Fincancı için mahkemeye baskı

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı

  • TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın avukatı Şevin Kaya, baskı altında olan mahkemenin, üç avukat sınırı getirdiğini ve savunma hakkını ihlal ettiğini söyledi.

Türkiye’nin Zap, Avaşîn ve Metîna'ya saldırılarında kimyasal silah kullanmasına dair görüntüler üzerinde değerlendirmeler yaptığı için hedef gösterilen ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklanan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, hakkında açılan davanın 29 Ekim'de görülen ikinci duruşmasında da tahliye edilmedi. Fincancı'nın yargılanmasına 11 Ocak’ta İstanbul 24.Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek. Fincancı’nın avukatlarından Şevin Kaya, müvekkilinin tutukluluk halinin sürdürülmesine karar veren mahkemenin baskı altında olduğunu belirtti. 

Fincancı’nın değerlendirmeleri sonrası iktidar tarafından “hain” ve “terörist” şeklinde suçlanarak hedef alındığını anımsatan Kaya, müvekkilinin tutuklanmasına gerekçe yapılan değerlendirmeler sonrası Türk Savunma Bakanlığının kimyasal incelemesi yaptığını açıkladığını belirtti. Av. Kaya, "Tamamen reddedilen bu beyanlar karşısında Savunma Bakanlığının beyanları, aslında Fincancı’nın ne söylemek istediğini ortaya koydu” dedi. Fincancı’nın Adli Tıp Uzmanı olduğunu ve değerlendirmelerinin bu kapsamda ele alınması gerektiğini vurgulayan Kaya, müvekkilinin 23 Aralık’ta görülen ilk duruşmada adli tıp uzmanının neler yapabileceğini, hangi sözleri ve değerlendirmeleri yapmaya yetkisi olduğunu detaylı bir şekilde anlattığını söyledi. Kaya, "Aslında mahkeme ve savcılık, bu noktada Şebnem Korur Fincancı’dan ders aldı. Mahkeme ne yazık ki iki duruşmadır tahliye etmiyor. Mahkemenin baskı altında olduğu çok belli. Çünkü mahkeme üç avukat sınırı getirdi ve bu şekilde savunma hakkını da ihlal etti” dedi. 

Dosya kamuoyundan kaçırılıyor

Kaya, davanın geniş bir kesim tarafından sahiplenmesine rağmen küçük bir salonda yapıldığına işaret ederek, şöyle devam etti: "Dosya, kamuoyundan gizlenmeye çalışılıyor. Bir an önce ceza verilerek dosya kapatılmak isteniyor. Fincancı'nın tutuklanması sonrası TTB Konsey üyeleri hakkında da soruşturma açıldı ve TTB baskı altına alınmaya çalışıldı. Bu durum, mahkemenin adil bir yargılama yapmasına engel oluyor."

Mütalaa da baskının sonucu

Kaya, ceza talebi yönünde verilen mütalaaya da tepki göstererek, mütalaanın "kabul edilebilir" olmadığını ifade etti. Kaya, "Mütalaa zaten ortada bulunan bir baskının tezahürü. En nihayetinde siyasi iktidarın baskısı altında olan bu dosya kapsamında Şebnem hocanın birçok hakkı ihlal edilmiştir. Buna iki celse de itiraz ettik. Mahkemenin duruşma düzeni, Şebnem hocaya karşı tavırları ve üç avukat sınırı nedeniyle hakimin reddi yoluna gittik. Mahkeme ise, reddi hakim talebimizi geri çevirdi. Bu karara karşı itiraz edeceğiz” şeklinde konuştu. 

Kaya, Fincancı’nın 11 Ocak’ta görülecek olan 3. duruşmasına da katılım çağrısı yaptı.  İSTANBUL

 

*****

2 bin 685 doktor  yurt dışına gitti

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2022'de doktorların yurt dışında çalışması için gerekli belgeyi alanların sayısını açıkladı.

TTB, geçen yıl 2 bin 685 sağlık çalışanının Türkiye'den gitmek için kendilerine başvurduğunu bildirdi. TBB'nin verisine göre Aralık ayında 268 kişiye belge verilirken, sayı Şubat ayında 157'yle en düşük seviyedeydi. Son 10 yıldaki veriler ise 2022 yılında doktor göçünün ne denli arttığını ortaya koyuyor. 2012 yılında yalnızca 59 kişiye belge verilirken, sayı 2021'de bin 45 seviyesindeydi. Ancak geçen yıl neredeyse önceki yılın iki katına çıktı. TTB, Twitter paylaşımında şunları kaydetti: “Veriler Sağlık Bakanlığı'nın 'Beyaz Reform'unun çözüm değil; algı yarattığının açık göstergesi. Yönet(e)meyenlere inat sağlıklı bir gelecek mücadelemizi 2023'te de sürdüreceğiz!"

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.