Fransız ve İngiliz yetkililer yargılanmalı

Dünya Haberleri —

  • Manş Denizi’nde 16’sı Kürt 27 göçmenin can verdiği faciadan sorumlu tutulan Fransız ve İngiliz yetkililer hakkında “taksirle adam öldürme” ve "kasten yardım göndermeme" suçlamasıyla dava açılması talep edildi. Suç duyurusunu Fransa'daki bir göçmen yardım derneği yaptı.

Fransa'da göçmen yardım derneği Utopia 56, Manş Denizi'nde 16’sı Kürt 27 mültecinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin Fransız ve İngiliz yetkililer hakkında Paris Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, Fransa Manş ve Kuzey Denizi Denizcilik Valisi Philippe Dutrieux, Gris-Nez Bölgesi Operasyonel Gözetim ve Kurtarma Merkezi Direktörü  Marc Bonnafous ile İngiltere Sahil Güvenlik Direktörü Claire Hughes’in "taksirle adam öldürme" ve "kasten yardım göndermeme" suçlamasıyla yargılanması talep edildi.

Tanıkların ifadeleri esas alındı

Utopia 56 yetkilileri, Pazartesi akşamı resmi internet sitelerinden yaptıkları açıklamada suç duyurusunun faciada hayatını yitiren göçmenlerin yakınları ve sağ kurtulan 2 kişi ile olay günü İngiltere'ye geçiş yapanların ifadelerine dayanılarak yapıldığını duyurdu. Açıklamada cenazelerin balıkçı teknesi tarafından bulunmadan önce Fransız ve İngiliz kurtarma servislerine imdat çağrılarının yapıldığı fakat ilgili birimlerin geç davrandığına dair iddiaların araştırılmaya muhtaç olduğuna dikkat çekildi.

Soruşturma etkili yürütülmüyor

Açıklamada ayrıca İngiltere'nin halen faciaya ilişkin soruşturma başlatmadığı, Fransa'da başlatılan soruşturmada ise daha çok kaçakçıların rolüne odaklanıldığı aktarıldı. 

Siyaset insanları göçe zorluyor

Macron hükümetinin politikalarının sürgündeki insanları Fransa'dan kaçarak, Birleşik Krallığa gitmeye sürüklediği ifade edilen açıklamada, sadece 2021'de 30 binden fazla göçmenin güvenli ve yasal geçiş yollarının kapatılması nedeniyle yasa dışı yollarla İngiltere kıyılarına ulaştığı bilgisi verildi.

Ne olmuştu?

Fransa’dan İngiltere’ye geçmeye çalışan 16’sı Güneyli Kürt, 27 göçmen 24 Kasım’da bulundukları şişme botun Manş Denizi’nde batması sonucu boğularak can vermişti. Faciayla ilgili 5 kişi gözaltına alınmıştı. Bunlardan ikisi "kasten adam öldürmekle" suçlanıyor.

PARİS

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.