Hakkı Musa neden şimdi Paris'i terketti?

Dünya Haberleri —

.

.

  • Fransa Komünist Parti Milletvekili Jean Paul Lecoq, MİT’in ikinci ismi olarak anılan Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın Paris Katliamı’ndaki rolünün ifşa edildiği haberler ardından Paris’i terk etmesinin manidar olduğunu söyledi.

 

SELMA AKKAYA/PARİS

Fransız Le Journal de Dimanche gazetesi, eski MİT müsteşar yardımcısı olan Türkiye’nin Paris büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın 9 Ocak 2013 Paris Katliamı’ndaki rolüne, Türk casus hücreleri ve eylemlerine ilişkin geniş bir habere yer vermişti. Haberini Belçika’nın elinde bulunan gizli bir belgeye dayandıran gazete, Türk istihbarat teşkilatının Paris Katliamı’na karıştığına dair güçlü şüpheler bulunduğunu belirtmişti. Belgede, Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın adının birçok geçtiğine vurgu yapan gazete, bu gizli belgede Musa’nın adının birçok kez geçtiğine dikkat  çekerken, KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal’a suikast teşebbüsünde bulunanların da Hakkı Musa ile bağlantılı olduğunu yazmıştı. Soruşturma dosyasında, Belçika’daki suikast teşebbüsü ekibinde bulunan Zekeriya Çelikbilek’in ekip üyesi Hacı Akkulak’a, özel bir görüşme sırasında Paris’te üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesinde de rol oynadığını söylediği belirtilmişti.

Senatör: Adaleti kurban etti

Le Journal de Dimanche gazetesi haberi ardından Paris Katliamı’nı yakından takip eden Senatör Remi Feraud ve Milletvekili Jean Paul Lecoq’dan tepki gecikmedi. Remi Feraud katliamın yapıldığı dönemde Paris’te 3 devrimci Kürt kadının katledildiği Kürdistan Enformasyon Bürosu’nun bulunduğu bölgenin belediye başkanıydı. Daha sonraki seçimlerde senatör olarak seçilen Feraud, katliamın yaşandığı binanın önüne bir anıtın konulması konusunda çaba gösterirken, katliamın aydınlatılması için sonuna kadar Kürt halkının yanında olduğunu sürekli vurgulayan bir politikacı oldu. Feraud, Journal Dimanche’ın yayınladığı haberin ardından sosyal medya hesabından, “La Fayette caddesinde 2013 yılında öldürülen üç Kürt kadını unutmayacağız. Türk gizli servisinin bu işteki yeri açık. Erdoğan rejimi karşısında Avrupa ve Fransa sessiz kalarak adaletini kurban etti” mesajı yayınladı. Fransa’nın adaletini Türkiye’ye kurban ettiğini ifade etti.  

Vekil: Fransa aydınlığa kavuştursun

Jean Paul Lecoq ise Fransa Komünist Parti Milletvekili. Parlamentoda Kürt Dostluk Grubu’nun başkanlığı görevini de yürütüyor. Lecoq, 2018 yılında Meclisin Dışişleri Komisyonu görüşmelerinde "Binlerce aydın, gazeteci, muhalif tutukladınız ve onları Avrupa'ya kadar gizli servislerinizle takip ediyorsunuz. Hatta bazen Kürt arkadaşların öldürüldüğü Fransa'ya kadar" diyerek Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın konuya yanıt vermesini istemişti. Lecoq, Journal Dimanche’ın haberinin ardından sosyal medya hesabı üzerinde açıklama yaparak, Fransa otoritelerinin konuyu derhal aydınlığa kavuşturmasını talep etti.

Fransa neden şeffaf değil!

İsmail Hakkı Musa’nın geçtiğimiz günlerde büyükelçilik görevinin bittiğine işaret eten Lecoq, "Türk elçisi ve MİT’in ikinci ismi görevini bıraktı. MİT’in ikinci ismi olarak görev yaptığı 9 Ocak’ta 3 Kürt kadının katliamının planlayıcısı olduğu konusunda iddiaların olduğu dönemde Türk Büyükelçisi Fransa’daki görevini sonlandırdı. Neden?" diye sordu. Milletvekili Lecoq, "Fransa İç Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSI) Journal Dimanche’da çıkan ifşa haberi ardından olası bir tutuklamaya konu olmaması için Türk büyükelçisine Fransa’yı terk etmesini önerdi mi?" sorusuna yanıt istedi. "Devlet güvenliği’ gerekçesiyle gizli tutulan bilgi/belgelerin paylaşılmasının zamanı gelmedi mi" diyen milletvekili, "Fransa neden bu meselede şeffaf değil" diyerek,  konunun takipçisi olacağını ifade etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.