Gundikremo yine yıkılıyor

  • Daha önce “güvenlik” gerekçesiyle yakılan Gundikremo köyü, şimdi de kamulaştırma kararıyla yıkılıyor. 

 

Şırnak’ın Gundikremo köyünde, AKP İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez'in babası akaryakıt kaçakçısı Süleyman Bölünmez’e bağlı şirketin kömür arama faaliyetlerini sürdürmesi için 24 Şubat’ta Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla kamulaştırma kararı alındı. 90’lı yıllarda “güvenlik” adı altında boşaltıldıktan sonra yakılıp yıkılan ve 2000’lerde tekrar inşa edilmeye başlanan Gundikremo'nun sakinleri, maden arama çalışmalarına karşı idare mahkemesinde yürütmeyi durdurma davası açtı. Dava devam ederken “kömür ve maden arama” gerekçesiyle tekrar yıkılıyor. Kamulaştırmayı kabul etmeyen köylülerin Şırnak Valiliğine verdiği dilekçeler ise sonuçsuz kaldı.  

Mardin İdare Mahkemesi’nde “yürütmeyi durdurma” davası açan köylülerin avukatı Abdurrahman Karabulut, ayrıca Cumhurbaşkanı’nın acele kamulaştırma kararının iptali için Danıştay'a başvurdu. Yargılama süreçlerinin devam ettiğini belirten Karabulut, köylülerin arazisini kamulaştırmak isteyen Süleyman Bölünmez’in çeşitli suçlardan sabıkalı olduğunu hatırlattı. MA'dan Zeynep Durgut'a konuşan Karabulut, “Köylülerin arazisine hukuk dışı çöken kişi Mardin eski bağımsız milletvekili Süleyman Bölünmez. Bu kişinin daha önce kaçakçılıktan sabıkası var. Bu kişinin kızı Ceyda Bölünmez, AKP İzmir Milletvekili. Yaklaşık üç ay önce açtığımız davalar ile ilgili idarenin cevabı bekleniyor. Adli tatil olması nedeniyle ara karar ya da karar mahiyetinde henüz bir karar yok. Açtığımız davalar yürütmeyi durdurma taleplidir. Acele kamulaştırma kararı ve olağan kamulaştırma kararları usul ve esasa aykırıdır. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan alınmış kararlardır. Özel mülkiyetin ihlali söz konusudur” dedi. 

Karar verilmeden gasp ettiler

Daha kesinleşmiş bir kamulaştırma kararı olmadan köyün talan edildiğini söyleyen Karabulut, şöyle devam etti: “Yaklaşık bir yıldır köylülerin arazileri gasp edilmiş ve sözde kömür arama faaliyeti fiilen devam etmektedir. Köylüler kendi köylerine girememektedir. Valilik ile yaptığımız görüşme neticesinde köye girebildik. Köylülerin evleri tahrip edilmiş, birçok bağ bahçe tahrip edilmiş ve hatta mezarlıklar dahi tahrip edilme noktasına gelmiş. Bu kabul edilemez bir gasp anlayışıdır. ‘Siz yıkın, mahkeme kararı arkasından gelir’ anlayışı Anılmış (Gundikremo) köyünde icra edilmektedir. Avukatlığını yaptığımız bir kısım köylüler, hiçbir şartta köylerinin kamulaştırmasını istememektedir. Köyleri ile manevi bağları olan köylüler arazilerine hiçbir zarar verilmeden kamulaştırma kararının iptalini istiyor.” 

Köylülerden Sabriye İzer (38), köylerinin kamulaştırılması yönünde alınan karara tepki göstererek, “Köyde ne su bıraktılar ne de başka bir şey. Bize, ‘köy artık devletin malı’ deniliyor. Köyümüz çok güzeldi ama Süleyman Bölünmez ve korucular bir olup yıktılar” dedi.  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.