Hindistan'da sağlık sistemi neden çöktü?

Dünya Haberleri —

.

.

  • Hindistan hiçbir zaman Covid-19 ölçeğinde bir halk sağlığı acil durumuna hazırlıklı olmadı. Şu anda oksijen tankları, vantilatörler, antiviral ilaçlar ve hastane yatakları gibi temel altyapı yetersiz kalıyor ve her gün yüz binlerce yeni enfeksiyon kaydediliyor. Geçtiğimiz Perşembe ülke, salgın başladığından bu yana dünyadaki en yüksek günlük sayı olan 314.835 vakayı gördü.

bloomberg.com'da Anjani Trivedi Hindistan'ın sağlık sisteminin neden çöktüğünü şöyle yazdı: Halk sağlığı harcamaları, Hindistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasının sadece %1'ine yakın bir değerle, başlangıçta feci derecede düşüktü. Ülke, hükümet bütçesinde sağlık hizmetlerinin önceliklendirilmesi söz konusu olduğunda 189. sırada yer alıyor. Kişi başı bazında Sierra Leone gibi bağışçıya bağımlı ülkeler kadar harcıyor. Ülkenin tıbbi tesisleri o kadar yetersiz ki, hastalar için genel hastaneye yatış oranları dünyadaki en düşükler arasında: Orta gelirli ülkelerdeki ortalama %8 ila %9'a kıyasla %3 ila %4.

Hükümet sağlığa yatırım yapmadı
Ülke, sürekli olarak sınırda olan halk sağlığı altyapısına hiçbir zaman tam olarak odaklanmadı ve geçen yıl enfeksiyon sayılarını düşüren görünürdeki başarısı bu yüzden kayda değerdi. Ancak şimdi öyle değil.
Başbakan Narendra Modi arazi ve vergi muafiyetleri sağlayarak özel hastanelerin büyümesini teşvik etti ve 2022'ye kadar 133 milyar dolar değerinde olması beklenen bir sağlık hizmetleri pazarı yarattı. Hintlilerin çoğu artık sağlıkta özel sektöre bağımlı.

Dünyanın eczanesi olmazsınız
Hindistan'da sayısız enfekte insan iyileşme şansı bulamadı çünkü hükümet onlara ihtiyaç duydukları tıbbi malzemeleri sağlayacak bir sistem kurmadı. 1,4 milyar nüfuslu bir ülkenin en temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir sisteme ihtiyacı var: Hayatta kalma. 
Bunun yerine, bunalmış hastanelerin ancak birkaç saat yeten oksijen kaynağı var, antiviral ilaçları bulmak zor ve yoğun bakım üniteleri son kapasiteye yakın. Geçici önlemler Hindistan'ın yavaş yavaş düze çıkmasına yardımcı olabilir, ancak düzde kalmasını garanti etmeyecektir. 
Son dalganın suçu, insanların ihmalkarlığına ve bürokrasiye yükleniyor. Bu doğru. Hindistan sağlık altyapısını inşa etmek için en temel görevlerini yerine getirmezse daha da doğru olacak. Kendi insanlarınızı iyileştiremediğinizde dünyanın eczanesi olmak anlamsız.

 

323 bin vaka

Pazartesi günü ülkede 323 bin 144 vaka tespit edilirken 2 bin 771 kişinin Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. 

Sadece 20 bin kişi aşılandı Yaklaşık 20 milyon Hintli tamamen aşılanmış durumda. Bu ancak 1 milyardan fazla nüfusun neredeyse yüzde 1'ini ediyor. 

Aşı üretimi durabilir Kritik olarak ihtiyaç duyulan malzemeler olmadan, Hindistan aşı üretim hatları haftalar içinde durma noktasına gelebilir. 

Yeni varyant korkutuyor Bilim insanları, bu hafta Batı Bengal'de tespit edilen başka bir varyantın en bulaşıcı tür olabileceğinden korkuyor.

17 ülkeye yayıldı Dünya Sağlık Örgütü, Hindistan'ın sağlık sistemini çökme noktasına getiren "Hint varyantının" en az 17 ülkede tespit edildiğini açıkladı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.