G7 zirvesine karşı 3 gün eylem

Dünya Haberleri —

.

.

  • G7 Karşı Direniş Koalisyonu organizatörlerinden İngiliz gazeteci Emily Apple, G7 zirvesine karşı 3 gün boyunca eylemde olacaklarını söyledi.

 

EREM KANSOY

Bu yıl 47'ncisi düzenlenecek G7 Zirvesi, İngiltere'nin ev sahipliğinde Galler'e bağlı Cornwall'daki Carbis Koyu'nda 11-13 Haziran'da gerçekleştirilecek. Zirvede, Covid-19 sonrası uygulanacak ekonomik programlar, küresel vergi düzenlemeleri, küresel iklim değişikliği karşısında alınacak önlemler, Biden döneminde Transatlantik İttifakı’nın Çin ve Rusya karşısında izleyeceği strateji gibi bir dizi kritik konu masaya yatırılacak.

ABD başkanı Joe Biden’da Ocak ayında göreve gelmesinden sonra ilk yurtdışı gezisini gerçekleştirecek.  Biden’ın Perşembe günü G7 zirvesi öncesi İngiltere Başbakanı Boris Jahnsın ile bir araya gelecek. G7 zirvesinde de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

G7 Karşı Direniş Koalisyonu organizatörlerinden İngiliz gazeteci Emily Apple, G7 zirvesine karşı 3 gün boyunca eylemde olacaklarını söyledi.

G7’ye karşı 3 gün eylem

G7’nin global olarak kapitalizmin kontrol edildiği dünyadaki zengin ülkelerin kendilerine çıkardığı planlamaların çıktığı yer olduğunu söyleyen Apple, "Uluslararası silah ticaretinin sözlerinin verildiği, zenginlerin dahada zengin olmasının sağlandığı, dünyanın görmek istemediği şeylerin orada yapılmasından kaynaklı G7 zirvesini hepimizin protesto etmesi çok önemlidir. Protestoların amacı kapitalist düzene karşı alternatif bir yaşamın kurulması gerektiğini G7 ülkelerine kabul ettirmek. 3 gün boyunca eylem planımız var. 11 Haziran’da gençler tarafından iklim değişikliklerine ilişkin protestomuz var. 12 Haziran Cumartesi günü ise tüm halklar olarak orda olup dayanışmamızı enternasyonalist bir eyleme gerçekleştireceğiz. G7’nin zengin ve fakir ülke ayırımı yaptığını eşitlik ve demokrasiden yana olmadığını dünyaya duyuracağız. Pazar günü ise G7 zirvesinin yapıldığı Cornwall kentinde yeni polis yasasını ve Britanya’da hükümetin yaptığı baskılar protesto edilecek" dedi. 

Kürt halkından ilhamla

G7’ye karşı Direniş Koalisyonunun çeşitli anti kapitalist grupların bir araya gelmesiyle oluştuğunu belirten Apple, "Kürt Özgürlük Hareketi bizim organik bir parçamız. Rojava’daki insanları destekliyoruz. Ekoloji ve gençlere yaklaşım başta olmak üzere, birçok şeyi Kürt halkından ilham alarak yapıyoruz. Aynı zamanda sadece G7’ye karşı direnmek değil alternatif de sunmak istiyoruz. Kürt halkının demokratik konfederalizm sistemine bakıyoruz ve buradan ilham alıyoruz. Bize böyle ilham veren bir hareketi destekliyoruz ve dayanışmayı büyütmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Suriye’de ve bölgede saldırı ve baskı altında olan Kürt halkının yanındayız" diye belirtti.

Erdoğan yer almamalı

Türkiye’nin işgal saldırılarına işaret eden Apple, "NATO üyesi olması NATO için bir utanç kaynağıdır. Erdoğan faşist bir diktatörden öteye birisi değildir. Kuzey Kürdistandaki insanların üzerinde baskı kurarak, gazetecileri, avukatları tutuklayarak kendini ayakta tutmaya çalışıyor. Yaptığı hiç bir şey demokrasiyi, özgürlükleri temsil etmiyor. İngiltere ile iş birliği içinde Türk devletine silah satışı yaparak kendi ceplerini dolduruyorlar. Bundan en çok Kürt halkı zarar görüyor, Suriye bombalanıyor. Erdoğan’ın Kürt’leri yok etmek ve vahşice saldırmaktan başka bir derdi yok" diye konuştu.

PKK’nin listede olması utanç verici

PKK’nin İngiltere’de halen listede tutulmasının sebebinin Türkiye’ye yaptığı silah satışı ve ticaretinden elde ettiği gelirin çok büyük olmasından kaynaklı olduğunu belirten Apple, "Bu iki devlet insan haklarını hiçe sayıyor ve ekonomik ilişkileriyle insanları eziyor. PKK derhal listeden çıkartılmalıdır. Amerika ve İngiltere’nin PKK’yi halen listede tutması utanç vericidir" diyerek İngiltere’nin bu konuda harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Kürtlerin fikirlerinden korkuyorlar

Erdoğan’ın esas muhalefet olabilmeyi başaran Kürt halkı, HDP ve Özgürlük mücadelesinden çok korktuğunu söyleyen Apple, "Bu yüzden HDP’yi kapatmak istiyor. Kürt halkının fikirleri, global kapitalizmi yani aslında Erdoğan ve rejimin varlığını sarsıyor. Erdoğan ve hiçbir rejim alsında bunu kabul edemez yoksa güçlerini yitirirler. Tüm bu bahsettiklerimiz ile bağlantılı olarak Sayın Öcalan’a uygulanan izolasyonun derhal sonlandırılması gerekiyor" çağrısında bulunarak avukat ve aile ile görüşlerinin yapılması gerektiğini söyledi.

 

Emily Apple, yazar ve aktivist. Son 20 yılda Fitwatch, Network for Police Monitoring ve Counseling for Social Change gibi çok sayıda organizasyonun kurucu ortağı oldu. Çeşitli çevrimiçi ve basılı yayınları yayınlandı. Şu anda ilk kitabı Dear Martin: Letters to a Corporate Spy (Sevgili Martin: Kurumsal Bir Casusa Mektuplar) üzerinde çalışıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.