Hem fabrikada hem de meydanda başkaldırı

Dünya Haberleri —

İran'da halk rejimi protesto ediyor

İran'da halk rejimi protesto ediyor

  • İran’da yaşanan su sorunu nedeniyle 15 Temmuz’da başlayan gösteriler devam ederken, 100’den fazla fabrikada petrokimya işçilerinin başlattığı grev 33’üncü gününü geride bıraktı. 

 

Ahvaz'da sermaye gruplarının “Beheştabad” projesi ile Zagros Dağları’ndan akan nehir sularının yönünü değiştirmesi nedeniyle başgösteren su sorunu büyük protesto gösterilerine dönüştü. 50 dereceye varan sıcaklar altında temel ihtiyaçlar karşılanamaz hale gelirken, halk rejime tepkisini alanlara çıkarak gösterdi. Bazı protestocular, ülkenin dini lideri Ali Hamaney’e tepkilerini dile getirerek “Diktatöre ölüm” ve “Hameney’e ölüm” sloganları attı.

Demografik yapı değiştiriliyor

İran’ın güneybatısındaki Xuzistan eyaletinde başlayan protestolar ülkenin birçok eyaletine yayıldı. Göstericiler, su sorunun bilinçli yaratılarak nüfusun yerinden göçertilmek istendiğini ve demografik yapının değiştirilmek istendiğini belirtiyor.

Ülkede sendikalar ve sivil toplum örgütlerinden destek bulan protesto gösterilerine rejim güçleri sert müdahelede bulunuyor. Ölü sayısının 8’i geçtiği, çok sayıda kişinin yaralandığı fakat tutuklanma kaygısı nedeniyle evlerinde tedavi olduğu belirtiliyor.

Büyük grev dalgası

Öte yandan sendikalaşmanın yasak olduğu İran’da, 10 kentte ve 100’den fazla fabrikada petrokimya işçilerinin bir aydan fazladır yürüttüğü grev devam ediyor. Çalışma saatlerinde ve ücretlerde iyileştirme talep eden işçilerin eylemi şimdiye kadar örgütlendirilen en kapsamlı grev olarak adlandırılıyor. “Kampanya 1400” adıyla sürdürülen grevin ülkede büyük destek gördüğü, işçi örgütlenme ve dayanışmasının giderek yayıldığı belirtiliyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.