Fotoğrafa 9 yıl sonra tutuklama

2013 yılı geri çekilmeyi izleme gurubu

2013 yılı geri çekilmeyi izleme gurubu

  • Van'da 9 siyasetçi, gerillanın 2013'teki geri çekilme sürecini takip eden heyette yer aldıkları ve bu süreçte çektirdikleri fotoğraf gerekçe gösterilerek, 9 yıl sonra tutuklandı. 

Kürt Halk Önderi Öcalan'ın 9 yıl önce çağrısıyla gerillanın Kuzey Kürdistan'da çekilmesini izleyen Van'daki heyette yer alanlar, 9 yıl sonra gözaltına alındı ve önceki gece "kişilerin serbest bırakılmasının adaletin işleyişine zarar vereceğini" söyleyen Türk yargısı tarafından çekilme sırasında çekilen fotoğraf da delil gösterilerek tutuklandı. 

Van Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 3 Haziran’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 17 kişi, önceki akşam adliyeye sevk edildi. 17  kişiden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İpekyolu ilçe Eşbaşkanı Behice Abi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl yöneticisi Ömer Işık, HDP yöneticisi Salih İpek, Harun Okay, KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmeyen Tuşba Belediye Eşbaşkanı Yılmaz Berki, HDP eski yöneticisi Atilla Kumli, MAZLUM-DER eski yöneticisi Yakup Aslan ve Evin Keskin ile Abdulkerim Bayıt, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. 
 
O fotoğraf karesi suç
 
9 kişinin tutuklanmalarına, 2013'te “diyalog süreci”nde yürütülen görüşmeler sırasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla gerillanın geri çekilme sürecini izleme heyetinde yer almaları gerekçe gösterildi. Tutuklanan siyasetçilere ilişkin isnat edilen tek suç ise geri çekilme sırasında bir köyde karşılaştıkları gerillalarla fotoğraf çektirmeleri. Söz konusu fotoğraf ise Türkiye’den Federe Kürdistan'a geçen ilk grup olmaları nedeniyle heyeti izleyen onlarca gazetecinin talebiyle çekildi.
 
İktidarın teşvikiyle kuruldu
 
Emniyet, savcılık ve Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanan tüm siyasetçilere fotoğrafları neden çektirdikleri, örgüt mensuplarıyla nasıl bir ilişki içerisinde oldukları ve kimin talimatıyla böyle bir heyet kurdukları soruldu. Siyasetçilerden tamamı da ifadelerinde, o dönemde bizzat iktidarın teşvikleriyle bir heyet kurulduğunu, söz konusu izleme heyetlerinin asker ve PKK’liler arasından hiçbir çatışmanın olmaması için mücadele ettiğini, sürecinin sekteye uğramaması için çaba verdiklerini anlattı. İzleme heyetine o dönem bizzat üst düzey askerler tarafından da destek sunulduğunu, gittikleri her yerde askerlerin kendilerine yardımcı olduğunu ve böylesi bir çalışmanın suç oluşturmadığını ifade etti.  
 
Hayatın olağan akışına aykırı!
 
Hakimlik, tüm beyanlara rağmen 9 kişi hakkında, “Şüphelilerin örgüt mensupları ile çekilmiş fotoğraflarının bulunduğu, fotoğrafta yer alan örgüt mensuplarının ellerinde silah olduğu, şüphelilerin çözüm sürecinin devamına ilişkin çalışmalar kapsamında örgüt mensuplarıyla tesadüfi olarak denk gelerek fotoğraf çekinmelerinin hayatın olağan akışına uygun olmadığı, kişilerin serbest bırakılmasının adaletin işleyişine zarar vereceği, bu nedenle şüphelilerin ayrı ayrı tutuklanmalarına oy birliği ile karar verilmiştir” kararı verdi. VAN

Hasan Irgat

70 yaşındaki yurttaş gözaltında

Bitlis’in Tatvan ilçesinde ikamet eden 70 yaşındaki emekli öğretmen Hasan Irgat’ın evi dün sabah saatlerinde polislerce basıldı. Sağlık sorunları yaşayan Irgat, evde yapılan aramanın ardından gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilmeyen Irgat’ın Bitlis İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.