Êzîdî soykırımı uluslararası alanda tanınıyor

Dünya Haberleri —

Êzîdî Soykırımı

Êzîdî Soykırımı

  •  3 Ağustos 2014’te DAİŞ eliyle Êzîdî halkına yönelik gerçekleştirilen soykırım uluslararası alanda son olarak İngiltere tarafından tanındı. 

 

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı bir açıklama ile Êzîdî halkına karşı 3 Ağustos 2014’te gerçekleşen soykırımı tanıdı. 

Soykırımın yıldönümünde bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Tariq Ahmad, "Êzîdî nüfusu dokuz yıl önce DAİŞ'in elinde çok büyük acılar çekti ve bunun yansımaları bugün hala hissediliyor" diyerek, adaletin sağlanması için de çağrıda bulundu. 

İlk adım BM’den geldi

Êzîdî halkının karşı karşıya kaldığı soykırıma uluslararası alanda ilk olarak BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve BM İnsan Hakları Konseyinde “soykırım” ifadesi kullanılarak atıfta bulunulmuştu. 2016 yılında her iki kuruluş DAİŞ’in Êzîdîlere yönelik planlı bir şekilde soykırım uyguladığını belirtmişti. 

Soykırıma karşı kararlar

Aynı yıl Avrupa Parlamentosunda da Êzîdî soykırımına atıfta bulunan bir karar tasarısı kabul edildi, ABD de Êzîdî soykırımı ifadesini açıkça kullandı. 

2017 yılında ise Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) bir karar alarak tüm ülkelerin DAİŞ çetelerinin eliyle Êzîdî, Hıristiyan ve Sünni olmayan Müslümanlara karşı gerçekleştirilen soykırımı tanıması yönünde çağrıda bulundu. 

Ermenistan ve Avustralya, 2018 yılında Êzîdî soykırımını tanırken Kanada ise Êzîdîlere yönelik uygulamalara dikkat çekti ancak direkt soykırım ifadesini kullanmadı. 

2019 yılında Portekiz, 2021 yılında Belçika ve Hollanda, 2022 yılında Lüksemburg ve Almanya Êzîdî soykırımını tanıdı. 

Bu listeye 2023 yılında Êzîdî soykırımının dokuzuncu yıldönümünde İngiltere de eklendi. 

İsviçre de sırada

İsviçre’de de Êzîdî soykırımının tanınmasını isteyen 80 bin kişi hükümete dilekçe verdi. Konunun önümüzdeki günlerde hükümetin gündemine gelmesi bekleniyor. 

Soykırımın tanınması hem siyasi hem de hukuki olarak büyük önem taşıyor. Bu kararlar önümüzdeki dönemde soykırımı yapan, soykırımcı güçleri destekleyen, soykırımın sonuçları üzerinden nemalanan kesimlerin yargılanası için bir temel oluşturabilecek.   HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.