Geri adım atmayacağım

Kadın Haberleri —

Behiye Duman

Behiye Duman

  • Barış Annesi Behiye Duman’ın, 1 Mart’ta kayıp depremzede kadın ve çocuklar için yaptıkları eylem sırasında polislerce beli kırıldı. Duman, “Saldırılar karşısında geri adım atmayacağım” dedi. 

Tevgera Jinên Azad’ın (TJA) bu yıl depremzede kadınlara atfettiği “Dem dema jin jiyan azadiyê ye” şiarıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün İstanbul’da startını vermek için 1 Mart’ta Küçükçekmece ilçesindeki HDP Kanarya Temsilciliği önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması, polis saldırısıyla karşılaştı. İşkenceyle gözaltına alınan kadınlardan İstanbul Barış Anneleri İnsiyatifi üyesi 59 yaşındaki Behiye Duman’ın beli polisler tarafından iki yerden kırıldı. JINNEWS’ten Rozerin Gültekin'e konuşan Duman, 20’li yaşlarında mücadeleye atıldığını ve 35 yıldır kesintisiz bir şekilde sürdürdüğünü; Uluslararası Komplo'nun ardından Barış Anneleri ile birlikte hareket ettiğini söyledi.

Babası ve üç amcası işkenceyle katledildi

Henüz küçük yaşlardayken devlet zulmüyle tanışan Duman, şunları paylaştı: “Babamı, üç amcamı işkenceyle katlettiler. O zaman karar verdim onların karşısında mücadele etmem gerektiğine. Kimsenin babasını öldürülmesinler diye mücadeleye başladım. O yüzden küçüklükten bu yana nerede bir eylem varsa katılıyorum. Bugün de tecridin kalkması, cezaevlerindeki tutsakların serbest bırakılması, barışın sağlanması, devletin çetelerden kurtulması ve demokrasinin gelmesi için mücadele ediyorum.”

Sürüklediler, vurdular; ters kelepçe taktılar

Duman, 6 Şubat depremlerinde AKP-MHP iktidarının kadın ve çocuk düşmanı politikaları karşısında kaybettirilen ve aylarca hiçbir haber alınamayan çocukların akıbetini sormak için basın açıklamasına katılan kadınlar arasında yer aldı. Açıklamaya saldıran polisler, işkenceyle gözaltına alırken belini iki yerden kırdı. Duman, yaşadığı işkenceyi şu sözlerle anlattı: “1 Mart’ta HDP’nin Kanarya Temsilcilik binası önünde ellerimizde çiçekler ve ‘Kaybolan çocuklar bulunsun’ pankartıyla bir araya geldik. Polisler izin vermedi açıklama yapmamıza ve bir anda saldırdı. Beni merdivenlerde sürüklediler, bu sırada bayıldım. Daha sonra belime vurdular ve nefes alamadığımı söylememe rağmen beni bırakmadılar, ters kelepçe yaptılar. Saatlerce beni o halde arabada beklettiler ve daha sonra Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürdüler.”

Doktor rapor vermedi

Hastanede yapılan muayene sonucunda belinin kırıldığının ortaya çıktığını ifade eden Duman, "Doktor bana belim kırılmasına rağmen bir rapor vermedi. Eğer raporu polislere verdilerse de onlar bana vermedi. Çünkü doktorlardan kağıtları polisler alıyordu. Daha sonra beni götürüp ifademi alıp serbest bıraktılar” dedi. Serbest bırakıldıktan sonra yeniden doktora gittiğini dile getiren Duman, iki aydır demir korseyle yaşamını sürdürdüğünü kaydetti.

Suç duyurusu

Devletin depremzedelere yardım etmediğini, dayanışma gösteren gönüllülere de saldırdığını vurgulayan Duman, şunları ekledi: “Bu kadar insan perişan oldu, onlara yardım etmediler ama eksikleri görülmesin diye halka saldırmaya başladılar. Biz cemaatlere verilen çocuklar bulunsun istedik ama saldırdılar. Ben saldırılar karşısında geri adım atmayacağım. Tek isteğim bana vuran polis cezalandırılsın. Polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Mücadelemi ise kaldığı yerden sürdüreceğim."

İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.