Fransa’nın zorlu seçimi

Dünya Haberleri —

Macron ve Le Pen Perşembe akşamı canlı yayında kozlarını paylaştı.

Macron ve Le Pen Perşembe akşamı canlı yayında kozlarını paylaştı.

  • Fransa'da Pazar günü ikinci turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin kaderini “ne Macron ne Le Pen” deyip sandığı boykot edenler ile aşırı sağın yükselişini önlemek için gönülsüzce Macron’a oy verecekler belirleyecek. Ülkeyi 5 yıl yönetecek cumhurbaşkanının belli olacağı seçimden kimin galip çıkacağı ise hem Fransa’yı hem Avrupa siyasetini doğrudan etkileyecek.

Emmanuel Macron ve Marine Le Pen, Fransa'nın en üst düzey makamı için 5 yıl içinde ikinci kez yarışıyor. Macron 2017'deki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 66'sını alarak, aşırı sağcı Le Pen'i kolayca yenmişti. 5 yıl sonra, 44 yaşında yine Le Pen ile rakip olan Macron, 2017'ye kıyasla üç puanlık artışla oyların yüzde 28’sini alarak seçimin ilk turundan (10 Nisan) birinci çıktı. Le Pen de iki puanlık artış ile oyların yüzde 23’ünü alarak yarışta ikinci oldu. 

Düellodan Macron avantajlı çıktı

Pazar günü yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi (21 Nisan akşamı) adaylar mevcut Cumhurbaşkanı Macron ve Le Pen televizyon tartışmasında karşı karşıya geldi. Kamuoyu yoklamaları, Macron'un geceyi avantajlı bitirdiğini ortaya koydu. Macron, canlı yayın tartışmasından sonra yapılan ankette halk tarafından yüzde 59'la daha ikna edici bulundu. 

Le Pen nasıl bir Fransa istiyor?

Aşırı sağcı Le Pen seçilmesi halinde hayat pahalılığına karşı akaryakıt ve enerjiden alınan KDV'yi düşürme sözü veriyor. AB ile ilişkiler konusunda ise Fransa'nın AB'de kalmasını, ama Avrupa Komisyonu'nu devre dışı bırakacak bir Avrupa ulusları birliği yaratmak istediğini söylüyor. Putin destekçisi olduğu bilinen Le Pen, seçilmesi durumunda ülkesini NATO'nun entegre askeri kanadından çekeceği ve Rusya ile daha yakın işbirliği kuracağını belirtiyor. Le Pen ayrıca Çin'e karşı çok agresif bir politika izlemekle suçladığı ABD ile mevcut ilişkileri sürdüremeyeceği sinyalini veriyor. Aşırı sağcı aday ayrıca polisi yeniden silahlandırmayı ve ülkedeki hapishane kapasitesini 25 bin arttırmak istiyor. 53 yaşındaki siyasetçi, ilticacıların sayısını azaltmak ve göçü engellemek için referanduma gitme vaadinde bulunuyor. Le Pen, “güvenlik tehdidi” olarak kabul edilen göçmenlerin de sınır dışı edilmesinden yana. Ayrıca, kamusal alanlarda başörtüsü takılmasını yasaklamak istiyor. 

Macron Müslümanların oylarına talip

Kısa bir süre öncesine kadar aşırı sağı ve Le Pen’i frenlemek için benzer bir söyleme başvuran Macron şimdi ise ülkedeki 5 milyon Müslüman’ın oyuna göz dikmiş gözüküyor. Macron, olası bir başörtüsü yasağının anayasaya aykırı olduğunu ve bu yasağının “bir iç savaş başlatacağını" savunuyor. Macron’un son açıklamalarının Müslüman seçmende karşılığı olup olmadığını Pazar günü sonuçlar açıklandığında hep birlikte göreceğiz. Ancak burada önemli bir faktör daha var. Ülkede son yıllarda artan İslam karşıtlığı nedeniyle kendini güvende hissetmeyen Müslüman seçmenin yüzde 69’unun aynı fikirleri savunmasalar da ilk turda sol ittifakın adayı Jean-Luc Melenchon’a oy verdiği anketlere yansımıştı. İlk turda elenen adayların seçmen tabanlarının Macron ya da Le Pen’e olası desteği ise seçimin sonucunu belirleyecek önemli faktörlerden. Aşırı sağcı Eric Zemmour dışındaki diğer tüm adaylar Macron’u işaret etmişti. Hatta solcu Melenchon “Tek oyumuz Le Pen’e gitmeyecek” demişti. Melenchon ilk turda yüzde 20 oy almıştı.

Hafta boyunca destek aradı

Macron da seçimden galip çıkmak için Le Pen’e karşı duran diğer siyasi partilerden destek almayı umuyor. Hafta boyunca seçimin ilk turunda elenen siyasetçilerle Macron’un danışmanlarının istişare içinde olduğu kulislere yansıdı. 

Ülkenin eski cumhurbaşkanları Nicolas Sarkozy ve François Hollande gibi siyasetçileriyle de dirsek temasını artıran Macron, Le Pen’in sert diline karşı, “demokrasi, barış ve uzlaşıdan yana başkan” imajını güçlendirme çabasında!

Seçmen isyan ediyor

Toplumsal muhalefet ise Macron ve Le Pen arasında istemeseler de tercih yapmak zorunda kalma çaresizliğine isyan ediyor. İki adayı da istemeyen seçmenin kaderi ise başa gelmesinden korktukları Le Pen’e karşı Macron’a oy vermek olacak. Macron’un korkusu ise bu kesimlerin sandık başına gitmemesi!

Macron’un işi zor

Gelinen aşamada son anketler Macron’u önde gösteriyor ama artık Fransız seçmenin kaderi haline gelen “Le Pen gelmesin de kim gelirse gelsin” retoriğinin bozulması halinde işler değişebilir! Bu nedenle Macron’un işi 2017’den daha zor!

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.