Genç göçünü durdurmalıyız

Selahattin Önder ve Hatice Öncü

Selahattin Önder ve Hatice Öncü

  • Kuzey Kurdistan’ın birçok kentinden yoğun göç yaşınıyor. Belediyeleri devralmaya hazırlanan DEM Parti’nin eşbaşkan adayları, bunu durduracak projeler üzerinde de çalışıyor. DEM Parti'nin Stewr adayları, genç göçünü durdurmanın aciliyetine işaret etti.

Yerel seçimlerin yapılacağı 31 Mart tarihine kısa bir süre kaldı. Siyasi partiler seçim çalışmalarına hız verirken, kayyum yönetimindeki belediyelerin sonuçları merak ediliyor. Mêrdîn'in Stewr (Savur) Belediyesi de iki dönemdir kayyumlar tarafından yönetiliyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) güçlü olduğu merkezlerden biri olan ilçede seçim sonuçlarından bir değişim beklenmiyor. DEM Parti'nin adayları Selahattin Önder ve Hatice Öncü'nün kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Stewr ilçesi, üçü merkeze bağlı 41 mahalleden oluşuyor. Kavak ağaçları, dereleri, tarihi mekanlarıyla eşsiz bir doğaya sahip. İlçenin nüfusu 26 bin 173. Nüfusun yüzde 70’inden fazlası kırsal mahallelerde. Kürtler ve Arapların yanı sıra Süryaniler de ilçede yaşıyor. Süryanilere ait kırsal mahallelerin birçoğu, zorunlu göçler nedeniyle terk edilmiş durumda. 

Avrupa’ya yoğun göç

1990’lı yıllardan bu yana göç ettirme politikası burada devrede. Köy yakmaları ve boşaltmaları nedeniyle birçok kişi 90'lı yıllarda buradan göç etmek zorunda kaldı. Bazı insanlar geri döndü. Son yıllarda kentin en dikkat çeken sorunlarının başında yine göç geliyor. Yargı kıskacı ve baskılar nedeniyle özellikle gençlerden Avrupa'ya dönük yoğun bir göç söz konusu. 

Asker ve polis kaydırıldı

AKP, önümüzdeki seçimlerde burayı kazanmak hedefiyle 800’ün üzerinde asker ve polisi, seçmen olarak taşındı.  

DEM Parti’nin adayları

DEM Parti, bu seçimlerde Selahattin Önder (48) ve Hatice Öncü’yü (26) eşbaşkan adayı olarak gösterdi. Eşbaşkan adaylarından Önder, uzun yıllardır siyasi faaliyetlerin içinde. Evîna kırsal mahallesinden Önder, dört dönemdir buradaki parti örgütlerinde yer alan isimlerden. Adana ve Bursa’da da çeşitli tarihlerde siyasi çalışmalarda bulundu.  26 yaşındaki Hatice Öncü ise Elfan kırsal mahallesinden. 90’lı yıllarda İstanbul’a göç etmek zorunda kalan Öncü, 2010’da ailesi ile birlikte köye dönüş yaptı. 2019’da ilçe belediyesinde Yazı İşleri Müdürü olarak göreve başlayan Öncü, kayyum atanması sonrası istifa etti. Öncü, bir süre sivil toplum örgütlerinde göç üzerine çalıştı. Eşbaşkanlar, MA’dan Ahmet Kanbal’a konuştu.

Her kademesinde halk olacak

Kayyumun gönderileceğini ve halkın iradesinin yeniden iş başına geleceğini belirten Önder, “Belediye halk için var. Halkla birlikte yönetilmeli. Kararlar halkla birlikte alınmalı. Biz de bu şekilde yöneteceğiz. Yönetimin her kademesinde halk olacak. Küçük bir ilçeyiz. Gençlerimize ve kadınlarımıza sosyal ve kültürel alanlar/imkanlar sağlamayı hedefliyoruz. Halkımızın ürettiklerini satma imkanları yok, bunun için tarım ve hayvancılıkta kooperatifçiliği geliştireceğiz. Zaten çok dilli ve eşit hizmet temel düsturumuzdur” dedi.

Göçü önlemek acil durumdur

İlçede son yıllarda gençlerin yoğun bir şekilde göç ettiğini tespit ettiklerini kaydeden Öncü ise öncelikli çalışmalarının gençlerin göç etmesinin önüne geçecek politikalar üretmek olacağını söyledi. Bu durumu "acil bir durum" olarak nitelendiren Öncü, "Gençler, burada spor, kültür, sanat ve iş konusunda ciddi bir eksiklik yaşıyor. Hiçbir imkan yok. Gençler köylerde de merkezde de kahvehane dışında bir yaşam alanı, sosyalleşme alanı bulamıyor. İstihdam alanı zaten yok. Böyle olunca gençler metropollere ya da Avrupa’ya gitmeyi çare olarak görüyor. Buna çözüm üreteceğiz” şeklinde konuştu. MÊRDÎN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.