Güney'de yeni karakollar kurdu

Güney Kurdistan'da Türk ordusunun karakolu

Güney Kurdistan'da Türk ordusunun karakolu

  • Sarora Belediye Başkanı Abdulrahman Hüseyin Raşid, Türk ordusunun bölgeye ilk geldiğinde küçük portatif çadırlar kurduğunu, ancak ilkbahardan itibaren karakollar inşa ettiğini söyledi.

Güney Kurdistan'da Türkiye’nin son zamanlarda karakol sayısını arttırması, yurttaşların bölgeyi bölgeyi terk etmesine neden oluyor.

Reuters, konuyla ilgili Sarora mahreçli bir haber hazırladı. Sarora Belediye Başkanı Abdulrahman Hüseyin Raşid, Aralık'ta ayında köyü ziyaret eden Reuters muhabirine konuştu.   Abdulrahman Hüseyin Raşid, “Türkiye bölgeye ilk geldiğinde küçük portatif çadırlar kurdu, ancak ilkbaharda tuğla ve çimentoyla karakollar inşa ettiler" diyerek, Türkiye’nin bölgede 7/24 çalışan insansız hava araçları ve kameraları olduğunu ve olan biten her şeyi bildiğini söyledi. Haberde, analistlerin Türkiye’nin giderek nüfusu azalan sınırdaki ilerleyişinin küresel çapta pek dikkat çekmediği ve bölgenin istikrarsızlaşmasına neden olabileceği yorumuna yer verildi.

29 karakoldan 87'ye çıkarıldı

Peşmerge güçlerinin eski genel sekreteri Cabar Manda, Türkiye’nin 2019'a kadar 29 karakolunun bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: "Türk güçleri ile PKK arasındaki çatışmaların tırmanmasının ardından karakolların sayısı her geçen yıl artıyor. Helikopterler karakollara her gün ikmal yapıyor"

Manda’ya göre; mevcut karakol sayısı, 87 ve bunların çoğu yaklaşık 150 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre derinliğindeki bir sınır şeridinde bulunuyor.

Türk tarafı yanıt vermedi

Irak’taki üsleri hakkında yorum yapması istenen Türkiye Savunma Bakanlığı ise buradaki operasyonlarının BM Şartı’nın üye devletlere saldırı durumunda meşru müdafaa hakkı tanıyan 51. maddesine uygun olduğunu ileri sürdü. Bakanlık, Kürt yetkililerin verdiği karakol sayılarıyla ilgili sorulara yanıt vermedi.

En az 800 köy boşaltıldı

Federe Kurdistan Hükümeti'nden bir yetkiliye göre; Türkiye ile PKK arasındaki ateşkesin bozulduğu ve binlerce insanın evlerini terk ettiği 2015'ten beri yaşanan çatışmalarda en az 800 köy boşaltıldı. Reuters, Kürt yetkililerin, “Türkiye’nin varlığının İran’ın Irak içerisinde istihbarat operasyonlarını arttırma ve kendi askeri eylemlerini gerçekleştirme riskini arttırdığını” söylediğini de aktardı. HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.