İç istihbarat yine uyardı

Dünya Haberleri —

Bundesamt für Verfassungsschutz

Bundesamt für Verfassungsschutz

  • Türkiye’deki seçimlerin Almanya’ya etkileri hakkında ikinci açıklamasını yapan Anayasayı Koruma teşkilatı, "Seçim, aşırılık yanlılarının duygularını hareketlendiriyor" dedi. 

Türkiye’de seçim tarihinin kesinleşmesi ile oy kullanma hakkı olanlardaki hareketlilik Almanya iç istihbaratının gündemine yerleşti. Bir ay içinde Türkiye’deki seçimlerin Almanya’ya etkileri hakkında ikinci açıklamasını yapan Anayasayı Koruma teşkilatı, "Seçim aşırılık yanlılarının duygularını hareketlendiriyor" dedi. 

Türkiye'de yapılacak parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde uyarı yapan Almanya'da iç istihbarattan sorumlu kurum olan Anayasayı Koruma Teşkilatı, seçimleri Türk devleti ile ilişkili aşırılık yanlılarının heyecanlandığı bir olay olarak nitelendirdi. 

AKP/MHP takipten muaf 

Welt am Sonntag gazetesinin haberinde kurumdan yapılan açıklamada önümüzdeki seçimler, "Türkiye ile ilişkili aşırılık yanlısı örgüt taraftarlarının duygularını harekete geçiren bir olay" olarak nitelendi. Haberde bunun "Türk milliyetçileri ve aşırı sağcıları" kadar muhalif güçler ve PKK için de geçerli olduğuna yer verildi. Anayasayı Koruma Teşkilatı, gazeteye yaptığı açıklamada AKP ve MHP'nin Almanya'da faaliyetleri izlenen kurumlar arasında olmadığını hatırlattı. Ancak gerekli tedbirlerin zamanında alınabilmesi için "korku uyandırıcı ve şiddet içerikli çağrı ve faaliyetlerin olabildiğince kapsamlı bir biçimde aydınlatılması ve tahmin edilmesinin" teşkilatın ödevleri arasında olduğu belirtildi.

AKP 100’den fazla izinsiz toplantı

Welt am Sonntag gazetesinin haberi, Eylül ayından bu yana Türk hükümetinden birçok kişinin Almanya’da 100’den fazla toplantı/buluşma gerçekleştirdiğine dikkat çekiyor. Köln’de yaşayan gazeteci Eren Güvercin’in belgelediği toplantılara dayandırılan haberde, bu buluşmalara aralarında bakanların da bulunduğu Türk hükümeti üyesi politikacılar katıldı.

Seçime endeksli söz konusu bu toplantıların tümünde ise AKP-MHP iktidarının seçim propagandası yapıldı. Halbuki 2017 yılında Türkiye’de gerçekleşen referandum sırasında Erdoğan rejiminin Almanya’daki seçim kampanyasını engelleyerek Ankara ile kriz yaşayan dönemin Merkel hükümeti, yabancı partilerin seçim çalışmalarını yapmasını izne bağlayarak yasaklamıştı. 

AKP’ye sınır hatırlatması

Almanya'da koalisyon hükümetini oluşturan partilerden Hür Demokrat Parti (FDP) Milletvekili ve partinin dış politika sözcüsü Ulrich Lechte konuyla ilgili gazeteye bir açıklama yaptı. Türkiye'deki siyasi partilerin Almanya'daki seçmenleri kazanmak için de çalışmaları olacağını belirten Lechte "AKP'ye engel çıkarmadan kürsü vermek yerine sınırlarımızı erkenden ve yanlış anlaşılmaya izin vermeyecek şekilde açıklığa kavuşturmalıyız" dedi. Yeşiller Partisi Milletvekili Lamya Kaddor da "Türkiye'deki seçim mücadelesi Almanya'ya taşınmamalı" diye konuştu.

Almanya için güvenlik riski

Ana muhalefetteki Hrıstiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Grup Başkanvekili Andrea Lindholz, Türkiye'de yapılacak seçimler için Almanya'da verilen mücadelede "aşırılığa kaçan taşkınlıklar" olduğunu belirterek bunun Almanya için bir güvenlik riski oluşturduğunu söyledi. Almanya'da Türk siyasetçilerin seçim etkinliği düzenlemesini "son derece sorunlu" gördüğünü belirten Lindholz, İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'tan "sarf ettikleri sözleri nihayet eyleme dökmelerini" ve "demokrasi düşmanı kışkırtıcılıklara" engel olmalarını istedi. Lindholz, Federal Hükümet'in "Almanya'daki bu sosyal patlayıcıyı kötü şeyler olmadan önce etkisiz hâle getirmesi" gerektiğini belirtti.

Kışkırtmaya ve nefrete yer yok

Almanya Dışişleri Bakanlığı, 16 Ocak tarihinde "Türk Büyükelçiliğinin" bakanlığa çağrıldığını ve Neuss kentindekine benzer etkinliklerin tekrarlanmaması için Ankara'nın uyarıldığını duyurmuştu. Diplomatik girişimini Twitter paylaşımıyla duyuran Bakanlık, “Almanya’da, kışkırtma ve nefret söylemlerine yer yok” mesajını paylaşmıştı. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.