söyleyerek, zaten kısmen ağırlığını azalttı. Ama Erdoğan sadece PKK'yi kastetmiyor, tüm Kürtleri kastediyor. Kürt haklarının sesi olan herkes Erdoğan'a göre teröristtir.”

Hükümete desteğini çekti

Geçmişte tek oyuyla Sosyal Demokratların hükümete gelmesini sağlayan Kakabaveh gelecekte hükümeti oylarıyla desteklemeyeceğini söyleyerek “Hiçbir belirleyici oylamada da yer almayacağım” dedi.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.