Gözler İtalya’daki seçim sonuçlarında 

Dünya Haberleri —

  •  İtalya’da dün yapılan erken seçimlerde aşırı sağcı Giorgia Meloni'nin partisinin sandıktan birinci parti olarak çıkması ve sağ bir koalisyon hükümeti kurma ihtimali yüksek görülüyor. 

 

Aylardır siyasi bir krizin içinde olan İtalya’da seçmenler dün erken genel seçimde oy kullanmak için sandık başına gitti.  Yerel saatle 07.00'de başlayan oy verme işlemi gece 23.00'e kadar sürdü. 

Anketlerde aşırı sağ öndeydi 

Son anketlerde aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri'nin (FDI) lideri Giorgia Meloni ilk sırada, Demokratik Parti'den Paolo Gentiloni ikinci, Kuzey Ligi'nden Matteo Salvini üçüncü, 5 Yıldız Hareketi'nden Giuseppe Conte dördüncü, Forza Italia'dan Silvio Berlusconi beşinci ve kendisine "Üçüncü Kutup" ismini veren Eylem Partisi'nden Carlo Calenda altıncı sırada yer almıştı. 

Meloni başbakan olabilir

Seçimler bu şekilde sonuçlanırsa, Meloni başkanlığındaki İtalya'nın Kardeşleri, Salvini başkanlığındaki Lig Partisi ve Silvio Berlusconi başkanlığındaki Forza Italia ile bazı küçük sağ partilerden oluşan aşırı sağ ittifakın iktidara gelmesi bekleniyor. Meloni’nin de İtalya'nın ilk aşırı sağcı kadın başbakanı olması kuvvetle muhtemel. 

Meloni anketlerin tahmin ettiği gibi seçimleri kazanırsa İtalya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez tümüyle sağcı bir iktidara kayacak. Gazeteci kökenli 45 yaşındaki siyasetçi Meloni’nin 2012'de kurduğu FDI, İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan "post-faşist" parti İtalyan Sosyal Hareketi'nin (MSI) devamı olarak nitelendiriliyor.

Sol birlik olamadı

İtalya’da aşırı sağın yükselmesinde solun kendi arasında bölünmüş olmasının da payı olduğuna dikkat çekiliyor. Zira merkez sol güçler seçim sürecinde sağ cepheye karşı bir ittifak oluşturmak yerine birbirlerine karşı kampanya yürüttüler. Gözlemciler ise “İtalyan solu birlik olamamanın bedelini ağır ödeyebilir” diyor.

AB endişeli

Aşırı sağ partinin 11 Eylül seçimlerinde büyük başarı elde ettiği İsveç'ten sonra, İtalya'da da aynı senaryonun tekrar etmesinden endişe eden Brüksel, AB içindeki tüm dengeleri değiştirme gücüne sahip olan İtalya'daki seçimlerin sonucu bekliyor. Rusya-Ukrayna savaşı, sürekli yükselen enflasyon ve enerji krizi tehdidi nedeniyle hassas bir dönemden geçen AB ülkelerinde, İtalya’da aşırı sağcı bir hükümetin kurulması  konusunda endişe hakim.

Ülkede, Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı koalisyon hükümetinin 21 Temmuz'da çökmesinin ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella parlamentonun iki kanadını feshederek 2023'te yapılması gereken seçimlerin 25 Eylül'de yapılmasına karar vermişti.  ROMA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.