Hibenin büyüğü DİTİB’e gitti

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Erdoğan’ın “Almanya’dan 30 milyon Euro aldılar” diyerek iftira attığı Alevi kurumlarının Berlin’den 7 yılda aldığı toplam maddi destek 1 milyon 200 bin Euro’yken, DİTİB’e 3 yılda hibe edilen rakam 8 milyon Euro. Erdoğan’ı yalanlayan veriler Alman hükümetine ait.

MASİS HESKİF

Alman hükümetinin Sol Parti’nin soru önergesine verdiği yanıt ve HDP Milletvekili Zeynel Özen’in ulaştığı resmi belgeler, Erdoğan’ın “Alevi örgütleri Almanya’dan 30 milyon Euro maddi destek aldı” iddiasını çürütmekle kalmadı aynı zamanda Diyanet’in temsilcisi gibi çalışan DİTİB’e Alevi kurumlarından 8 kat daha fazla maddi destek yapıldığını da ortaya çıkardı.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Aralık 2021'de Siirt ziyareti sırasında katıldığı ‘Demokrasi Konuşmaları’ etkinliği programında, kendisine Alevilerin yaşadığı bazı sorun ve taleplerin iletilmesi üzerine şunları söylemişti:”Bu işi şu anda en büyük tahrik unsuru olan yurt dışı, yurt dışında da birinci derecede Almanya. Almanya'da da özellikle Alevilik'ten öte Ali'siz Alevilik ile adeta bir yeni din ihdası öne sürülüyor. Cumhuriyet Halk Partisi orada o işi yürüteni de (Turgut Öker'i kastederek) hatta buradan aday yapmak da istedi. Bunların da zaten kimler olduğunu bilirsiniz. Ciddi de onlara para desteği veriyorlar. Bundan 2 yıl öncesi (2019) rakamla 30 milyon Euro yıllık, bunlara bir parasal destekleri de olmuştu."

Alman hükümeti Erdoğan’ı yalanladı

Ancak Alman hükümeti Erdoğan’ı yalanladı. Sol Parti Federal Milletvekili Gökay Akbulut'un verdiği soru önergesine 13 Ocak’ta yanıt veren Alman İçişleri Bakanlığı, “Federal Hükümet, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun 2019'da Federal Hükümet'ten 30 milyon Euro hibe aldığını teyit etmiyor” dedi.

AABF’ye 1 milyon 200 bin Euro

Soru önergesinde ayrıca Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'na (AABF) 2014-2021 yıllarında Federal Hükümet tarafından ne kadar mali kaynak aktarıldığı da soruldu. 

Buna verilen yanıtta Alman hükümetinin uyum, göç ve sosyal çalışmalar için AABF'ye bu süre zarfında yaklaşık 1 milyon 200 bin Euro destek verdiği açıklandı.

Öker’den Erdoğan’a dava

AABF’nin çatı örgütü Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) Kurucu Başkanı Turgut Öker de temelsiz iddiaları nedeniyle Erdoğan’a 5 kuruşluk dava açtı. Öker ayrıca Erdoğan’ın iddialarını ispatlamasını istedi.

DİTİB’e 8 milyon Euro’luk hibe 

Uzun yıllar AABK’nın yönetim kurulunda yer alan HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen ise Meclis’e de taşıdığı Erdoğan’ın iddialarını belgelerle yalanlandı. Söz konusu belgelere göre;  Almanya’da istihbarat servisi gibi çalışan ve ırkçı faaliyetleriyle gündem olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) 2014-2017 yılları arasında federal hükümetten almış olduğu maddi destek 8 milyon Euro’ya yakın. Alevi kurumlarının aynı tarihlerde aldığı toplam maddi destek ise sadece 600 bin Euro. Bu veriler de Alman hükümeti ile Türkiye’deki Sayıştay’ın raporlarından alındı.

HDP Milletvekilli Zeynel Özen

Erdoğan iftira atıyor

Gazetimize konuşan Zeynel Özen rakamların ortada olduğuna dikkat çekerek Öker gibi kendisinin de Alevi kurumlarına iftira atan ve yalan söyleyen Erdoğan’a dava açacağını söyledi. 

AABK hedefe konuldu

HDP Milletvekili, Alevilere asimilasyon dayatıldığını söyleyerek “AABK de asimilasyonu ve ayrışmayı kabul etmediği için Erdoğan tarafından hedefe konuldu” dedi.

Amaç Alevileri parçalamak

Erdoğan’ın Alevileri parçalamak için özellikle “Ali’siz Alevi” ifadesini kullandığına vurgu yapan Özen, Aleviliğin felsefesini anlattı: “Alevilikte esas 'Yol bir, sürek binbirdir.' Biz o 'Yol'un yaşaması ve birliği için mücadele ederken, 'Sürek'lerimizin farklılıklarını zenginliğimiz bildik. Kimse kimseye kendi süreğini dayatmaz. Herkes istediği gibi inancını yaşar.”

Nefret suçları cezasız kalıyor

Alevilerin Osmanlı’dan günümüze kadar ret ve inkar politikasıyla karşı karşıya olduğunun altını çizen Özen, “Erdoğan da bu politikayı devam ettiriyor. Alevileri bölmek, parçalamak, ötekileştirmek ve ayrıştırmak istiyor. Her gün Alevilere iftira atıyorlar. Dışarda da Alevilerin evleri işaretleniyor ve üstelik şu ana kadar kimse de bunu yaptığı için yargılanmadı. Alevilere yönelik nefret suçlarında cezasızlık politikası uygulanıyor bu da yönelimlerin devamına yol açıyor” dedi. 

Erdoğan’ın sicili bozuk

“Öncekiler gibi Erdoğan’ın da Aleviler konusunda sicili bozuk” diyen Özen, “Alevilerin eşit yurttaşlık talebi yerine getirilmiyor. Buna karşın 7-8 bakanlığın bütçesi kadar Diyanet’e bütçe ayrılıyor. Diyanet de sadece Sünniliğe hizmet eden bir kurum. Alevilere bu kadar haksızlık yap sonra ‘onlar da bizim yurttaşımız’ de. Yurttaşsalar o zaman Aleviler de yurttaşlık haklarından yararlansın” talebinde bulundu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.