Fransa ve Cezayir iși tarihçilere bıraktı

Dünya Haberleri —

  • Cezayir ve Fransa liderleri, ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açma konusunda anlaştı. Cezayir’deki Fransız sömürge dönemi için iki ülke ortak tarih komitesi kuracak. 

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 5 yılın ardından ilk defa Cezayir’e giderek mevkidaşı Abdulmecit Tebbun ile görüştü. Perşembe günü Başkent Cezayir’deki Muradiye Sarayı’nda bir araya gelen liderler, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. 

Acı dolu bir tarih

Toplantıda konuşan Macron, “Karmaşık ve acı dolu bir ortak tarihimiz var. Bu durum geleceğe bakmamızı engelledi. Ortak tarihçilerin yer alacağı sömürge dönemi arşivleri üzerinde çalışacak ortak bir komite kurulmasına karar verdik” dedi. Tebbun da “İlişkileri iki ülke arasında saygı ve çıkar dengesi ışığında geliştirmenin yollarını görüştüklerini” söyledi. 

Normalleşmede krizin etkisi 

Macron’un bugün bitmesi planlanan ziyareti, 2017 yılından bu yana Cezayir’e yaptığı ilk ziyaret olma özelliği taşıyor. Macron’un Cezayir ziyareti Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun’un daveti üzerine gerçekleşti. Ziyaret, 6 aydır devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle AB ülkelerinin enerji krizi yaşadığı ve Cezayir’in de enerji alanında İtalya’yı Avrupa’daki en büyük ortağı olarak tercih ettiği bir döneme denk geliyor.

Cezayir sömürgeydi

Cezayir, 1830-1962 yılları arasında Fransa sömürgesi altındaydı. İki ülke arasındaki ilişkiler, Macron’un Ekim 2021’de Cezayir’e ilişkin sözleri sebebiyle gerilmişti. İki ülke arasındaki yumuşama ise Macron’un Nisan 2022’de yeniden seçilmesinin ardından Tebbun’un kendisini tebrik etmesiyle başladı.  CEZAYİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.