HDP'nin çözüm sözü var

HDP

HDP

  • Halkların Demokratik Partisi (HDP), 3 Temmuz'da Ankara Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştireceği 5. Olağan Büyük Kongre'ye dair hazırlıklarını tamamladı.
  • Kumpas davalarının ve saldırıların hedefinde olan HDP, temel sorunlara çözüm perspektifiyle gerçekleştireceği kongrede, HDP fikriyatındaki ısrarı ve 3. Yol'daki kararlılığı vurgulayacak.


MASİS HESKİF
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 3 Temmuz’da gerçekleştireceği 5. Olağan Büyük Kongresi’ne kilitlendi. 
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 3 Temmuz'da Ankara Kapalı Spor Salonu'nda 5. Olağan Büyük Kongresi'ni yapıyor. Hazırlıkların tamamlandığını açıklayan HDP, “Kumpas davalarının ve saldırıların hedefinde olan partimizin esas olarak Türkiye’nin temel sorunlarına çözüm perspektifiyle gerçekleştirilecek bu kongresinde, HDP fikriyatındaki ısrarımız ve 3. Yol siyasetimizdeki kararlılığımız ön plana çıkacak" dedi. On bini aşkın yurttaşın katılımının beklendiği kongre “Çözüm Biziz, Sözümüz Var” sloganıyla yapılacak. 

HDP, DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek eski eşbaşkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, HDP’nin kapatılması istemiyle açtığı ve Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilen dava ve HDP’lilere dönük aralıksız sürdürülen gözaltı ve tutuklama furyası altında büyük kongresini gerçekleştiriyor. HDP kongre ile birlikte iktidara, Kürdistan ve Türkiye halklarına güçlü mesaj verme amacında.

Eşbaşkanlar değişmiyor

Kongre için yoğun bir mesai gerçekleştiren HDP Eşbaşkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, geçtiğimiz hafta Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel gibi isimlerle görüşerek yeni dönem yol haritasını ve kongre planlaması hakkında fikir alışverişlerinde bulundu. Diğer yandan HDP, yeni dönem için de mevcut eşbaşkanlarla devam edecek. HDP Merkezi Mutabakat Komisyonu’nda yoğun çalışmalar ardından partinin yeni dönem kurullarını da belirledi. Mutabakat Komisyonu yeni dönemde Eşbaşkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile devam etme yönünde karar aldı. Haftalık basın toplantısında konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Mutabakat Komisyonumuz ve parti kurullarımızdaki genel eğilim eşbaşkanlarımızın devamı yönünde. Sürpriz beklemiyoruz, HDP’de mutabakat önemli” demişti.

Parti Meclisi’nde iki dönem

Parti Meclisi (PM) için yoğun bir çalışma gerçekleştiren HDP Mutabakat Komisyonu, yeni dönemde görev yapacakları belirledi. Çalışmalar tamamlandı. Parti Meclisi ve partinin diğer kurullarında görev alacaklar için iki dönem kuralı esnetilmeden bir çalışma yürütüldü. PM’de önemli değişikliklere de gidildi; eşit temsiliyet esas alındı.
 
Danışma Kurulu’na farklı isimler

HDP, bir önceki kongre kararı olan Danışma Kurulu oluşturulmasına dair çalışmaları da tamamladı. Merkezi Mutabakat Komisyonu tarafından 25-30 kişilik oluşturulan liste de kongrede açıklanacak. HDP’nin Danışma Kurulu’nda yer alması için Rıza Türmen, Mehmet Altan, Tarık Ziya Ekinci, Ali Bayramoğlu, Ahmet Telli, Ayşegül Devecioğlu, Sevilay Çelenk gibi önemli isimlere teklif götürüldü.

Kongre Hazırlık Komisyonu da çalışmalarını tamamladı. Kongreye 81 ilden katılım sağlanacak, partililer için İl örgütleri tarafından araçlar kalkacak.
 
