Gürdeğir’in akrabalarına baskın

  • Gözaltında işkenceye maruz kalan Sonuç Gürdeğir’in akrabalarının evine ikinci kez baskın düzenlendi ve üç kişi darp edilerek gözaltına alındı. 

 

Bingöl merkeze bağlı Kadîmadrak (Kerpiksuyu) köyünde yaşayan Ahmet Gürdeğir (34), Hatun Gürdeğir (65) ve Ertan Gürdeğir’in (45) evlerine dün sabah saatlerinde asker ve polisler tarafından baskın düzenlendi. Baskın sırasında evlerin kapılarının kırıldığı ve tüm eşyaların dağıtıldığı belirtildi. Baskınlarda Ahmet Gürdeğir, Bermal Gürdeğir (18) ve Azad Gürdeğir’in (18) gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltı gerekçeleri öğrenilemeyen üç kişi ,Bingöl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.  

Şiddet ve hakaret

Evlerine baskın yapılan Hatun Gürdeğir’in kızı Ayfer Gürdeğir, gözaltına alınan Azad Gürdeğir’in 5 polis tarafından fiziksel saldırıya uğradığını aktardı. Gürdeğir, “Yeğenimi dövdükten sonra ters kelepçeleyerek yere yatırdılar. Ahmet Gürdeğir de polisin şiddetine maruz kaldı. Evde bizlere hakaret edip, küfür ettiler. Evde yaptıkları aramalarda bazı fotoğraflara ve kitaplara el koydular” dedi. 

Polislerce evlerinin yaklaşık üç saat boyunca arandığı belirten Gürdeğir, “Yaklaşık iki hafta önce yine evimiz polislerce basıldı. Bizlere zülüm ediyorlar. Baskınlar sırasında sürekli hakarete ve şiddete maruz kalıyoruz. Bu hukuksuzluklar karşısında yetkili mercilere şikayette bulunacağız” diye konuştu. 

Ne olmuştu?

Gürdeğir ailesinin yaşadığı evlere 24 Ağustos’ta da baskın düzenlenmiş ve Özge Gürdeğir, Prenses Gürdeğir, Ahmet Gürdeğir, Menfiye Gürdeğir, Ertan Gürdeğir ile Mehmet Buyuldar gözaltına alınmıştı. Yine aynı soruşturma kapsamında İstanbul’da da bir eve baskın düzenlenmiş ve Sonuç Gürdeğir gözaltına alınmıştı. İfade işlemlerinin ardından Ahmet ve Menfiye Gürdeğir adli kontrol şartı ile serbest bırakılmış, Özge, Prenses ve Ertan Gürdeğir ile birlikte Mehmet Buyuldar tutuklanmıştı. Bingöl’e getirilen ve 11 gün boyuncu gözaltında tutulan Sonuç Gürdeğir ise, “Örgüt üyesi olmak” ve “devletin birliği ve bütünlüğü bozmak iddialarıyla” tutuklanmıştı. İnsan hakları ve hukuk örgütleri, Sonuç Gürdeğir’in gözaltında tutulduğu günlerde yoğun işkencelere maruz kaldığını açıklamıştı.   BİNGÖL

 

Dicle’de iki kişi tutuklandı

Amed’in Pîran (Dicle) ilçesine bağlı Pirejman (Kurşunlu) Mahallesi kırsalının Birîv ve Meyako mıntıkasında 9 Eylül’de başlatılan askeri saldırı sırasında dört kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan Mahalle Muhtarı H.Y. ve eşi A.Y. ile E.A. ve E.A, “örgüte yardım” ettikleri iddiasıyla gözaltına alındı. Jandarma karakolundaki işlemlerin ardında dört kişi, önceki gün adliyeye sevk edildi. İfadeleri alınan dört kişiden H.Y. ve eşi A.Y. serbest bırakılırken, E.A. ve E.A ise aynı iddiayla tutuklanarak Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Bu arada askeri saldırı bölgesinde helikopterlerin taraması sonucu çıkan orman yangınının da kendiliğinden söndüğü bildirildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.