İngiltere’de Rishi Sunak zamanı

Dünya Haberleri —

.

.

  • İngiltere’de İktidardaki Muhafazakar Parti'nin yeni lideri seçilen Sunak, Kral 3. Charles tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi. 42 yaşındaki Rishi Sunak böylece İngiltere tarihindeki en genç başbakan ünvanına da sahip oldu. İngiltere’nin 57. başbakanı Asyalı oluşu ile de dikkat çekti.

Muhafazakar Parti genel merkezinde dün yeni lider seçildiğinde yaptığı kısa konuşmada "Size doğruluk ve alçak gönüllük ile hizmet etmeyi vadediyorum" demişti. Bu gün İngiltere Kralı 3. Charles tarafından kabul edilen Sunak yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi. Başbakanlık Konutu önünde halka seslenmesi beklenen Sunak'ın ardı sıra kabine üyelerini açıklaması bekleniyor.

Dün kesinleşmişti
Maliye Bakanı olarak görev yapan Rishi Sunak, Liz Truss'ın istifa etmesi sonrası başlayan liderlik yarışında Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve İngiltere'nin başbakanı oldu. Parti yönetimi, diğer aday Penny Mordaunt'un yarıştan çekilmesiyle Sunak'ın başbakanlık koltuğuna oturacağının garantilendiğini açıklamıştı. 
Mali politikalar konusunda vergilerin azaltılmasına karşı duruş sergileyen Sunak bu görüşünü, "Bu anı dürüstlük, ciddiyet ve kararlılıkla mı karşılayacağız, yoksa kendimizi o anda iyi hissettirmek için rahatlatan hikayeler mi söyleyeceğiz ama çocuklarımızı gelecekte daha yoksul mu bırakacağız?" sözleriyle tanımladı.

Orta sınıfa destek sunmadı
Covid-19 salgını sırasında yürürlüğe koyduğu ve çok sayıda kişiyi işsiz kalmaktan kurtaran 514 milyar dolarlık kurtarma planıyla önce büyük beğeni topladı.
Bununla birlikte orta sınıf hane halkına yeterli geçim desteği sağlamadığı, zengin eşinin ikametgah dışı vergi durumu ve Johnson ile birlikte Covid-19 kısıtlamalarıyla ilgili kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle aldığı para cezası nedeniyle ağır eleştirilere hedef oldu.

En varlıklı parlamenter
Geçen yılki vergi ve harcama bütçesi, İngiltere'yi 1950'lerden bu yana en büyük kamu borcuna iterken, Sunak daha düşük gelirlilerden daha düşük vergi alma vaadinin ise gerçekleşmediği eleştirilerine hedef oldu.
Brexit referandumunda ülkenin Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılması yönünde oy kullanan Sunak, Ingiliz parlamentosunun en varlıklı ismi olarak biliniyor.
Sunak, "partygate" skandalı olarak bilinen kutlamalara katılarak koronavirüs önlemlerini ihlal ettiği gerekçesiyle Başbakan Boris Johnson ile birlikte para cezasına çarptırılan isimler arasındaydı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.