Görüş yasağı sonrası işkence ve sürgün

.

.

  • 21 yaşındaki Kadir Karademir’in işkenceyle katledildiği Patnos L Tipi Cezaevi’nde sadece iki hafta sonra Zülküf Kaya  da işkenceye maruz kaldı. Cezaevi idaresinin 1,5 yıl görüş yasağı getirdiği Kaya, Erzincan T Tipi Cezaevi’ne sürgün edildi. 

MASİS HESKİF
Patnos L Tipi Cezaevi’nde 20 gardiyan tarafından 2 saat boyunca işkenceye uğrayan Zülküf Kaya hakkında cezaevi yönetimi 1,5 yıl görüş yasağı getirdi, bununla da kalmayıp Erzincan’a sürgün etti. Patnos’un “işkence için pilot cezaevi seçildiğini” belirten Kaya’nın avukatı Sertaç Çelikkaleli, müvekkiline işkence yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.    
Zülküf Kaya, ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde, 21 Haziran’da revire götürüldüğü sırada 20 gardiyan tarafından 2 saat boyunca işkenceye maruz kaldığını söyledi. Ailesinin ses kaydınıaldığı Kaya, “Herkes bilsin ki; Patnos Cezaevi’nde işkence ve zulüm var. 21 Haziran’da revire götürüldüğüm sırada 20 gardiyanın işkencesine uğradım. Bana yaptıkları işkence bizzat revir doktorunun gözü önüne yaşandı. Cezaevine avukatların gelmesini ve yaşananları görmelerini istiyoruz” demişti. 

5 yıldır tutsak

Kars'ın Digor ilçesinden olan 45 yaşındaki Zülküf Kaya hakkında “Örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla Kars 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan iki ayrı yargılamada toplam 12 yıl 18 ay hapis cezası verilmiş. Gazetemize konuşan Kaya’nın avukatı Sertaç Çelikkaleli, müvekkilinin 2017'den beri tutuklu olduğunu belirtti. 

Vücudunda darp izleri var 

Ailenin 28 Haziran’da Zülküf Kaya ile Patnos L Tipi Cezaevi’nde görüştüğünü kaydeden Çelikkaleli, “Aile görüşe gittiğinde cezaevi yönetiminin Kaya’ya bu olaydan dolayı 1,5 yıl görüş yasağı cezası verdiğini öğreniyor. Zülküf ile görüştüklerini ve vücudunda darp izleri olduğunu gördüklerini belirttiler” diye konuştu. 

Erzincan’a sürgün edildi

Görüş yasağı getirilen Kaya bir de sürgün edildi. Kaya Ailesi, “Cezaevi idaresi öğlen saatlerinde (dün) aradı ve Zülküf’ün Salı gecesi Erzincan T Tpi Cezaevi’ne gönderildiğini söyledi” dedi. 

Avukattan suç duyurusu

Avukat Çelikkaleli, müvekkiline ilişkin işkenceyle ilgili kamu davası açılması için suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Çelikkaleli, “Saldırıyı gerçekleştiren kamu görevlisi hakkında suç duyurusunda bulunduk. Suçu işleyen şüpheliler hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak kamu davası açılmasını istiyoruz” diye konuştu. 

Patnos pilot bölge seçildi

Çelikkaleli, daha önce de aynı cezaevinde yaşanan darp ve işkence haberlerinin kamuoyuna yansıdığını hatırlatarak, “Bu iddialar, HDP, İHD, ÖHD defalarca raporlaştırıldı. Patnos, özellikle siyasi tutuklu/hükümlülere işkence yapmak için pilot cezaevi gibi davranmakta” dedi. 

Meclis gündemine taşındı

Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir de Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığına başvuruda bulunarak Kaya’ya yapılan işkenceyi sordu. “Patnos L Tipi Kapalı ve Açık Ceza infaz kurumları işkence kurumlarına dönmüş vaziyette” diyen vekil Taşdemir, “Özellikle mahpusların cezaevinde can güvenlikleri olmadığı Patnos Cezaevi’nde yaşanan birçok şüpheli ölüm olayından da anlaşılmaktadır. Devletin can güvenliğinden ve yaşam hakkından sorumlu olduğu mahpusların cansız bedenleri tabutlar içinde çıkmakta, hasta ve şüpheli mahpus ölüm haberleri her geçen gün artmaktadır” uyarısında bulundu. 

İki haftada iki işkence 

Cezaevinden cenazesi çıkan Kadir Karademir’i hatırlatan Taşdemir, şöyle devam etti: “12 Haziran tarihinde cezaevi idaresinin aileye intihar etti dediği 21 yaşındaki Kadir Karademir’in ailesiyle yaptığımız görüşmede, mahpusun vücudunda darp izleri olduğu, burnunun kırıldığı, kollarında morluk ve şişlikler olduğunu ifade edilmiştir. Aile çocuklarının intihar etmediğini, işkence ile öldürüldüğünü iddia edilmişti. Aradan iki hafta geçmeden 27 Haziran 2022 tarihinde ise Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde hükümlü Zülküf Kaya ailesi ile yaptığı haftalık telefon görüşmesinde; 21 Haziran’da revire götürüldüğü sırada saat 12 ile 14 arası boyunca revir doktorunun karşısında, 20 gardiyanın işkencesine uğradığını ifade etmiştir.”

Acil önlem alınmalı

Patnos cezaevlerinde yaşanan kötü muamele, işkence ve çok sayıda hak ihlalinin giderilmesi konusunda acil önlem alınmasının şart olduğunu kaydeden Taşdemir, Patnos cezaevlerinde yaşanan darp, işkence, kötü muamelenin son bulması ve mahpuslara işkence yapan kişiler hakkında inceleme yapılması talebini dile getirdi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.