Gözler koalisyon pazarlıklarında

Dünya Haberleri —

Almanya Parlamentosu / foto: AFP

Almanya Parlamentosu / foto: AFP

  • Almanya’da pazar günü yapılan seçimlerle birlikte 16 yıllık Merkel dönemi kapandı. CDU/CSU birliğini az bir farkla geride bırakan SDP seçimlerin galibi olurken, gözler şimdi yürütülecek pazarlıklar sonucunda kurulacak hükümette.

 

26 Eylül seçimlerinde en yüksek oyu alan Sosyal Demokrat Parti (SPD), koalisyon için ilk tercihinin Yeşiller ile Hür Demokrat Parti (FDP) olduğunu açıkladı. SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz bu tercihlerini "Seçmen açık konuştu. SPD, Yeşilleri ve FDP'yi güçlendirdi. Bu nedenle bu ülkenin vatandaşlarının verdiği açık yetki, bir sonraki hükümeti bu üç partinin kurmasıdır" sözleriyle açıkladı.

Peki partilerin önünde hangi seçenekler var?

En olası koalisyon trafik ışığı

SPD aldığı yüzde 25,7 oy oranıyla tek başına hükümet kuramıyor. Bu nedenle seçimlerden başarıyla çıkan Yeşiller ve FDP kilit konumunda. Yeşillerin yüzde 14.8, FDP’nin ise yüzde 11,5 oyu bulunuyor. Ancak her iki parti arasında ekoloji ve vergi vb. konularında çelişkiler yaşanıyor. Bu nedenle her iki partinin dahil olacağı koalisyon görüşmeleri zor geçeceğe benziyor. Üç partinin kuracağı olası hükümet, partilerin renklerinden kaynaklı “Trafik ışığı koalisyonu” olarak adlandırılıyor.

.

Jamaika koalisyonu zor görünüyor

Seçimlerde tarihin en büyük yenilgisini yaşayan Armin Laschet liderliğindeki CDU/CSU birlik partisi de hükümet kurmak için Yeşiller ve FDP’yi tercih ediyor. “Jamaika" (Siyah+Yeşil+Sarı ) olarak isimlendiren bu koalisyon ihtimali zor gibi görünüyor. Zira Yeşiller ve FDP’nin, seçimlerden zayıflayarak çıkan bir partiyle hükümet kurma tercihi pek olası değil. Fakat CDU/CSU lideri Laschet yine de bu koalisyonda ısrarlı. İlk görüşmesini FDP lideri Chrstian Lindner ile gerçekleştirdi bile. Sırada Yeşillerin başbakan adayı Annalena Baerbock var. Önümüzdeki günlerde bu görüşmenin gerçekleşmesi bekleniyor.

FDP ve Yeşiller kilit konumunda

Koalisyon görüşmeleri açısından en zor ihtimal ise SPD’nin, CDU/CSU birlikleriyle kuracağı bir hükümet. Her iki parti de bu ortaklığa mesafeyle yaklaşıyor. Fakat her iki partinin Yeşiller ve FDP ile görüşmelerinin başarısız geçmesi durumunda aynı masaya oturmak zorunda kalacakları yorumları da yapılıyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.