Genç esnaflar dernekleşti: Hakkımızı alacağız

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Pazarcılar odası ve yerel yönetimler tarafından uygulanan yanlış politikalara karşı kurulan Genç Pazarcılar Derneği Başkanı Bekir Kesiciler, “Esnafların gasp edilmiş haklarını geri alacağız” dedi.  

MASİS HESKİF/ANKARA 

Ankara’da pazarcılar her dönem hem yerel yönetimlerin hem de Pazarcılar Esnaf Odası’nın çeşitli baskı ve yıpratma uygulamalarıyla karşı karşıya kalabilmekte. Esnaflar, geçtiğimiz haftalarda artan maliyetler, alınan kasa ücretleri, halin giriş-çıkışlarında ekstra para alınmasına karşı iş bırakma eylemi yapmıştı. Oda geri adım attıktan sonra pazarcılar, pazarlara çıkmaya başlamıştı. Pazarcılara dönük bu politikalar, Ankara’daki semt pazarlarında tezgah açan genç pazarcıları harekete geçirdi. Genç pazarcılar, haklarını korumak ve örgütlenmek için Genç Pazarcılar Derneği ismiyle bir oluşum kurdu. 

Ankara Genç Pazarcılar Derneği Başkanı Bekir Kesiciler ile dernek fikirlerini, yaşadıkları sorunları ve mücadele yollarını konuştuk. Ankara Pazarcılar Esnaf Odası’nın yıllardır pazarcıların çıkarlarına yönelik olumlu bir faaliyet yapmadığını kaydederek sözlerine başlayan Kesiciler, aksine kendi yancılarını koruyan, onları büyüten bir pozisyonda olduklarını söyledi. 

Bu kadar uzun başka iş yok

Esnafın sorunlarının çözülmediğini, gözardı edildiğini vurgulayan Kesiciler, emeklerinin karşılığını da alamadıklarını kaydetti: “Pazarcılar odası ve yerel yönetimler tarafından uygulanan yanlış politikalara ve haksız dayatmalara karşı gençlerle birlikte böyle bir oluşum kararı aldık. Can-ı gönülden ve isteyerek yapmış olduğumuz bu meslek, bazı insanların tatmin olması için bizlere fuzuli masraflar çıkartılıyor. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar çalışma saatine sahip bir meslek yok ve ne yazık ki emeğimizin karşılığını alamıyoruz.”

Oda yöneticilerinin, gençlerin fikirlerini ve taleplerini önemsemediğini de belirten Kesiciler, “Bu mesleği devam ettirecek olan gençlerin herhangi bir söz hakkının olmaması, odanın yeni döneme hitap etmemesi anlamına geliyor. Bizler haksız rekabetin içine sokuluyoruz. Haksız rekabet bizleri işin içinden çıkılmaz sorunlarla baş başa bırakıyor” dedi. 

Ayrımcılık yapılıyor 

Ayrımcılığa da maruz kaldıklarının altını çizen Kesiciler şunları aktardı: “Pazar yerinin dağılımlarında bizlere ayrımcılık yapılıyor. Gençler ve garibanlar faydalanamıyor. Yine odanın teknolojiyi kullanarak reklam yapmaması, dijital platformda pazarcılar adına hiçbir gelişme yaratmaması ve oda yöneticilerinin değişen dünyaya ayak uyduramaması da bizler açısından büyük bir sorun. Müşteriler ve biz pazarcılarla temas kurmaktan çok uzak bir yönetim anlayışı var. Pazar yerleri halkla bir araya gelinen sosyal tesisler gibidir. Amacımız bu tesislere hak ettiği değeri vermek ve pazar kültürünü toplumumuzda yeniden canlandırmaktır.”

Bir başkaldırıdır

Bugün bir araya gelişlerinin bir başkaldırı olduğunu belirten Kesiciler, dernek fikrinin herkesin uzun süredir hayal ettiği bir çalışma olduğunu söyledi. Kesiciler, “Önümüzdeki 1 sene içinde çok daha güçlenip pazarın, biz çalışanların insan gibi yaşaması ve pazar imajının yeniden kazanılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Halkı pazarlara çekmede eksik olan reklam, tanıtım ve sosyal organizasyonlarla halkı daha fazla bu alanlarda buluşturmak istiyoruz. Pazar yeri olarak değil, sosyal tesis olarak halkın bu alanda bulunmasını sağlamayı hedefliyoruz” diye belirtti.  

Pazarcı hakkı olanı hiç alamadı

“Hak, hukuk, adaletin yeniden gelmesi için çalışacağız ve dimdik ayakta duracağız” diyen Kesiciler, çıktıkları yolun meşakkatli ancak onurlu bir yol olduğunu belirtti. Kesiciler, “Pazarcı esnafı hakkı olan hakkı hiçbir zaman elde edemedi çünkü bu hakkı yönetecekler hiçbir zaman bu derneğe yönetici olmadı. Örneğin pazar yeri belirlenirken pazarcı esnafına danışan/soran kimse yok. Biz dün de vardık, güçsüzdük ama bugün ve yarın daha güçlüyüz çünkü bizim davamız dünya menfaatleri değildir. Bizim davamız umutsuzluğa umut, sessizliğe ses olmaktır” dedi. 

Gasp edilmiş hakları geri alacağız

Kesiciler son olarak hedeflerine de değinerek şunları söyledi: “Esnaflar ve müşteriler arasında yok olmaya yüz tutmuş dayanışmayı tekrar canlandıracağız. Esnafın bugüne kadar gasp edilmiş haklarını geri teslim edilecek. Fiyat pahalılığı dışında medyada gündeme gelmeyen pazarların daha etkin ve kalıcı reklamlarını yapacağız. Resmi ve özel günlerdeki hassasiyetler göz önüne alınarak toplumla birlikte hareket edilecek. Pazardaki yerler simsarların ek geliri olmayacak.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.