GÖÇİZDER’in mülteci raporu da suç!

  • GÖÇİZDER’in gözaltında tutulan 22 üye ve yöneticisine yönetilen suçlamalar arasında derneğin daha önce hazırladığı mülteci raporları da bulunuyor.  

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturmadan dolayı 3 Haziran’da yapılan siyasi soykırım operasyonunda Göç İzleme Derneği’nin (GÖÇİZDER) Şirinevler’de bulunan derneğine baskın düzenlendi. Baskında derneğin hazırladığı kitaplar ve bilgisayarlara el konuldu. Aynı gün aralarında derneğin eşbaşkanlarının da olduğu 22 GÖÇİZDER üye ve yöneticisi gözaltına alındı. Dosyaya “gizlilik” kararı getirilirken haklarında dört günlük gözaltı kararı olan 22 kişinin gözaltı süresi dört gün daha uzatıldı. 22 kişi 8 gün boyunca Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğünde tutuldu. 22 kişi, savcılık ifadeleri alınmak üzere İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.

Emniyet’te ifadeleri alınan 22 kişiye, derneğin daha önce hazırladığı rapor, kitap, broşür ve çalışmaları ile “örgüte finansman sağlamak” suçlaması yöneltildi. Emniyet’te ifade işlemleri sırasında GÖÇİZDER’in mültecilerle ilgili hazırladığı raporlar da suçlama gerekçesi yapıldı. 

Aynı zamanda derneğin, 1990’lı yıllarda yaşanan köy boşaltmaları sonucu göç ettirilen gayrimüslimler ile Kürtlerin maruz kaldığı hak ihlalleri, yine 2015’te yaşanan çatışmalar sonucu göç etmek zorunda bırakılan yurttaşlar ile kadınların yaşadıklarının yer aldığı çalışmalardan oluşan üç kitap suçlama konusu yapıldı. Emniyet sorgusunda gözaltındaki kişilere, “Bu kitapları hazırlamak için kimden talimat aldınız?” şeklinde sorular yöneltildi ve bu kitapların “devleti aşağılama” maksadı taşıdığı ileri sürüldü.

Derneğin zorla göç ettirilenlerin yaşadıklarını konu aldıkları kitaplar hakkında “örgüt propagandası” yapıldığı ileri sürülerek toplatma kararı verildi. Toplatma kararı verilen kitaplar şöyle:  “90’larda yerinden edilen gayrimüslimlerin göç hikayeleri”,  “90’larda yerinden edilen Kürtlerin göç hikayeleri” ile “2015-2016 sokağa çıkma yasakları sürecinde kadınların göç hikayeleri.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.