Êzîdî kadınlara ithaf edildi

Kadın Haberleri —

  • Jineoloji Dergisi’nin 21’inci sayısı özerk toplumun inşası için direnen ve yurdunu terk etmeyen Êzîdî kadınlara ithaf edildi.

 

Jineoloji Dergisi’nin 21’inci sayısı çıktı. Derginin bu sayısı 74. Ferman’a rağmen Şengal’i terk etmeyen; demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü özerk bir toplumun inşası için direnen Êzîdî kadınlara ithaf edildi. Sayıda “Din Eksenli Sömürgecilik ve Kadın Kırım Politikaları” dosyası derinlemesine ele alınıyor.

Derginin yazar kadrosu bu sayıda, insanlık tarihi kadar eski inançlara, dinlere, sistemlere ve bu kurumsal süreçlerde inşa edilmiş sömürüye ayrı ayrı ve birbiriyle ilintili başlıklara yer veriyor. Dergide ayrıca Şengal katliamını kapsayacak şekilde Êzîdî toplumu ve Êzîdîlik inancı özelinde din eksenli sömürgecilik ve kadın kırım politikalarına genişçe yer veriliyor.

Dergide yer alan diğer yazılar ve yazarları şöyle:

“Din Çarşafı Altındaki İktidar/Asuman Ozan; İç Kolonyalizm, Dersim ve Kürdistan Coğrafyası, Patriarkal Çevresel Şiddet/Dilşa Deniz; Kolonyalizm, Din ve Siyah Kadınlara Yönelik Şiddet/Betty Ruth Lozano Lerma; Radikal Dincilik ve Kadınların Dahil Olma Biçimi/Elif Kaya; Din ve Mezheplerin Çelişki ve Çatışmanın Kaynağı Yapılması/Sorxwin Eren; 74’üncü Ferman ve Şengal’de Kadın Kırımı/Feleknas Uca; 74 Fermanla Kırıma Uğratılan Bir Halk: Êzîdî Kadınların Soykırım Hafızası/Jineoloji Dergisi; Unortodoks Dizi Üzerine Değerlendirme: Dincilik ve Özgürlük Anlayışı/Amed KESK Jineoloji Atölyesi.”  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.