Irak’ta Sudani zayıflıyor

Dünya Haberleri —

Irak Başbakanı Muhammed Şia es-Sudani

Irak Başbakanı Muhammed Şia es-Sudani

  • Irak’ta Koordinasyon Çerçevesinin fiili desteği ile Muqteda es-Sadr’ı saf dışı bırakarak iktidara gelen Muhammed Şia es-Sudan’i hükümetine karşı alternatif arayışları başladı.

Irak Başbakanı Muhammed Şia es-Sudani’nin gerçekleştireceği Mısır ziyareti öncesi Irak’ta siyaset kulisleri hareketlendi. Irak Başbakanlık Ofisi Sudani’nin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdullatif Sisi’yle ticari, siyasi, ekonomik ve askeri konuların görüşeceğini açıklasa da Iraklı siyasi çevreler ziyareti Bağdat’taki hükümetin Kahire’den destek arayışı olarak yorumluyor. 

Sadr siyasete döner mi?

Şii partilerin son seçim kanunu tartışmaları ile Sadr’ı denklem dışı bırakma girişimlerinin ülkeyi kaosa sürükleyeceği endişesi ile yeniden erken seçimi tartışıyor. Irak Parlamentosunun şekillenmesinde rol sahibi bölgesel Şii güçler, Sadr Hareketi’nin siyasi faaliyetlerine geri dönme olasılığının yükselmesi ile Koordinasyon Çerçevesinden bir çok kesim Sudani hükümetine ömür biçmeye başladı. 

Şii partiler, erken seçim tarihi belirlemek ve bundan sonraki aşamada Sadr'la uzlaşmayı da içerebilecek yeni bir harita çizerek ‘beklenmedik büyük dönemeçleri’ öngörmeye çalışıyor.

İlişkiler iki aydır gergin

Sudani ile Koordinasyon Çerçevesi arasındaki ilişki en az iki aydır ‘çalkantılı ve koordinasyonsuz’ hale geldi. Şii ittifakının alenen dağılması ve tartışmaların kamuoyuna yansıması, başbakanı kuşatan ve etkinliğini sınırlayan rakip parti kutuplaşmalarını yarattı. Irak medyasında yeralan haberlere göre, “Sudani de Koordinasyon Çerçevesi de zıt yönlerde çalışıyor. Her iki taraf da diğerine iş birliği temelinden çok tahakküm etme açısından yaklaşıyor” deniyor.

Yerel basında, Sudani'nin silahlı gruplarla ilişkileri nedeniyle Washington'un iş yapmayı yasakladığı partizan figürleri de içerebilecek bir kabine değişikliğine başvuracağı iddia ediliyor. 

Bakan olunca parti ilişkisi biter

Geçen hafta devlet televizyonunda yayınlanan bir videoda,  Sudani, bazı bakanların performansını eleştirirken, diğerlerinin partilerinden tehditler aldığına dikkat çekmişti. Bu açıklama Bağdat’ta bardağı taşıran son damla olarak yorumlandı. Sudani, kamuoyu önünde hiç bu kadar açık ifadeler kullanmamıştı. Yerel kamuoyu bu ifadelerin, Koordinasyon Çerçevesi koalisyonuna yönelik olduğu sonucuna vardı.

Irak Başbakanı açıklamasında “Bakanın siyasi güçlerle ilişkisi, aday gösterildikten ve parlamentonun güvenini kazandıktan sonra sona erer (...) ve kim baskı veya tehdit hissederse ben oradayım” demişti. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.