HDP’li gençlere ajanlık dayatması

Kadın Haberleri —

.

.

  • HDP Gençlik Meclisi üyeleri, polis olduklarını ileri süren kişilerce tehdit ve ajanlaştırmaya maruz kalıyor. “Gençlik faaliyetlerimizi sanki bir suç unsuruymuş gibi yansıtmaya, illegalize etmeye çalışıyorlar” diyen kadınlar, gençliğin örgütlü dayanışma ağıyla  tehditlerin üstesinden gelinebileceğini söyledi.

MA/ANKARA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi üyelerine yönelik kaçırma, gözaltı ve ajanlaştırma uygulamalarına her gün bir yenisi ekleniyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, 2018 yılında 160, 2019 yılında 150 ve 2020 yılının ilk 10 ayında 160 kişi gözaltında ve gözaltı yerleri dışında ajanlık dayatmalarına maruz kaldı. 
Bir baskı aracı haline gelen bu uygulamanın mağdurları olan HDP Gençlik Meclisi üyesi Ezgi Orak ve Hatice Aras, yaşadıklarını anlattı. 
 
Karakolda tehdit

Ankara’da Üniversitesi öğrencisi Ezgi Orak, 27 Kasım 2020’de ihbar gerekçesiyle gözaltına alındı. Orak, hem gözaltı sırasında hem de haftada iki gün imzaya gittiği karakolda tehdit edildiğini anlattı. İmza sırasında polisler tarafından “Gel seninle konuşalım” sözleriyle odaya çekilmeye çalışıldığını aktaran Orak, “Polis her gün özel hayatımıza bile karışıyor. Arkadaşlarımızın çalışmalarını illegal edip bu konularda kendilerine bilgi vermemiz gerektiğini söylüyorlar. Yaptığımız gençlik faaliyetlerimizi sanki bir suç unsuruymuş gibi yansıtmaya çalışıyorlar. Çünkü gençliğin gücünün farkındalar” ifadelerini kullandı.
Polisin iktidardan güç aldığını ifade eden Orak, “Maalesef tacize kadar giden bir polis şiddeti görmekteyiz. Bunu ne amaçla yaptıklarını biliyoruz. Bu ajanlaştırma politikasının bir şeye yaramadığını onlar da çok iyi biliyor. Çünkü bizim ne yaptığımız belli ama polis bunu illegalize etmeye çalışıyor” dedi.

Yaptıkları hukuka aykırı

Gençlerin iktidarın politikalarına karşı mücadeleden vazgeçmediği için bu tür baskılarla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Orak, “Gençliği bitirmeye çalışarak aslında amacına ulaşamaya çalışan bir zihniyet var. Yaptıkları hukuka aykırıdır. Bu uygulamalarla hukukun ne kadar siyasallaştığını görüyoruz” diye konuştu.
 
Her işe gittiğinde yolu kesiliyor

Tekstil fabrikasında çalışan Hatice Aras, işe her gidişinde polis olduğunu söyleyen kişiler tarafından yolunun kesildiğini belirterek, “Sürekli karşıma çıkıp benimle konuşmak istediklerini söylüyorlar. Konuşmak istemediği söyleyip tepki gösterince de bu sefer tehdit, hakaretlerle ‘cezaevine atacağız, her zaman sizi takip edeceğiz’, ‘yakında zamanda karakola bekliyoruz’ ve ‘Arkadaşların ne iş yapıyor?’ gibi sorular soruyorlar” şeklinde konuştu.  
Bu tür baskı yöntemleriyle HDP Gençlik Meclisi’nin çalışmalarının engellenmeye çalışıldığını söyleyen Aras, “Partimizi illegalize etmelerine izin vermeyeceğiz” dedi.
 
Örgütlü mücadeleyle sonlanır

Baskı politikalarının tüm muhalif kesimlere yönelik olduğuna dikkati çeken Aras, şunları söyledi: “Zor aygıtı kullanan bir iktidar gerçeği var. Bu zulmün bitmesi için özellikle mevcut iktidarın değişmesi gerek. İktidarın halklar üzerinde saldığı korkuyu bitirmek de gençliğin örgütlü bir dayanışma ağından geçer biz buna inanıyoruz. Zulme ve tehditlere karşı, baskıcı rejimlere karşı mücadele edeceğiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.