Hatay su istiyor su!

6 Şubat 2023 Depremi / Hatay

6 Şubat 2023 Depremi / Hatay

  • Depremlerden en çok etkilenen şehirlerin başında gelen Hatay’da, çadır sorunun ardından temiz su sorunu yaşanıyor. Yurttaşlar, 'su yok' derken Hatay Valiliği, su sorunu yaşanmadığını belirterek, tehditler savuruyor. 

Hatay'da son üç gündür su sorununa dair çağrılar yapılıyor. Yurttaşlar, buldukları her mecrada seslerini duyurmaya çalışıyor.   Hatay’ın Defne ilçesinde Dayanışma Gönüllüleri adına bölgede çalışmaları sürdüren Ömer Budak, Bir Gün'den Berkay Sağol'a,  “Burada yaşanan su sorununun ana sebebi depremin gündemden düşmesi. Çadır kentlerde ve köylerde yaşayan insanlar yaşamsal gıda ve ürünlere ulaşmakta zorlanıyor. Hatay’da hâlâ binlerce insan var; birkaç bakkalın, marketin açılmasıyla çözülebilecek bir durum yok ortada. Bizim Defne’deki alanımızda yaklaşık 8 tonluk depomuz var. Bin kişinin yemek yemesi, her gün en az 30 kişinin duş alması ve bu kişilerin tuvaleti kullanmasıyla beraber, 8 ton su bir gün ancak yetiyor. Kalıcı çözümler üretilmeli” dedi.

Şebeke suyu olmayınca

İskenderun’da bulunan Dayanışma Gönüllüleri adına bölgede çalışanlardan olan Halil Ertunç da yardımların ilk günlerde olduğu kadar yoğun olmadığını belirtti. Ertunç, şunları dile getirdi: “Şebeke suyu olmadığı için insanlar ihtiyaçlarının tamamını TIR’larla gelen sularla karşılıyor. Biz burada en azından tuvalet ihtiyaçlarında kullanılması için bir arıtma sistemi kurduk ancak yine de yeterli değil. Günlük 5 bin kişilik çıkıyor ve içme suyu ciddi bir problem. Bizim bulunduğumuz alana gelen 1 TIR içme suyu bir gün bile yetmiyor. Bizde gelen bu suları tamamen yerel yönetimlerden veya kendi ilişkilerimizle sağlıyoruz” diye konuştu.

Neredeyse kıtlık seviyesi

TKP'nin Antakya/Armutlu'da bulunan Kriz Masası'ndan da açıklama yapıldı. Bölgede yaşanan su sorununun ciddi boyutlara vardığı ifade edilen açıklamada, özellikle Hatay'ın Defne, Antakya, Samandağ ilçelerinde bu durumun neredeyse kıtlık seviyesine geldiği belirtildi. Açıklamada, özellikle son iki gündür yaşanan krizin boyutuna dair köy ve mahallelerde ihtiyaç malzemesi ulaştırılan yurttaşların “Gerekirse başka bir şey getirmeyin ama su sorununu çözün” dediği hatırlatıldı. 

Valilik tehdit etti

Hatay Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise yeterli su stokunun olduğu ileri sürüldü ve "Sosyal medyada bu konuda kara propaganda yapanlar hakkında gerekli cezai işlemler yapılmaktadır” denildi. HATAY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.