İngiltere ‘geri itme’den vazgeçti

Dünya Haberleri —

.

.

  • İngiliz hükümeti, göçmen örgütlerinin kararlı tavrı üzerine Manş Denizi’ndeki göçmen botlarını Fransa sahillerine geri gönderme planından vazgeçmek zorunda kaldı. Geri itmeler aralarında Kürtlerin de olduğu çok sayıda mültecinin denizde boğularak can vermesine neden olmuştu. 

Geri itme politikasına karşı çıkan göçmen örgütleri, bunun sığınmacıların hayatını tehlikeye attığına dikkat çekiyordu. Hükümetin planı göçmen örgütleri Care4Calais, Cahnnel Rescue ve Freedom from Torture ile memur sendika PCS tarafından Yüksek Mahkeme'ye taşınmıştı. Yüksek Mahkeme konuyla ilgili itirazı 3 Mayıs'ta görüşecekti. Fakat planın iptal olmasıyla buna gerek kalmadı. 

Hükümet geri atmak zorunda kaldı

Hükümetin planını mahkemeye taşıyan PCS, hükümetin "geri adım atmak zorunda kaldığını" söyledi. PCS Genel Sekreteri Mark Serwotka da “Bu sığınmacılar için büyük bir zafer" dedi ve ekledi: "Göçmen hakları savunucularıyla birlikte bu davayı açtığımız için gururluyuz. Etik açıdan ayıplanası ve insanlıktan uzak bu öneri böylece bir daha gün yüzü göremeyecek. Bu kararın geri çekilmesinin insanların hayatını kurtarmış olduğu su götürmez bir gerçek."

Ruanda’ya gönderme planı 

Öte yandan İngiltere İçişleri Bakanlığı ise hükümetin Manş Denizi'nden geçişleri sonlandırmakta kararlı olduğunu açıkladı. Bakanlık ayrıca İngiltere’ye gelen göçmenleri iltica süreçleri tamamlanana kadar Afrika ülkesi Ruanda’daki kamplarda tutmayı hedefleyen bir planı hayata geçirmeyi hedefliyor. İngiltere ve Ruanda geçtiğimiz günlerde bu plan konusunda anlaşmaya varmıştı. Ancak plan muhalefet ile göçmen ve insan hakları örgütlerinin sert tepkisine neden oluyor.

LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.