‘Hamaney’ değil ‘Jîna Amînî’ Caddesi

Kadın Haberleri —

.

.

  • ‘Değişim ve özgürlük’ talebiyle ülke çapında başlayan direnişin 58’inci gününde üniversite öğrencileri protestocuların idamını öneren milletvekillerine ‘idam ederseniz ayaklanırız” uyarsında bulundu. Rojhilatê Kurdistan’ın Qurwe kentinde de halk, ‘Hamaney’ Caddesi’nin ismini ‘Jîna Amînî’ olarak değiştirdi.

İran genelinde ‘rejimin değişimi ve özgürlük’ talebiyle gerçekleşen protestolar 58 gündür sürüyor. Rojhilatê Kurdistan ve Sistan-Belucistan’da yoğunluk kazanan protestolar, ülke çapında belli başlı üniversitelerde de sürüyor. 

‘İdam ederseniz ayaklanırız’

12 Kasım günü Tahran başta olmak üzere birçok şehirdeki üniversite öğrencileri rejimi protesto eden mitingler düzenledi. Öğrenciler, 227 milletvekilinin direniş sırasında gözaltına alınan protestocuları idam çağrısına, “İdam ederseniz ayaklanırız” uyarısında bulundu. Mitinglerde rejime meydan okuyan öğrenciler, tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını istedi. “Özgürlük ve eşitlik” temelinde dersleri boykot eden öğrenciler, sonuna kadar haklarını savunacaklarını kaydetti. 

Grevin sürdüğü Rojhilatê Kurdistan’da da üniversite, lise öğrencileri rejimi protesto etti. Sine ve Seqiz’da liseli öğrencilerin, “Mollalara hayır”, “Tecavüzcü molla rejimine ölüm” sloganları atması ise dikkat çekti.

Sistan-Belucistan’ın merkezi Zahidan’da Bilim ve Kültür Üniversitesi öğrencileri dersleri boykot ederek rejimi protesto etti.

Protestolar 220 kente yayıldı

Halkın Mücahitleri Örgütü’nün verilerine göre, protestoların 220 kente yayıldığı ülkede şimdiye kadar 550 kişiden fazla insan rejim güçleri tarafından katledildi. 30 binden fazla protestocu ise tutuklandı. Katledilen 492 kişinin ismini Halk Mücahitleri Örgütü (https://english.mojahedin.org/news/iran-pmoi-mek-publishes-names-of-martyrs-of-the-iranian-peoples-nationwide-uprising/) sitesinde yayınladı.

Duvara yazı yazdığı için katledildi

Grevin sürdüğü Rojhilatê Kurdistan’da molla rejimi bir Kürt’ü daha katletti. Hengaw kaynaklarına göre, Kirmanşan’a bağlı Gilan-e Garb 10 Kasım günü 44 yaşındaki Ardalan Ghasemi arkadaşlarıyla birlikte duvara yazı yazarken rejim güçleri tarafından vurularak katledildi. Ardalan Ghasemi ile birlikte vurulan bir kişinin de ağır yaralı olarak Talegahani Hastanesi’nde tedavi edildiği belirtildi. Rejim güçlerinin Ardalan Ghasemi’nin cenazesini ailesine yüklü para karşılığı teslim edeceği aynı kaynak tarafından belirtilirken, konuya ilişkin kesin bilgiye ulaşılamadı. Katledilen Ghasemi’nin bir turizm kooperatifi şirketinde çalıştığı öğrenildi.

Bayuran köyü rejimi protesto etti

11 Kasım günü Serdeşt’e bağlı Bayuran köyünde 30 yaşındaki iş insanı Hemin Hamzeh İran sınır muhafızları tarafından katledildi. Hamzeh’in katledilmesi ardından başlayan protestolar iki gündür sürüyor. 

Besic’e öfke büyük

Molla rejiminin paramiliter gücü olan Besic’e karşı tepki ve öfke arttı. Besic güçlerinin işlediği suçlara karşı halk tepkisini Besic güçlerine ait üsleri ve binaları ateşe vererek gösterdi. Rojhilatê Kurdistan’ın Mahabad kentinde Besic güçlerine ait bir bina ateşe verildi. Aynı nedenlerden ötürü Mazenderan vilayetine bağlı Babolsar’da da Besic güçlerine ait bir üs protestocular tarafından ateşe verildi.

Jîna Amînî Caddesi

Rojhilatê Kurdistan’ın Qurwe kentinde de rejim karşıtı grev ve protesto gösterilerin sürdüren halk “Hamaney” Caddesi’nin ismini değiştirerek “Jîna Amînî’ olarak yeniden adlandırdı.

Suç yaratılıyor

Hengaw’ın twitter hesabından geçtiği habere göre, Tahran ve Kerec’deki protestolar sırasında gözaltına alınan iki Kürt, muharebe (Allah düşmanlığı) ile suçlandı.

Loristanlı genç katledildi

22 yaşındaki Jîna Amînî’nin katledilmesi sonrası başlayan halk ayaklanmasın bastırmak için her türlü vahşi yönteme başvuran rejim güçleri her fırsatta kadın, çocuk demeden insanları katletmekten geri durmuyor. Edinilen bilgilere göre Loristan’a bağlı Hürremabad’daki Talab Dağı’nda slogan yazan 20 yaşındaki Sam Biranvand boyununda vurularak katledildi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.