400'ü aşkın konuk
 
HDP'nin bileşen partileri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), HDP'nin bileşeni olduğu 7’li ittifak, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi, Saadet Partisi, Tek Parti, Sol Parti, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Kürdistan İttifak partilerinin temsilcilerinin yanı sıra Cumartesi Anneleri, Barış Anneleri, Roboskî, Sivas, Suruç ve Ankara, Konya, Gezi, Paris katliamlarında ve Cizre bodrumlarında katledilenlerin aileleri, Şenyaşar, Tahir Elçi, Medeni Yıldırım, Deniz Poyraz ve Garibe Gezer’in ailesi ile tutuklu siyasetçilerin aileleri; aydın, yazar ve sanatçıların da aralarında bulunduğu 400’ü aşkın kurum temsilcisi ve şahsiyetin kongreye konuk olarak katılacağı belirtildi.

 Avrupa’dan yoğun katılım
 
Avrupa’dan 30’a yakın siyasi parti temsilcisi kongreye katılacak. Katalan Komünist Partisi, Avrupa Sol Parti, EFA (Avrupa Özgür İttifakı) Başkanı, Fransa Yeni Anti-Kapitalist, İsveç Sol Parti, Norveç Yeşil Parti, Norveç SolKurd, Hollanda Sosyalist Partisi, Danimarka Kızıl-Yeşil İttifak, İsviçre- BastA, İsviçre Emek Partisi, İsviçre Sosyal demokrat Parti, İspanya Podemos, İtalya Komünist Yeniden Kuruluş Partisi, Hollanda İşçi Partisi, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti Katonts Parlamentosu, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti İspanya Senatosu, Katalan Parlamentosu Üyesi ve CUP, Bulgaristan Sosyalist Partisi, Almanya Sosyal demokrat Parti, Portekiz Komünist Partisi Avrupa Parlamentosu, Fransa Sol Parti, Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Fransa Komünist Partisi, İtalya Demokratik Partisi, SYRIZA, AP Sol, EFA’dan katılım sağlanacak.
 
Fas’tan Filistin’e katılım
 
Ortadoğu ülkelerinden de yoğun katılım olacak. Ortadoğu’dan gelen kadın siyasetçiler ve siyasi parti/kurum temsilcileriyle bugün Genel Merkez'de toplantı yapılacak. Ortadoğu’daki gelişmelere dair ve parti politikalarına dair görüş alışverişinde bulunulacak. Cezayir İşçi Partisi, Fas Demokratik Yol Partisi, Fas Birleşik Sosyalist Partisi, Tunus Halkım Akımı Partisi, Filistin Ulusal Girişim Hareketi, Lübnan Komünist Partisi, Mısır Sosyalist Halk Koalisyonu, Ürdün Arap Kadınları, DKY Ortadoğu Kuzey Afrika Sözcüsü/Fas İnsan Hakları Örgütü, Filistin Kadın Komiteleri, Ürdün Halkın Demokratik Partisi, BM Kadın Bölgesel Grubu Üyesi Cezayir Kadın Gözlemevi, Adalet Derneği ve Yemen Eski BM Barış Elçisi, Mısır Adalet Bakanlığı Danışmanı ve Avukatlar Birliği, Ürdün Halkın Birliği Partisi ve Kuveyt İlerici Partisi katılacak. 

Federe Kürdistan'dan Hizbî Zehmetkêşan Kurdistan, Hizbî şûî Kûrdîstan, Bizûtneweyê Rizgari Demokrati Kurdistan, Yekitiya Parlamenterê Kurdistan temsilcileri katılacak.
 
312 kurum kongrede
 
Toplamda en az 312 kurum, kongrede yer alacak. Bunların içerisinde; katledilenlerin aileleri, siyasetçiler, gazeteciler, kadın örgütleri, sendikalar, siyasi partiler, emek ve meslek örgütleri, aydın, yazar ve bir çok kişi katılacak. 26 eski milletvekilli de kongreye davet edildi

Halklar ve inançlar

Demokratik Alevi Derneği (DAD), Demokratik Çerkez Kongresi Girişimi (JİNEPS), Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAY-DER), Koçgiri Kültür Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu, AGOS, Süryani Dernekleri Federasyonu, Gürcü Kültür Merkezi olmak üzere halklar ve inançlar alanında toplam 12 kuruma davetiye gönderildi.
 
Kadın kurumları
 
68 belediye eşbaşkanına ve Ankara Uçan Süpürge, Ankara Kadın Savunma Ağı, Ankara Anarşist Kadınlar, Mersin Mimoza Kadın Derneği, İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü, Van Star Kadın Derneği ve çok sayıda kadın kurumuna da davetiye gönderildi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.