Gever 7 yıldır yasak

İHD Colemêrg Şubesi Eşbaşkanı Yusuf Ozan Çobanoğlu

İHD Colemêrg Şubesi Eşbaşkanı Yusuf Ozan Çobanoğlu

  • Gever’de ağır hak ihlallerine neden olan sokağa çıkma yasakları, “özel güvenlik bölgesi” ve “eylem, etkinlik yasaklarıyla” sürüyor. 

AKP hükümetinin 'diyalog süreci'nin bitirmesinin ardından 2015-2016 yılları arasında Kurdistan’da uygulamaya soktuğu sokağa çıkma yasaklarında 72’si çocuk, 62'si kadın olmak üzere en az 310 sivil yaşamını yitirdi. 9 il ve 35 ilçede ilan edilen yasaklar sürecinde binlerce ev ve işyeri yakılıp yıkıldı. Yasakların ilan edildiği yerlerden biri olan Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesinde aralıklarla 5 kez yasak uygulandı, en uzun yasak ise 79 gün sürdü. 13 Mart-31 Ekim 2016 tarihleri arasında süren yasakta 90’ı aşkın insan katedildi. Üzerinden 7 yıl geçen yasaklar, yıllardır “özel güvenlik bölgesi” ve “eylem ve etkinlik yasaklarıyla” devam ediyor.  

İnsan Hakları Derneği (İHD) Colemêrg Şubesi Eşbaşkanı Yusuf Ozan Çobanoğlu, kentte ilan edilen yasaklar sonrası yaşanan hak ihlallerine dair konuştu. Sokağa çıkma yasaklarında sivillerin katledildiğini hatırlatan Çobanoğlu, “Gever’de sokağa çıkma yasakları ve OHAL ilanı kaldırıldıktan sonra şehrin her köşesinde yaşanan mağduriyetin izlerini gördük. Yasaktan sonra yaklaşık 70 cenaze Erzurum ‘kimsesizler mezarlığı'na defnedildi. Daha sonra derneğimize yapılan çok sayıda başvuruyla, ailelerin yıllarca cenazelerini alamadıklarını gördük” dedi. 

İlçede 79 gün sonra sona eren sokağa çıkma yasağının “özel güvenlik bölgeleri” ve “eylem etkinlik yasaklarıyla” sürdüğünü ifade eden Çobanoğlu, “2 bin 481 gündür kent genelinde eylem etkinlik yasakları sürüyor. Sokağa çıkma yasakları kalktı ama eylem etkinlik yasakları o günden bu yana her 15 günde bir yenilendi. Colemêrg'te insanların demokratik hakları ellerinden alındı ve kent abluka altına alındı” şekinde konuşu.  

Yasak süresi boyunca yaşanan yıkım ve talanın intikamcı ve ırkçı bir şekilde yürütüldüğünü belirten Çobanoğlu, şöyle devam etti: “Sokağa çıkma yasakları kalktıktan sonra deliller karartıldı. Yapılan ihlaller ve işlenen suçlar devlet eliyle karartıldı. Hiçbir kolluk görevlisi yargılanmadığı gibi de yargılamaları yapılanlar ise cezasızlıkla ödüllendirildi.. Yasaklar sırasında birçok sivilin hayatını kaybettiğini biliyoruz. Yaşamını yitirenler kayıtlara geçiyor, ancak bu sivillerin kim tarafından katledildiği kayıtlara geçmedi. 2016’dan bu yana Colemêrg bölgesinde onlarca köylü, çoban, çiftçi olmak üzere sivil halk kolluk tarafından katledildi. Kentte yaşanan ihlaller cezasızlık politikalarının bir ürünü. Yaşatılanlar, Kürt'e reva görülen bir zulümdür.” 

Yasakların ardından rant için belediyelere kayyum atandığını söyleyen Çobanoğlu, şunları ekledi: "Gever'i 2016’dan bu yana iki dönemdir kayyum yönetiyor. 20 milyon civarında olan belediye borcu bugün 1 buçuk milyar TL’ye ulaşmış durumda. Rantçı anlayış içerisinde olan bütün görevlilerin ve buna sebep olan herkesin yargılanması için gereken mücadeleyi vereceğiz.” MA/HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.