İran 33 Kürt köyünü boşaltmak istiyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • İran’da Devrim Muhafızları'nın Hamza Üssü Komutanı Muhammed Taki Osanlo, Merîwan, Zerdeşt, Bane, Makû ve Urmiye şehirlerine bağlı sınırda bulunan 33 Kürt köyünün boşaltmasını istedi. Gerekçe sınır güvenliğiymiş!

İran’da Devrim Muhafızları'nın Hamza Üssü Komutanı Muhammed Taki Osanlo, İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi'den Merîwan, Zerdeşt, Bane, Makû ve Urmiye şehirlerine bağlı 33 sınır köyünü boşaltmasını istedi. İran genelinde ambargoların yarattığı ekonomik yıkım en çok da Rojhilat Kurdistan köylülerini etkiliyor. Rojhilatê Kurdistan’a dönük her hangi bir ekonomik yatırım yapılmazken halkın hizmetler ulaşımı da yetersiz. Sınır bölgelerinde oluşturulan askeri bölgeler tarımsal alanları işgal ederek köylülerin geçim kaynaklarını da yok ediyor. Askeri bölgelerin çoğalması ile İran devletinin göçertme politikaları da gündeme girdi. 

Gizli ibareli belge
Muhafız Kolordusu'nun yeni planı ile rejim, Kurdistani partilerin varlığını gerekçe yaparak sınır köylerini hedef alıyor. İran’da Devrim Muhafızları'nın Hamza Üssü Komutanı Muhammed Osanlo, gizli ibareli bir belge ile İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi’den Merîwan, Zerdeşt, Bane, Makû ve Urmiye şehirlerine bağlı 33 sınır köyünü boşaltmasını istedi. Boşaltılmak istenen bölge ile ilgili belgede, “Kaçakçılık ve Kürt partilerinin hareket güzergahları” tanımlaması yapılıyor. Belgede ayrıca, “Bu taraflarla iş birliği yapan, silah alışverişinde bulunan köylüler var. Bu köylerde yaşayanların hareketliliğinden faydalanarak gizli elemanların ve mühimmatların geçişini sağlıyorlar” ifadeleri yer alıyor. 

Sınır hattını Kürtsüzleştirme planı
Rojhilat ile Başûr ve Bakur ardındaki sınır hatlarının insansızlaştırılmasını hedefleyen belgede bunun İran’ın sınır mahremiyeti için gerekli olduğu söyleniyor. Hamza Üssü Komutanı Osanlo’nun gizli ibareli belgesinde: “Sınır bölgelerindeki nüfusun kontrol altına alınması, isyan ve dış düşmanlarla bağlantılı üyelerin irtibatlarının kesilmesi, sınır güvenliğinin mahremiyeti, sınırın en iyi şekilde kontrol edilebilmesi,  istikrarlı ve güvenliğe yönelik sınırlar için ülkenin kuzeybatı sınırlarında kamu iç organlarının desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu arada sınır bölgesindeki köylerin toplanması, sınır hattının kapatılması ve sınır boşluklarının kapatılması sürecini tamamlamak için bütçenin tahsis edilmesi gerekiyor. Özellikle suçlular ve kaçakçılık karşıtı gurupların karşı karşıya getirilmelidir. Bölgenin mesken arazilerine evlerin inşası için maliyet ihtiyacı giderilmeli. Tarım arazilerinin krediler sağlanarak satın alınması. Köylerin tahliyesinin gerçekleştirilmesi” deniyor. 

Boşaltılmak istenen köyler
Belgede boşaltılmak istenen köyler de sıralanıyor:
Urmiye: Avkê, Kavalan, Alûsan (bi Farisî: Alûsan), Zînê, Erbîla (bi Farisî: Erbilan), Cêrmê, Bêdkare, Dêrê (Marmîşo)
Zerdeştê: Nûkan, Berdān, Eşkanîya-jêrîn, Herznê, Dûlê, Gakê, Reşekaniya-jêrîn, Gireşêr, Guwêzlê, Tebetîya-jêrîn, Tojhell
Makû: Qoçelî
Banê: Zellê, Sersûr, Berderreş, Mallte, Gelle Sûr, Çûman, Kîwerû, Çemparaw
Merîwan: Ew Karêz, Asnewe, Mirrane, Bayewe, Xanime Şêxan.

LARA GOHERÎ JÎNHA/ZERDEŞT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.