Irak’ta 3 günlük yas

Dünya Haberleri —

Irak/foto:AFP

Irak/foto:AFP

  • ABD, Ürdün’ün doğusunda Irak ve Suriye sınırındaki ‘Town 22’ üssünün vurulmasına misilleme olarak Irak ve Suriye’deki 85 noktayı vurdu. Saldırıda B-1 bombardıman uçakları ve 125 güdümlü bomba kullanıldı.
  • Irak, ABD misillemesinin egemenlik haklarına saldırı olduğunu ve Amerikan güçlerinin saldırı öncesi kendilerini bilgilendirmediğini açıkladı. Irak’ta saldırılarda öldürülen 36 kişi için 3 günlük ulusal yas ilan edildi.

Yaklaşık bir hafta önce 28 Ocak Pazar günü ABD istihbarat ve losjitik üssü olan ‘Town 22’yi hedef alan SİHA’lı saldırıda 3 ABD askerinin ölmesine beklenen misilleme gerçekleşti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) yüksek teknoloji silahlar ve uzun mesafe ağır bombardıman uçaklarının (B 1) dahil olduğu saldırının 85 hedefe dönük olduğunu ve 125 güdümlü bombanın kullanıldığını duyurdu. Washington ‘Town 22’ye dönük saldırıdan İran destekli gurupları sorumlu tutarken, İran saldırılar ile bir bağlantısı olmadığını açıklamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, Suriye ve Irak'taki hava saldırılarının ardından "Karşılığımız bugün başladı. Bizim seçtiğimiz zaman ve yerlerde devam edecek" dedi.

Yalnızca Irak’ta 36 ölü

ABD bombardımanı sonrası Suriye’den cılız itirazlar gelirken, Irak Başbakanlık ofisi saldırıyı kınayarak bunun Irak’ın egemenlik haklarına dönük bir saldırı olduğunu söyledi. Başbakanlık ofisi konuyu BM gündemine getireceğini de bildirdi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de saldırılar sonrası yaptığı açıklamada, Irak hükümeti ülke sınırlarındaki saldırılarda aralarında sivillerin olduğu en az 36 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. Irak’ta İran destekli Nuceba Hareketi’ne bağlı “Telegram” hesabından yapılan paylaşımda, Anbar vilayetine bağlı Akkaşat bölgesinde Haşdi Şabi silah deposunun ABD saldırısına maruz kaldığı aktarıldı. 

SOHR: Suriye’de 23 kişi öldü

El Kaim ve Dera Zor çevresini vuran misilleme saldırısı ardınan kısa bir açıklama yapan Suriye ordusu da saldırılarda askerlerin yanı sıra sivillerin de öldüğünü duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise Suriye'nin doğusunun vurulduğu bu saldırılarda sivil can kaybı yaşanmadığını, ancak İran yanlısı 23 savaşçının öldüğünü bildirdi. Gözlemevi, ölenlerden 9’unun Suriyeli, altısının Iraklı olduğunu belirtti.

Suriye: Reddediyoruz

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın yayımladığı Suriye Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "ABD'nin bölgeye yönelik bariz saldırganlığını kınıyor ve bunu meşrulaştırmaya yönelik tüm Amerikan bahanelerini ve yalanlarını reddediyoruz" denildi. Açıklamada "ABD'nin son saldırısının Suriye'nin egemenlik ve toprak bütünlüğüne yönelik ihlaller siciline eklendiği ve Ortadoğu'daki çatışmaların çok tehlikeli şekilde körüklenmesine hizmet ettiği" belirtildi.

 

Devrim Muhafızları hedefte

Washington’un İran Devrim Muhafızlarını sorumlu tuttuğu ve geçen Pazar günü Ürdün'de Suriye sınırına çok yakın bir Amerikan üssüne yapılan insansız hava aracı saldırısında üç ABD askeri öldürülmüştü. Saldırıda 41 Amerikan askeri de yaralandı. Batılı güçler, Irak'ta konuşlu İslami Direniş adlı bu grubun, İran Devrim Muhafızları tarafından silahlandırıldığı, finanse edildiği ve eğitildiği inancında. Tahran ise Ürdün’deki saldırıdan sorumluluğu olduğu iddiasını reddediyordu.

Sudani saldırıları kınadı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani'nin ofisi, ABD'nin dün gece Irak'ta İran bağlantılı hedeflere düzenlediği hava saldırısında aralarında sivillerin de bulunduğu 36 kişinin öldüğünü, 25 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Reuters haber ajansına göre açıklamada, Irak’ın egemenliğine karşı olarak nitelendirilen saldırı kınanarak, Washington ile Bağdat hükümeti arasında önceden bir koordinasyonun varlığı reddedildi ve bu iddialar ‘uluslararası kamuoyunu yanıltmayı amaçlayan yanlış bir iddia’ olarak nitelendirildi.

Genel yas ilan edildi

Irak hükümeti, ABD'nin saldırısında ölenler için ülkede 3 gün yas ilan etti. Irak Başbakanlık Basın Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, silahlı kuvvetlerimizde şehit olanların anısına tüm devlet daireleri ve kurumlarında 3 günlük genel yas ilan edilmesini talimatı verdi." denildi.

Irak Hükümet Sözcüsü Basim Avvadi, yaptığı yazılı açıklamada, "Amerikan yönetimi, Kaim Akkaşat (Enbar) bölgesindeki güvenlik güçlerimize saldırı düzenledi. Bu düşmanca saldırı aralarında sivillerin de bulunduğu 36 kişinin şehit olmasına ve 25 kişinin de yaralanmasına neden oldu." ifadelerini kullandı.

İran: Macera ve stratejik hata

Suriye ve Irak’ın Ambar ve Dera Zor vilayetlerini kapsayan ABD saldırıları için kameralar karşısına geçen İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, "ABD'nin yalnızca bölgede istikrarsızlığı beslemeye yarayacak şekilde gerilimi artırmakla sonuçlanacak bir diğer maceracı ve stratejik hatası" değerlendirmesini yaptı. ABD saldırılarının "Siyonist rejimin (İsrail) Gazze'deki suçlarını gölgede bırakmak" için tasarlandığını söyleyen Kenani, "Ortadoğu'daki gerginlik ve krizlerin temel nedeni, Amerika'nın sınırsız desteğini arkasına alan İsrail'in işgali ve Filistinlilere yönelik soykırımıdır" dedi. BAĞDAT

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.