Gözümüz ve aklımız Yeşil Sol Parti'de

Kadriye Doğan

Kadriye Doğan

  • Cumhuriyet tarihinde yok sayılan Alevilerin taleplerine ne Cumhur ne de Millet ittifaklarının cevap olamayacağını belirten DAD Eşbaşkanı Kadriye Doğan, “Gözümüz de aklımız da eğilimimiz de Yeşil Sol Parti’den yana” dedi. 

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine sayılı günler kaldı. Siyasi partiler tüm kesimlere ulaşmak için belli başlı politikalar izlerken, farklı inançlara yönelik en kapsamlı politikayı Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Seçim Beyannamesiyle ortaya koydu. Farklı inançtan isimlere milletvekili aday listesinde geniş yer veren Yeşil Sol Parti, Seçim Beyannamesi’nde de inanç özgürlüğü, eşit yurttaşlık gibi başlıklara yer vererek güveni kazandı. MA'dan Eylem Akdağ'a konuşan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eşbaşkanı Kadriye Doğan, “Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı gündeme geldiğinde, Alevi kimliğinin sorun olması ve bunun üzerinden sürekli aşağılanması, ‘o kimlikle olmaz’ vurgusu, çok yaygın bir şekilde dillendirildi. Hatta Cumhurbaşkanlığı tarafından da bu vurgu tekrar yapıldı. Biz Alevilere yönelik, Alevi olmayanlar tarafından hoş olmayan bazı kelimelerin ve yargıların olduğunu biliyoruz. Buna ek olarak tekrar tekrar bu söylemler bizi yaralıyor” dedi. 

Değişmeyen bakış açısı

Alevilerin hassasiyetlerine dikkat edilmediğini dile getiren Doğan, şunları söyledi: “Aleviler bir şeyi talep ettiği zaman ‘aman toplumun hassasiyetleri’ derler. Nedense hiçbir zaman Alevi hassasiyetleri asla göz önünde bulundurulmaz. Oysa son derece hoşgörülü, hiç kimseyi incitmeyen, ötekileştirmeyen yerde bulunmalarına rağmen ötekileştirilmeye maruz kalıyor. Ne yazık ki 21 yıllık iktidarlıklarında akıllarının dibinde, zihniyetlerinde ve icraatlarında Aleviye bakış açılarında bir değişiklik görmedik. Son noktada da zaten en ağırını Kılıçdaroğlu şahsında ‘inanç üzerinden asla politika yapmayacağım’ demesine rağmen o kadar zorladılar ki ‘ben Aleviyim’ demek durumunda kaldı. Tabii bunu diyebilmesinin nedeni de şuydu; gerçekten Alevi örgütlülüğünün, Alevilerin özellikle Sivas Madımak Katliamı’ndan sonra kendilerini örgütlemeleri ve toplumsal zeminde var olmaları, Kemal Kılıçdaroğlu’nu da güçlü kıldı ve kimliğine sahip çıkmasını sağladı.”

Ne Cumhur ne de Millet

Cumhur ve Millet ittifaklarını eleştiren Doğan, “21 yıllık iktidarın ve yüz yıllık Cumhuriyetin bize verdiği yokluk ve tanımamak oldu. İktidar daha sonra da kendi Alevisini yaratmak ve değerlerimize el koymak istedi. İktidarın tavrı bu, bunun yanında Millet İttifakı’na baktığınız da Alevilerle ilgili bir projelerinin olmadığını görüyoruz. Alevilere ilişkin en ufak bir beyanları söz konusu değil. Onlar da geldikleri zaman yüz yıllık Cumhuriyetin restorasyonuyla meşgul olacaklar. Bu restorasyonda biz bugüne kadar ne yaşadıysak gelecekte de aynı şeyi yaşayacağız” şeklinde konuştu. 

Yeşil Sol Parti

Emek ve Özgürlük İttifakı ile Yeşil Sol Parti’nin Seçim Beyannamesi ve Kadın Seçim Beyannamesi’nin Alevilere ve eşit yurttaşlığa cevap olabilecek nitelikte olduğunu vurgulayan Doğan, şunları vurguladı: “Bizim talebimizi gören yerde olması oldukça kıymetli. Gözümüz de aklımız da eğilimimiz de Yeşil Sol Parti’den yana. Onların bizi görme halini, bizim de onları görme halimiz olarak tecelli etmesini beklerim. Biz tavrımızı oradan yana koyacağız. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın demokrasi ve özgürlük arayışının, bizim arayışımızla paralel olduğunu görüyoruz. Gönlümüz Yeşil Sol Parti’de.” DERSİM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.