Eski gerilla artık başkan

Dünya Haberleri —

 Gustavo Petro

Gustavo Petro

  •  Eski gerilla ve Kolombiya’nın ilk solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro yemin ederek, görevine resmen başladı. 62 yaşındaki siyasetçi; hakiki bir toplumsal barış, yoksulluk, sosyal adaletsizlik ve uyuşturucuyla mücadele sözü verdi.

 

Gençliğinde Kolombiya’da oligarşiye karşı mücadele eden M-19 gerilla grubunun üyesi olan Gustavo Petro ve Yardımcısı Francia Marquez, Pazar günü başkent Bogota’da düzenlenen törenle ülkenin ilk solcu devlet başkanı ve ilk siyah yardımcısı olarak göreve başladı. 62 yaşındaki eski gerilla Petro, aşırı sağcı Ivan Duque’nin yerine geçti. Uzun yıllar muhafazakar ve sağcı bir elit tarafından yönetilen Kolombiya, böylece Latin Amerika’da sola kayan diğer birçok ülke arasına girdi. 

Halk değişimi seçti

Kıdemli eski bir senatör ve Bogota Belediye Başkanı olan Petro, 19 Haziran’daki Devlet Başkanlığı seçimlerinde, sol ittifak “Tarihsel Sözleşme” bloğunun desteğiyle seçimleri kazanmayı başarmıştı. Özellikle korona salgını sonrası dönemde dayanılmaz hal alan toplumsal eşitsizlikler, seçmenlerin Petro’yu tercih etmesinde etkili oldu. Bu süreçte Kolombiyalılar, yalnızca solcu Petro’ya değil, insan hakları savunucusu, ekolojist ve feminist Afro-Kolombiyalı Başkan Yardımcısı Francia Marquez’e de “evet” diyerek, köklü bir değişimden yana tutum aldılar. 

Gerillalara çağrı yaptı 

Petro da yemin törenindeki konuşmasında görev döneminde ülkede daha kapsayıcı bir yönetim biçimini başlatacağını söyledi. Kendisi de eski bir gerilla olan Petro, ülkedeki silahlı gruplara ise silah bırakma çağrısı yaptı: “Kolombiya’da barışın mümkün olması için diyalog, birbirimizi anlamamız, ortak yollar bulmamız ve değişiklikler inşa etmemiz gerekiyor.”

Barış için çalışma sözü verdi

Silah bırakılması karşılığında gerekli yasal koşulların da sağlanacağını söyleyen Petro, “Kolombiya’nın her köşesine barış ve sükuneti getirmek için yorulmadan çalışacağız. Güçlü, adil ve birleşik bir Kolombiya istiyorum” dedi.

Yeni bir yönetim biçimi

Yardımcısı Francia Marquez de “Bu açılış, tüm yaşam biçimlerine saygı duyulan ve herkesin dahil olduğu yeni bir yönetim biçiminin ilk tadımı olacak” dedi. 

Ne vaat ediyor?

Ülkenin ilk solcu Devlet Başkanı Petro, 4 yıllık görev süresinde şunları yerine getirme sözü verdi.

* Açlıkla mücadele: Petro, ilk amacının 50 milyonluk nüfusun yaklaşık yarısının yoksulluk içinde yaşadığı ve enflasyonun yüzde 11’i geçtiği Kolombiya’da açlıkla mücadeleye yönelik tedbirler almak olacağını söyledi. Petro her şeye rağmen krediye erişimi geliştirerek, yardımları artırarak ve eğitime vurgu yaparak en zengin ve en fakir arasındaki farkı azaltma sözünü yerine getirmeyi amaçlıyor. 

* Çok kazanandan çok vergi: Yeni Maliye Bakanı Jose Antonio Ocampo, Kongre’ye 5,6 milyar dolarlık (5.5 milyar Euro) bir vergi reformu önerecek ve bu da yüksek gelirlilerin sosyal programları finanse etmek için daha fazla vergilendirilmesini sağlayacak.

* Tarıma yatırım: Petro, çiftçilerin ülkenin yaygın uyuşturucu ticaretini körükleyen büyüyen koka yapraklarından uzaklaşmalarını sağlayacak altyapıyı inşa etmek de dahil olmak üzere kırsal alanlardaki yatırımları artırmayı planlıyor. 

* Uyuşturucuyla mücadele: Kolombiya, dünyanın en büyük kokain üreticisi olurken, en büyük müşterisi de ABD olarak dikkat çekiyor. Petro’ya göre, 40 yıl içinde “uyuşturucuyla 1 milyon Latin Amerikalı öldürüldü. Yemin törenindeki konuşmasında Petro, “uyuşturucuyla savaşın başarısız olduğunu kabul eden yeni bir uluslararası sözleşmeye sahip olmanın zamanının” geldiğini söyledi.

* Parasız eğitim, parasız sağlık: Petro, ücretsiz üniversite eğitimi, sağlık sisteminde değişiklikler ve emeklilik reformu sözü de verdi.

*  Hidrokarbona dayalı enerji üretimine son: Çevre cephesinde, petrol endüstrisi ülkenin resmi ihracatının neredeyse yüzde 50’sini oluşturmasına rağmen, kaya gazı ve petrolü üretimini yasaklama ve geleneksel petrol üretimini yavaşlatma sözü verdi.

* Komşularla iyi ilişkiler: Dış politikada ise Petro, 2019’dan bu Venezuela ile kesilen ticari ve diplomatik ilişkileri yeniden aktifleştirmeyi hedefliyor. Ayrıca ABD ile de dialoga dayalı yeni bir ilişki kurmak istiyor. 

* Toplumsal barış: Petro, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile başarısız olan barış müzakerelerini yeniden başlatma ve 2016 barış anlaşmasını reddeden Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) gerillalarına ise barış anlaşması imzalamaları halinde yasal güvence sözü verdi. 

Başarısı tüm ülkeyi etkileyecek

Petro’nun vaatlerini yerine getirip getirememesi FARC ile devlet arasındaki barış anlaşmasının uygulanamadığı ve yoksulluk ile eşitsizliğin artış gösterdiği Kolombiya’nın geleceğinin şekillenmesi açısından önemli olacak.  BOGOTA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.