Gerillalıktan devletin zirvesine 

Dünya Haberleri —

Gustavo Petro ve Francia Marquez

Gustavo Petro ve Francia Marquez

  • Eski gerilla Gustavo Petro Kolombiya'nın ilk solcu devlet başkanı oldu. Petro yıllardır şiddet ve savaştan yorulan Kolombiyalılara barış, değişim, demokrasi ve refah vaadediyor.

Kolombiya'da Pazar günü ikinci turu yapılan seçimde Tarihsel Sözleşme Koalisyonu'nun adayı Gustavo Petro, yüzde 50,46 ile en çok oy alarak Kolombiya'nın ilk solcu devlet başkanı olmaya hak kazandı. Rakibi Yolsuzlukla Mücadele İdarecileri Ligi adayı Rodolfo Hernandez ise yüzde 47,28 ile Petro'nun gerisinde kaldı. Kolombiya’nın yeni devlet başkanı Petro henüz 17 yaşındayken, 1970'lerde kurulan "şehir gerillası hareketi" olarak bilinen 19 Nisan hareketine ya da daha bilinen adıyla M-19'a katıldı. Hükümetle 1990'da anlaşarak silah bırakan M-19’un eski üyelerinden olan Petro, ilk kez 1991'de meclise girdi ve 2012-2015 arasında Bogota belediye başkanlığı yaptı. Petro, 2006'da senatör olduğu Kolombiya'da, 2010 ve 2018'de girdiği devlet başkanlığı seçimi yarışında başarılı olamamıştı. Ancak 4 yıl sonra büyük bir zaferle amacına ulaştı. Petro, 7 Ağustos'ta Ivan Duque'den devlet başkanlığı görevini devralacak. Petro'nun yardımcısı Francia Marquez ise ülke tarihindeki ilk kadın Afrikalı Devlet Başkan Yardımcısı olacak.

Sonuç tarihi 
Petro zafer konuşmasında ülkede gerçek bir değişimin kazandığını belirterek, sonucun Kolombiya için tarihi olduğunu vurguladı. Ülkede gerçek bir barış, sosyal adalet ve çevresel adaletin sağlanmasının önemine değinen Petro ayrıca “ABD hükümetiyle görüşmenin zamanı da geldi” dedi.

Yeni tarihi inşaya başlıyoruz
Marquez de mesajında "Teşekkürler Kolombiya. Bu kavga bizimle başlamadı, atalarımızla başladı. Bugün onur ve yücelik içinde onların ektiklerinin meyvelerini topluyoruz. Bugün artık burada olmayanların ve onların ardından gelecek olanların sesi yükseliyor ve hep birlikte yeni tarihi inşaya başlıyoruz" dedi. BOGOTA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.