Gazeteciler baskı altında 

Dünya Haberleri —

Gazeteciler protesto gösterisinde 

Gazeteciler protesto gösterisinde 

  • Gazeteciler 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne yine siyasi baskı, ölüm tehdidi, soruşturma, yargılama, gözaltı ve tutuklamaların gölgesinde girdi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler RSF’nin dün yayımladığı yıllık Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nin 2022 yılı sonuçlarına göre; 180 ülkeden 8'inde özgürlük durumu "iyi", 40'ında "tatmin edici", 62'sinde "sorunlu", Türkiye'nin de aralarında olduğu 42 ülkede "kötü", 28 ülkede ise "çok kötü" kategorisinde bulunuyor.

Norveç yine birinci sırada

Bu yıl 20'incisi açıklanan ve gazeteciliğin icra edildiği şartlara işaret eden RSF Endeksi’ne göre; Norveç ilk sırada yer alırken bu ülkeyi Danimarka ve İsviçre izledi. Eski SSCB ülkelerinden Estonya (4) ve Litvanya (9) RSF sıralamasında ilk 10’a girdi. 

Almanya 16. sırada

Hollanda 28'nci sıraya geriledi ve "ilkler" arasından çıktı. Almanya 16, İngiltere 24'ncü, Fransa 26’ıncı ve İtalya 58'nci sırada yer aldılar. Almanya’da korona önlemlerinin protesto edildiği eylemler sırasında gazetecilerin artış gösteren saldırı ve tehditlerin hedefi olduğu belirtildi. Avrupa'da sıralama sonuncusu olan Bulgaristan'ın (91) yerini Yunanistan (108) aldı.

Rusya 155. sırada

Ukrayna’ya savaş açan Rusya 155'nci sırada, Ukrayna ise 106'ncı sırada yer alıyor. RSF, 24 Şubat’ta başlayan savaşın ilk ayında, 5 gazeteci ve medya çalışanının açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini hatırlattı. RSF, 42'nci sırada yer alan ABD’de ise medyadaki kutuplaşmanın Biden'in başkan seçildiği dönemde sosyal bölünmeleri görünür kıldığı tespitine yer verdi. 

Türkiye 149. sırada 

2021 yılında 153'üncü sırada olan Türkiye’nin ise medyaya dönük baskılara karşı sivil toplum hareketinin gösterdiği mücadele sayesinde endekste 4 sıra ilerleyerek 149. sıraya yerleştiği belirtildi.

28 ülkede durum çok kötü

28 ülkede medya özgürlüğü durumunun "çok kötü" kategorisinde yer aldığı RSF Endeksi’nde, 2021 Şubatı'ndaki darbe sonucu medya özgürlüğünün 10 yıl geriye gittiği Myanmar (176), Çin (175), Türkmenistan (177), İran (178), Eritre (179) ve Kuzey Kore (180) son sıralardaki ülkeler oldu.

HABER MERKEZİ

 

Marlene ve Matej’e özgürlük

DENİZ BABİR/FRANKFURT 

Şengal’de 3 hafta önce gözaltına alınan Alman gazeteci Marlene Förster ile Sloven Matej Kavčič’in ailesi ve arkadaşları dün Frankfurt’taki Irak Başkonsolosluğu önünde eylemdeydi. Ayrıca başkent Berlin, Marburg ve Postdam’da da eylemler yapıldı, iki gazeteciye özgürlük istendi. 

Şengal’de Êzîdîlerle ilgili araştırma ve haber yapan iki gazeteci 20 Nisan’da Irak güçleri tarafından gözaltına alınarak Bağdat’a götürülmüştü. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle Şengal’de 3 hafta gözaltına alınan ve Irak gizli servisi merkezinde tutulduğu öğrenilen gazeteciler için Almanya’nın birçok kentinde eylem düzenlendi. 

Gazetecilik suç değil

Frankfurt’ta Irak Başkonsolosluğu önünde gerçekleşen, çok sayıda kişinin katıldığı eylemde “Dünyadaki tam gazetecilere özgürlük”, “Gazetecilik suç değildir”, “Hepimiz Marlen ve Matej’iz”, “Serbest bırakın” yazılı pankart ve dövizler taşındı. Sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği eylemde, gazetecinin alesi ve arkadaşları Irak hükümetine seslenerek, Marlen ve Matej’in serbest bırakılmasını istedi. 

Serbest bırakılsınlar

Yapılan açıklamada iki gazetecinin Êzîdîlerle ilgili haber yapmak için Şengal’de olduğu hatırlatılarak, “Matej ve Marlene’nin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz” denildi. Açıklamada gazeteci Marlen’in annesi Lydia Förster’in şu sözlerine de yer verildi: “Marlene ve meslektaşının yakında serbest bırakılacağını umuyorum. Her dakika onları düşünüyorum. Bugün Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Marlene ve Matej’in kaderi böyle olmamalıydı. Son iki haftadır kızım ve Matej için ayağa kalkan herkese teşekkür ediyorum.”

Dün Frankfurt’un yanı sıra Berlin’de Almanya Dışişleri Bakanlığı, Postdam’da Yeşiller binası, Marburg’da ise Cineplex önünde gazetecilerin bırakılması talebiyle açıklama yapıldı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.