İlk kadın adayları Yeşil Sol'dan

Kadın Haberleri —

Fulden Şahin

Fulden Şahin

  • Rize ve Artvin’in ilk kadın adayları, ilk sırada Yeşil Sol Parti’den gösterildi. Arvin adayı Fulden Şahin, Yeşil Sol Parti’nin AKP-MHP iktidarının yaşamın her alanında yarattığı sorunlara dair çözüm üretme gücünün ve vaadinin olduğunu söyledi.
  • Yeşil Sol Parti Rize adayı Ayşe Bekar Lokumcu, Metin Lokumcu'nun kardeşi. Lokumcu, "Bu faşist düzenden birileri kurtarsın diye beklemeyelim. Herkes elini taşın altına koysun” diye seslendi.

14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne 9 gün kalırken, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Kurdistan ve Türkiye’de sokak sokak, mahalle mahalle kesintisiz bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Cumhur ve Millet İttifakı’nın kadın düşmanı, talan ve yıkımlarla dolu politikaları karşısında ise Yeşil Sol Parti 270 kadın sayısıyla yüzde 45 oranında kadın milletvekili temsili oluşturdu. Oluşturulan listede kadın vekiller, 35 ilde birinci sıradan aday gösterildi. Yine daha önce hiç kadın aday çıkarmayan 20 kentin 17’sinde birinci sıradan Yeşil Sol Parti tarafından kadın adaylar gösterildi. AKP-MHP iktidarının rant uğruna Hidroelektrik Santral (HES) projeleri, termik santrallerle büyük bir ekolojik yıkım yarattığı Karadeniz de ilk defa kadın aday gösterilen bölgelerden. Bölgedeki kentlerden Rize Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Ayşe Bekar Lokumcu ve Artvin adayı Fulden Şahin, halkın sahiplenmesi ve çalışmalarına dair JİNNEWS'ten Rozerin Gültekin'e konuştu.

Milliyetçilik karşısında sol

Babasının Demokrat Parti’nin (DP) İl delegesi olduğu yıllarda kendisinin de bu görüşten etkilendiğini, ancak lise yıllarında görüşlerinin değişmeye başladığını söyleyen Yeşil Sol Parti Rize milletvekili adayı Ayşe Bekar Lokumcu, “İlk olarak Rize’de tüp kuyruklarını yaşadık. Daha sonra hükümet değişti, Adalet Partisi (AP) geldi. Rize kumanyalardan geçilmiyordu. Siyasi görüşüm değişti. Bir de telefon kulübesinde bir Kürt işçi ailesiyle telefonda konuşuyordu. Onu Kürtçe konuştuğu için üç adam öldüresiye dövdü. Sizin milliyetçiliğiniz batsın, dedim. Bunlar benim sağdan sola geçmemin en büyük nedenleri” dedi.

Katledilen ağabeyinin mücadelesi

Ayşe Bekar Lokumcu, Artvin'in Hopa ilçesinde 2011 Genel Seçimlerine yönelik dönemin Başbakanı Erdoğan'ın 31 Mayıs tarihli mitingi öncesinde protesto eylemlerinde polisin sıktığı biber gazıyla fenalaşarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun kardeşi. Ağabeyinin yıllardır süren davasına değinen Ayşe Bekar Lokumcu, “Abimle ilgili paylaşımlarda bulundum. Bunların içinden iki tane karikatür seçmişler, bunun için dava açıldı. Bu paylaşımlardan dolayı sözde şikayette bulunulmuş ama hiç inanmıyorum. Daha sonra bana bundan dolayı 11 ay ceza verdiler. Ya bu cezayı yatacağımı ya da devletin öngördüğü bir yerde çalışacağımı söylediler. Ben de kabul etmedim. Daha sonra 5 yıl başka bir suç işlememek kaydıyla cezalandırıldım” diyerek, adalet mücadelesini sürdürmeye devam ettiğini söyledi.

Biz kadınlar göndereceğiz

Türkiye’de daha önce hiç kadın aday gösterilmeyen kentlerden biri olan Rize'den Yeşil Sol Parti’nin adayı olmasının önemine işaret eden Ayşe Bekar Lokumcu, adaylığında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Metin’in dava sürecinde gösterdiği dayanışmanın etkisi olduğunu vurguladı. Lokumcu, “Kadınların çoğunluk olması benim için çok etkili oldu. Toplumsal barışın sağlanmasını istiyorum, Yeşil Sol da bunu sunuyor. Abim herkesin sesiydi. Abime yaptırtmadıklarını ben yapmak istiyorum” dedi. Çay üreticisi olduğunu paylaşan Lokumcu, “Buna ve doğaya dair sorunları çözmek için aday oldum. AKP’yi biz kadınlar getirmedik ama biz kadınlar göndereceğiz. Bu faşist düzenden birileri kurtarsın diye beklemeyelim. Herkes elini taşın altına koysun. Ülkeye barışı getirecek olanlar kadınlardır” şeklinde konuştu.

HADEP’ten Yeşil Sol’a

İlk olarak lise yıllarında başlayan ve daha sonra 1994'te kurulan Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ile devam eden Yeşil Sol Parti Artvin milletvekili adayı Fulden Şahin, erkek-devlet şiddeti karşısında kadın ve ekoloji mücadelesini Yeşil Sol Parti ile birleştirme kararı verdiğini söyledi. Yeşil Sol’un kadın eşitliğini savunan bir parti olduğunu vurgulayan Fulden Şahin, “Etrafımızda hukuksuzluk, sömürü gerçekleşiyor. Alım gücümüz düşüyor, doğa tahribi yaşanıyor, çocuk istismarı arttı ve son olarak depremde yaşadıklarımızın da sonucunda mücadelemi bu çatı altında birleştirmeye karar verdim” dedi.

Kadınlardan adaylara destek

Artvin'de kadın vekil adayı olarak birinci sıradan gösterilmesinin önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Fulden Şahin, şunları diel getirdi: “Partinin her alanda kadın eşitliğini savunduğu söylüyorduk. İnsanlar gözleriyle görmediği sürece inandırıcı gelmiyordu. Şimdi benim adaylığımla birlikte bu süreçte kararsız olan insanlar ‘oyumuz kadın adaya’ diyor. Her alandan kadın benim aday olmamı çok olumlu yorumladı. Seçilmesem bile mücadeleye çok katkısı oldu.”

Daha çok kadın, daha çok yaşam!

Yeşil Sol Parti’nin AKP-MHP iktidarının yaşamın her alanında yarattığı sorunlara dair çözüm üretme gücünün ve vaadinin olduğunun altını çizen Fulden Şahin, çalışmaları kapsamında her renkten halkla bir araya gelerek sorunlarını dinlediklerini kaydetti. Başta kadınlar olmak üzere herkes için seçimin büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Şahin, “Mesele sadece Erdoğan’ın gitmesi değil. Onunla birlikte oluşan bu sistemin de ortadan kalkması gerekiyor. Biz kadınların öncülüğünde gelişmesini sağlamamız için Yeşil Sol Parti etrafında toplanmalıyız. Eşit ve özgür bir toplum için daha çok kadın, daha çok yaşam” şeklinde seslendi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.