İnternet trafiğine tam kontrol

.

.

  • Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki kullanıcıların internet trafiklerinin açık adlarıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) akıtıldığı belgelendi.
  • BTK fişlemesi ile internet kullanan her yurttaşın, internette hangi vakitte hangi sitede olduğu, ne kadar veri alışverişinde bulunduğu 1,5 yıldır BTK havuzunda depolanıyor. 


Medyascope'tan Doğu Eroğlu'nun haberine göre; girilen internet siteleri, WhatsApp’ta kimlerle yazışıldığı ya da telefonlaşıldığı, konum verileri ve daha fazlası, her saat başı Türk Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) gönderiliyor. Belgelere göre internet servis sağlayıcıları, bilgisayar ya da mobil cihaz üzerinden internete bağlanan tüm kullanıcıların trafiğini, her saat başı BTK’ya iletiyor. BTK’ya giden her bir veri paketi, kullanıcının kimliğiyle birlikte gönderiliyor.  

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2020 sonunda internet servis sağlayıcılarını (İSS), kullanıcıların internet hareketlerini her saat başı raporlamasını zorunlu kıldığını ortaya çıkardı. BTK, herhangi bir yalanlamada bulunmadı. Başında Ruşen Çakır'ın bulunduğu Medyascope, BTK'nin servis sağlayıcılarına gönderdiği "Gizli" ibareli talimat ve teknik dökümana ulaştı. Medyascope, BTK’nin internet trafik verilerini şirketlerden talep ettiği, "İSS Trafik Log Deseni" belgesini ve bu trafik verilerinin BTK’ye nasıl gönderilmesini ayrıntılarıyla aktaran "İSS Trafik Logu Teknik Detay Dokümanı"nı yayımladı.

15 sayfadan oluşan 15 Aralık 2020 tarihli belgelere göre BTK, internet servis sağlayıcılardan tüm kullanıcıların internet trafiği kayıtlarının saat başı kendisine gönderilmesini istedi. BTK, milyonlarca kullanıcının verilerinin hangi formatta kayıt altına alınacağı ve kendisine nasıl gönderileceğini, kurum yazısıyla birlikte gönderdiği teknik detay dokümanında internet servis sağlayıcılara ayrıntılarıyla anlattı.

BTK fişlemesi, "İnternet ortamında gerçekleşen faaliyetlere ilişkin olarak adli ve önleyici kapsamda daha detaylı bilgilerin alınmasına ihtiyaç duyulmuştur" ifadeleriyle gerekçelendirildi. BTK’dan internet servis sağlayıcılara gönderilen yazı, BTK Başkanı adına, Kurum Başkan Yrd. titrine sahip Fethi Azaklı imzası taşıyor.

Turkcell ve Vodafone da yanıt vermedi

Medyascope’un görüştüğü ve isimlerinin saklı kalması kaydıyla konuşan internet servis sağlayıcı firmaların yetkilileri, şirketlerden BTK’ye kullanıcı trafiği veri akışının 2021 itibarıyla başladığını ileri sürdü. Medyascope, irtibat kurdukları Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone'un ise BTK’ye gönderilen veriler hakkındaki sorularına yanıt vermediğini belirtti.

Adı ve soyadıyla sunuluyor

Devletlere veya ticari amaçlarla şirketlere veri aktaran firmalar, kişisel verilerin korunması kanunları gereği -genellikle- kullanıcı adlarını maskeleyerek aktarıyordu. Ancak BTK'nin "İSS Trafik Log Deseni" başlıklı yazısında, kullanıcı verilerinin anonim olarak değil, kullanıcının adı soyadıyla birlikte kuruma gönderilmesi isteniyor. BTK'nin istediği trafik kayıtlarının her bir satırında şunlar gibi verilerin yer alması isteniyor:
* Abonenin adı ve soyadı (Tüzel kişiyse resmi adı) 
* Abonenin o sırada kullanmakta olduğu IP numarası 
* Hangi uygulamayla ya da internet sitesiyle veri alışverişi yaptığı
* İlgili veri alışverişinin başlangıç tarihi ve saati, veri alışverişinin ne kadar sürdüğü
* Ne büyüklükte veri alıp ne büyüklükte veri gönderdiği

Veri göndermeyene ceza

Belgede, kullanıcıların internet trafik verilerini BTK’ye yollamayan internet servis sağlayıcılara ceza kesileceği uyarısı da yer alıyor. BTK fişlemesi ile internet kullanan her yurttaşın, internette hangi vakitte hangi sitede olduğu, ne kadar veri alışverişinde bulunduğu 1,5 yıldır BTK havuzunda depolanıyor. BTK'nin bu bilgileri nasıl kullanabileceği tartışılıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.