Hem devletle mücadele hem de küçük devletle

Kadın Haberleri —

Cemile Şahin

Cemile Şahin

  • Yeşil Sol Parti’nin Riha (Urfa) adaylarında Cemile Şahin, Kurdistan Özgürlük Mücadelesinin kendisiyle buluşturduğu kadınlardan. Hem devletle hem de 'birer 'küçük devlet' olarak kodladığı ve 'ev' dediği erkek egemen zihniyetle mücadele ederek, Meclis'e gitmeye hazırlanıyor.

En çok kadın aday gösteren Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti), 14 vekil seçilen Riha’da (Urfa) gösterdiği kadın aday sayısı 6. Yeşil Sol Parti Riha adaylarından biri de Cemile Şahin. 1970'te Riha’ın Pirsûs (Suruç) ilçesinde dünyaya gelen Cemile Şahin, ikinci sınıfa kadar okuduktan sonra okuldan alındı. Evlendikten sonra ortaokul ve lise eğitimini uzaktan eğitimle tamamladı. 5 çocuk annesi Cemile, 1992'te Kurdistan Özgürlük Mücadelesi ile tanıştı. Halkın Demokrasi Partisi (HADEP), Demokrasi Partisi (DEP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve daha birçok demokratik yapıda çalıştı, 2017-2021 yıllarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Pirsûs İlçe Eşbaşkanlığı görevini yürütür. Yıllardır siyasal çalışmalarda bulunan ve esnaflık da yapan Şahin, ailesi ve 5 aylık çocuğu ile iki defa tutuklandı.

Derin ve anlamlı miras var

Jinnews'ten Gülistan Dursun'a konuşan Şahin, “Riha, bulunduğu konum açısından oldukça önemli ve tarihi bir kent. Hem peygamberler şehri hem de Agitlerin kentidir. Bunun ağırlığı oldukça fazla. Geçmişte kadınlar olarak dışarı çıktığımızda dahi ayıplanılan bir şehirde bugün milletvekili adayı olarak mücadele ediyorum. Bu da Yeşil Sol Parti’nin öncüllerinden aldığı mirastan kaynaklı. Evet daha çok genç bir parti olabilir, ancak çok derin ve anlamlı bir mirası sahiplenerek yoluna devam ediyor. Yeşil Sol Parti, Riha’da güzel bir cevap verecektir” dedi.

Her ev bir küçük devlet

Topluma yayılan erkek-devlet zihniyetine işaret ederek, her evin kendi çapında bir 'küçük devlet' olduğunu; devletin dışarıda yürüttüğü sistemin evlere de sirayet ettiğini belirten Şahin, Riha’da kadınların ikinci plana atıldığı, katledildiği bir ortamda örgütlülük sayesinde özgüvenlerinin artığını, irade sahibi olduklarını söyledi. Şahin, “Bizden çalınan kültürümüzü, ekonomimizi, değerlerimizi Yeşil Sol Parti ile geri alacağız ve mirasımıza sahip çıkacağız. Bu sisteme Riha halkının 14 Mayıs’ta gereken cevabı vereceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Emine Ana tarihi örnektir

Cemile Şahin, Riha halkının kendisini Yeşil Sol’da görmesi gerektiğini vurgulayarak, iki yılı aşkın süredir adliye önünde adalet talep eden Emine Şenyaşar’a dikkat çekti. Şahin, şunları dile getirdi: “Emine Ana bütün kadınlara tarihi bir örnektir. Hem feodal yapıyı kırıyor hem de adalet ve eşitlik talep ediyor. Yeşil Sol’a sahip çıkıldığında Emine Şenyaşar’ın talebi olan adaletin tüm topluma gelecek. Özellikle biz kadınlar bunu bir borç olarak görmeliyiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.