Heidari 10 gündür ölüm orucunda

Dünya Haberleri —

Kavan Heidari

Kavan Heidari

  • Almanya, İranlı Kürt mülteci Kavan Heidari’yi sınır dışı etmek istiyor. Hamburg havaalanında sınır dışı hapishanesinde tutulan Heidari, kararın durdurulması talebiyle ölüm orucuna girdi; 10 gündür yemiyor, içmiyor.

 

Almanya’ya 2017 yılında Romanya üzerinden gelerek iltica talebinde bulunan Heidari üçüncü kez sınır dışı edilmek isteniyor. Hamburg havaalanı sınır dışı hapishanesinde tutulan Heidari 7 Nisan’da Romanya’ya gönderilmek isteniyor. İran’a gönderilmesinden endişe eden Heidari, kararın durdurulması için sınır dışı hapishanesine konulduğu 24 Mart’tan bu yana açlık grevine başladı. Boğazında tümör olan Heidari, 10 gündür ölüm orucunda.

'İran benim için çok tehlikeli'

İran Kürdistani Demokratik Partisi üyesi olan Heidari, bu nedenle İran’da cezaevinde kaldığını ve işkence gördüğünü belirtiyor. Kürt siyasi aktivist, sınır dışı kararının durdurulması için Change.org’da bir kampanya başlattı. (https://www.change.org/p/bundesregierung-gegen-abschibung-f%C3%BCr-kavan-heidari-stop-deportation)

Romanya’ya sınır dışı edilirse güvenli bir gelecek şansının olmadığını belirten Heidari "İran’da siyasal alanda aktiftim. Geçmişte İran’da siyasi tutukluydum. Bu yüzden İran’a dönmem benim için çok tehlikeli" diyerek, dayanışma çağrısında bulunuyor.

Sol Parti meclise taşıdı

Hamburg eyalat parlamentosu Sol Parti milletvekilleri Dr. Carola Ensslen ve Cansu Özdemir ise Heidairi’nin durumunu meclise taşıdı. Vekiller, Heidari’nin İran’a sınır dışı edilmesinin tehlikesine dikkat çekerek, "Heidari, bu durumun kendisi için idam cezası anlamında geldiğini ve bu yüzden ölüm orucunda olduğunu söylüyor" dedi.

Vekillerin hükümetten yanıtını istediği sorulardan bir kısmı şunlar:

* Kavan Heidari ne zamandan beri ve hangi yasal dayanakla havaalanındaki sınır dışı gözaltı merkezinde bulunuyor?

* Romanya'daki sığınma prosedürlerini ve konaklamayı eksikliklerle dolu olarak değerlendiren idari mahkeme kararlarına rağmen neden oraya sınır dışı edilmek isteniyor?

* AİHM Ekim 2020'de Romanya'nın Pakistan'a sınır dışında yaptığı usulsüzlüklerle AİHS’yi ihlal ettiğini tespit etti. Bu karar, Senato veya sorumlu makamlar açısından Heidari'nin Romanya'ya sınır dışı edilmesinde nasıl bir rol oynuyor?

* Senato ve sorumlu makamlara, Heidari'nin Romanya'dan İran'a sınır dışı edilmesi durumunda sağlığına ve hayatına yönelik tehlikeleri nasıl değerlendiriyor?

* Kavan Heidari ne zamandır ölüm orucunda, tıbbi olarak nasıl bakılıyor? Şu anki sağlık durumu nedir?

* Sağlığının hayati tehlike oluşturacak şekilde bozulması durumunda ne gibi önlemler planlanıyor?

* Ölüm orucu sürerken Covid-19 enfeksiyonundan nasıl korunacak?

HABER MERKEZİ

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.